Tăriceanu: PSD şi PDL au făcut promisiuni electorale, ştiind că nu le pot onora

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat PDL şi PSD că au făcut promisiuni electorale pe care acum nu le mai onorează, deşi cunoşteau situaţia economică exactă a României.

100 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: PSD şi PDL au făcut promisiuni electorale, ştiind că nu le pot onora

Tăriceanu: PSD şi PDL au făcut promisiuni electorale, ştiind că nu le pot onora

"Acum mai puţin de două luni Băsescu, Geoană, Boc susţineau sus şi tare că există bani pentru majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Ce s-a întâmplat cu promisiunea de campanie? Sau avem de-a-face cu o minciună ordinară a domnului Boc, a domnului Geoană şi a domnului Băsescu. (…) Nu poţi să vii în campanie, să promiţi şi după aceea spui: ştiţi, din diferite motive, îndeobşte legate de vechiul guvern, nu putem să dăm creşteri de salariu", a declarat, duminică, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu.

El a reamintit unele moţiuni depuse în Parlament de social-democraţi sau de democrat-liberali la adresa Guvernului Tăriceanu, printre care solicitarea de acordare a 4% din PIB pentru agricultură, solicitarea a 7% din PIB pentru educaţie, compensarea în bani a tichetelor CFR neutilizate de pensionari, creşterea cu 50% a salariilor din sistemul bugetar şi anularea taxei de poluare.

"Ceea ce au făcut au făcut o gamă de promisiuni în campanie, să-i ducă de nas pe români, promiţându-le creşteri salariale care nu aveau cum să fie acordate. Noi ne-am asumat un rol nu foarte plăcut, să spunem că nu putem să dăm aceste creşteri nu pentru că nu am vrea, cui pentru că în 2008 au fost creşteri salariale consistente şi o creştere cu 50% nu poate fi suportată economic şi, din punct de vedere electoral, pe noi ne-a costat acest lucru", a mai afirmat Tăriceanu.

Preşedintele PNL a respins toate acuzaţiile membrilor actualului Executiv, susţinând că Guvernul Emil Boc nu a colectat în luna decembrie taxele şi impozitele aferente, cheltuind fonduri, ceea ce a condus la creşterea deficitului bugetar.

De asemenea, el a respins acuzaţia conform căreia ar fi lăsat "visteria goală", arătând căr ezerva valutară a României la finalul mandatului său era de 28,2 miliarde de euro, cu 250% mai mare decât la finalul anului 2004 şi că datoria publică a României a scăzut de la 23% din PIB, cât era la sfârşitul anului 2004, la 18%.

La rândul său, fostul ministru al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a respins ipoteza conform căreia liderii PNL şi PSD nu cunoşteau situaţia economică a României, susţinând că aceste date le-a făcut publice într-o intervenţie pe care a avut-o în Parlament şi că au fost postate pe siteul ministerului.

"Mie mi se pare că toată această tentativă de a invoca greaua moştenire vine din incapacitatea clară de a onora promisiunile deşănţate din perioada campaniei electorale", a conchis Vosganian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici