Video Toader, despre criticile lui Augustin Lazăr: Unii spun ce ştiu, alţii ştiu ce spun. Procurorii nu fac legi/ Ban (CSM): Nu există o dispută între procurori şi ministru/ Lazăr: Ar trebui să ne păstrăm calmul şi să nu incităm

Ministrul Justiţiei a anunţat că trimite, miercuri, la CSM, spre avizare, proiectul de modificare a legilor justiţiei, pe care l-a prezentat, pe scurt, în urmă cu câteva zile, fără a îl publica. Augustin Lazăr a criticat modificările propuse, Toader susţinând că nu procurorii sunt cei care fac legea

2743 afișări

Întrebat despre criticile aduse de procurorul general al României în legătură cu modificarea legilor justiţiei, Tudorel Toader a răspuns: "În România, libertatea de exprimare e o valoare fundamentală. Ştiţi sitagma potrivit căreia unii spun ce ştiu, alţii ştiu ce spun. Trimit proiectul de lege la CSM, aştept să vină înapoi, îl trimit la Guvern şi de acolo începe procedura decizională".

"În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituţional. Ministerul iniţiază proiectul de lege cu dezbateri, consultări, Guvernul îl aprobă sau nu cu modificări, după care, dacă trece în Guvern, se duce în Parlament, potrivit procedurii de legiferare. (..) Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să îşi respecte limitele de competenţă constituţională. Procurorii nu fac legi. Nu am ştiut că avem un Parlament tricameral, un Parlament cu Senat, Camera Deputaţilor şi procurori care să voteze legi. Procurorii interpretează şi aplică legea, opera legiuitorului, CSM fiind cel care avizează", a mai declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă s-a consultat cu cineva din exterior în ceea ce priveşte înfiinţarea unei direcţii care să ancheteze magistraţii, aşa cum a precizat procurorul general, Toader a spus: "Eu nu comentez afirmaţiile. Eu am perceput şi am preluat foarte multe posibile soluţii din dezbaterile publice din societatea românească. Ministrul Justiţiei din România este ministru pentru toţi românii. În urmă cu ceva timp a existat şi există încă o amplă dezbatere cu privire la faptul că judecătorii sunt anchetaţi de procurori. Am văzut şi eu declaraţiile procurorului general. Dânsul poate să vă spună în concret prin ce şi de ce DNA rămâne fără obiect de activitate dacă nu mai anchetează magistraţii pentru că nici eu nu cred că obiectul de activitate a DNA constă în anchetarea exlcusivă a magistraţilor".

Adjunctul şef al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Cristian Ban, a declarat, miercuri, înainte de începerea şedinţei de plen, că nu există o dispută între procurori şi ministrul Tudorel Toader pe tema modificărilor la legile justiţiei, ci este vorba despre „un schimb de idei”.

„Nu există nicio dispută, nu ştiu să existe. Este un cuvânt dur dispută. Este un schimb de idei”
, a spus, miercuri, Cristian Ban.

Referitor la faptul că ministrul Justiţiei a transmis doar o prezentare Power Point cu propunerile de modificare a legilor justiţiei şi nu le-a lansat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei, Ban a spus că nu îşi aminteşte să existe un precedent în acest caz.

„În actualul CSM cu siguranţă, nu (a mai existat o situaţie similară- n.red.). Nu îmi amintesc în trecut. E o dezbatere publică probabil înainte de avizare. Noi aşteptăm pentru avizare conform legii.(...) Nu fac niciun fel de comentariu referitor la declaraţiile că procurorii nu fac legi”, a mai explicat sursa citată.

Ministrul Justiţiei a anunţat că trimite, miercuri, la CSM, spre avizare, proiectul de modificare a legilor justiţiei, pe care l-a prezentat, pe scurt, în urmă cu câteva zile, fără a îl publica. Augustin Lazăr a criticat modificările propuse, Toader susţinând că nu procurorii sunt cei care fac legea.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, că în domeniul justiţiei „există cultura dezbaterii publice fără a exista jigniri”, motiv pentru care toată lumea ar trebui să îşi păstreze calmul şi să nu incite, subliniind că nu este necesară o „dramatizare”.

Lazăr a făcut această precizare înainte de începerea şedinţei de plen a CSM, în contextul în care ministrul Justiţiei a spus, miercuri dimineaţa, că „în România, libertatea de exprimare e o valoare fundamentală. Ştiţi sitagma potrivit căreia unii spun ce ştiu, alţii ştiu ce spun”, făcând referire la procurorul general.

„V-aş ruga să nu dramatizăm o dezbatere publică. Vă rog sa observaţi că în justiţie există cultura dezbaterii publice fără să se jignească nimeni pe nimeni şi prin urmare, noi ar trebui să ne păstrăm calmul şi să nu incităm. Cred ca nimeni nu trebuie să incite o dezbatere care este o dezbatere de idei şi care este caracterizată prin cultură şi prin seriozitate. Nu există nicio altă remarcă”, a spus Lazăr, înainte de începerea primei şedinţe de plen a CSM, de după vacanţă.

Vicepreşeditele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Cristian Ban, a declarat, tot miercuri, că nu există o dispută între procurori şi ministrul Tudorel Toader pe tema modificărilor la legile justiţiei, ci este vorba despre „un schimb de idei”.

„Nu există nicio dispută, nu ştiu să existe. Este un cuvânt dur dispută. Este un schimb de idei”, a spus, miercuri, Cristian Ban.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici