Video Softul de pe tabletele din secţiile de votare, conectat la Poliţie pentru a preveni votul ilegal - VIDEO

Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au prezentat marţi sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, conectat la sistemul MAI, tentativele de fraudă urmând a fi anchetate de poliţişti.

3205 afișări

Concret, unui alegător îi va fi scanat Codul Numeric Personal, operaţiune care va fi înregistrată în sistem şi care va semnala celor din secţia de votare, dar şi poliţiştilor dacă alegătorul încearcă să voteze de mai multe ori.

"Pe baza unei convenţii între AEP, STS şi MAI se va instala o extensie a sistemului la centrul operativ de comandă de la MAI şi toate cazurile, tentativele de vot ilegal, cazurile de afluenţă mare de alegători care se pot întâmpla în ziua votării pot fi semnalate cu promptitudine MAI, care prin echipajele mobile pe care le are dispuse în ţară va lua măsurile care se impun. Dacă avem un alergător care încearcă să voteze de două ori acesta se va întâlni mai întâi cu poliţiştii de acolo din zonă care vor cerceta cazurile respective şi dacă se dovedeşte prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat - prin legătură cu secţia de votare de unde a venit mesajul ar mai fi votat - respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încercerce să voteze ilegal", a declarat purtătorul de cuvânt al AEP, Marian Muhuleţ.

El a mai spus că nu există riscul să se blocheze sistemul în integralitatea lui.

"Riscul să pice comunicaţia într-o şcoală sau într-o localitate poate exista. Fiecare tabletă are o cartelă GSM care funcţionează în 3G de la operatorii de telefonie mobilă din ţară şi acestea au fost instalate de STS în funcţie de puterea reţelelor pe care le au în diferite zone fiecare dintre aceşti operatori. În şcoli există în majoritatea şcolilor internet wireless (...) Pe toate tabletele, printr-o verificare a locaţiilor făcute de STS, au fost indexate toate reţelele de internet wi-fi existente la nivelul şcolilor, acolo nu există wi-fi au fost instalate routere, echipamente de comunicaţii specifice. Practic dacă internetul de pe cartelă pică se trece autormat pe wi-fi existent în locaţia respectivă", a explicat Muhuleţ.

Purtătorul de cuvânt al AEP a precizat că, la nivel naţional, există o rezervă de tablete şi de operatori.

"Există peste numărul de 18.616 încă 20% aflaţi în rezervă care se vor afla la sediile birourilor electorale de circumscripţie în fiecare localitate pentru a interveni în astfel de cazuri sau în cazuri de forţă majoră. Într-o secţie de votare de principiu este o singură tabletă. În cazul în care vom constata că pe un anumit flux orar se prezintă un număr mare de alegători (...) acolo avem posibilitatea să trimitem şi o a doua tabletă la secţia respectivă. Dacă se strică există o rezervă de 20% de astfel de tablete care pot fi folosite în funcţie de necesităţi", a menţionat Marian Muhuleţ.

El a subliniat că, în urma testelor efectuate, timpul de procesare a votării este mai mic cu o treime faţă de alegerile precedentă, deoarece, după scanarea CNP-ului, softul va indica poziţia exactă pe liste a alegătorului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici