Senator PNL Bihor: Parlamentarii au ajuns pentru Guvern "doar nişte vite care votează"

Senatorul PNL Bihor Cristian Bodea spune că Guvernul Ponta "parcă nu este în stare să facă nişte planuri pe termen mediu şi lung" şi funcţionează "pompieristic", prin ordonanţe şi hotărâri de urgenţă pe care parlamentarii USL sunt obligaţi să le aprobe, ajungând "doar nişte vite care votează".

349 afișări
Imaginea articolului Senator PNL Bihor: Parlamentarii au ajuns pentru Guvern "doar nişte vite care votează"

Senator PNL Bihor: Parlamentarii au ajuns pentru Guvern "doar nişte vite care votează" (Imagine: Adrian Cris)

"Mie îmi pare bine că domnul Crin Antonescu a anunţat că din această sesiune Parlamentul trebuie să-şi reprimească rolul constituţional, iar acest lucru dovedeşte că ascultă criticile pe care le-am formulat şi că nu este orgolios, ceea ce, deocamdată, miniştrii şi premierul Victor Ponta nu fac", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, senatorul PNL Bihor Cristian Bodea.

Bodea s-a arătat nemulţumit că, în timp ce iniţiativele legislative ale parlamentarilor primesc avize negative de la Guvern, exemplificând cu propunerea sa şi a senatorului PNL Valeriu Boeriu de înlocuire a timbrului de mediu cu o taxă de poluare inclusă în preţul combustibililor, parlamentarii USL sunt aproape obligaţi să voteze toate proiectele înaintate de Guvern, pentru a nu fi acuzaţi de indisciplină în cadrul partidelor din care fac parte.

"După Constituţie şi legi, Parlamentul este cel care ar trebui să controleze Guvernul, nu Guvernul să dicteze Parlamentului. Dar la noi e invers. Dacă aşa ar trebui să fie, mai bine să desfiinţăm, atunci, Parlamentul. Să se dea o lege simplă, legea tăcerii sau legea republicii guvernamentale, care să spună că iniţiativele Guvernului trebuie adoptate automat şi necondiţionat", a spus senatorul Cristian Bodea.

El a afirmat că Guvernul obişnuieşte să iniţieze ordonanţe şi hotărâri, pe care apoi parlamentarii USL trebuie să le voteze pentru a nu fi acuzaţi că nu sprijină Executivul.

"Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe, aproape toate de urgenţă, pe care noi suntem obligaţi să le votăm ca să nu ne acuze în partid că nu susţinem Guvernul şi ca să nu dăm peste cap totul, căci ele intră în vigoare şi produc efecte imediat. Totul este de urgenţă la Guvern. Guvernul Ponta funcţionează în regim de urgenţă, parcă nu este în stare să facă nişte planuri pe termen mediu şi lung. Mie asta îmi sună a guvernare pompieristică", a spus el.

Bodea a afirmat că îşi doreşte ca din această sesiune parlamentară să se facă "ordine în sistemul legislativ".

"Este nevoie să facem ordine în sistemul legislativ. Trebuie să ne hotărâm: dacă legiferează Guvernul, atunci trebuie să desfiinţăm Parlamentul, pentru că singurul lui rol este păstrarea aparenţelor de democraţie. Dar ar fi mai ieftin să-l desfiinţăm şi eventual să voteze doar liderii de grupuri parlamentare. Şi domnul Ponta, şi domnul Antonescu ar trebui să se hotărască ce fel de republică vor. Băsescu ne-a arătat că vrea republică prezidenţială, iar Ponta că vrea o republică guvernamentală şi că nimic din ceea ce face acest Guvern nu poate fi pus în discuţie", a spus senatorul liberal.

El a adăugat că "parlamentarii, pentru Guvern, au ajuns doar nişte vite care votează".

La rândul său, senatorul Valeriu Boeriu a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că pentru parlamentarii USL "a susţine Guvernul ar trebui să însemne şi a-i atrage atenţia atunci când greşeşte", nu doar a vota, "ca nişte roboţei", tot ceea ce le pune pe masă Executivul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici