Zidul din jurul Parlamentului, mai greu de dărâmat decât zidul Berlinului. Tema readusă acum în discuţie

  • Deputatul USR Iulian Bulai a readus, marţi, în spaţiul public, ideea demolării zidului de beton care înconjoară clădirea Palatului Parlamentului.
  • Iniţiativa a fost dezbătută timp de peste un deceniu şi s-a lovit de problema asigurării securităţii clădirii şi a fondurilor necesare reamenajării.
1212 afișări
Imaginea articolului Zidul din jurul Parlamentului, mai greu de dărâmat decât zidul Berlinului. Tema readusă acum în discuţie

Ideea demolării zidului din jurul Parlamentului, readusă în discuţie de un deputat USR

„În curând vom conduce Parlamentul României. E o chestiune de zile. Nu de persoane. Printre primele lucruri pe care va trebui să le facem este să eliminăm acest zid. Acest zid trebuie eliminat pentru că acest spaţiu şi această instituţie trebuie redate poporului. Nu demnitarilor ţanţoşi cu bolile de lux.
Ca să îşi asume această instituţie, românii trebuie să fie mult mai aproape de decidenţii politici. Această zid trebuie să dispară. Trebuie să facem aici un parc uriaş unde românii să vină la picnic şi unde să vorbească direct cu parlamentarii. Aşa cum este peste tot în lumea civilizată. Disparitia acestui zid nenecesar va fi un pas determinant în a lăsa în spate trecutul comunist, cu toate metehnele lui si elimina distantarea incorectă între politicieni si cetăţeni. Abia aştept să construim aici cel mai mare parc urban din ţară: Uranus-Parlament”, scrie pe Facebook Iulian Bulai.

Demolarea zidului de beton din jurul Parlamentului şi tranformarea peluzei într-o zonă de relaxare şi punct de atracţie turistică a fost dezbătută de clasa politică încă din anul 2007. Problema securităţii Parlamentului şi cea a fondurilor necesare lucrării de demolare şi reamenajare a spaţiului au fost principalele bariere în calea demolării gardului.

Fostul premier Adrian Năstase (PSD), fostul ministru Elena Udrea (PD-L), trei foşti preşedinţi ai Camerei Deputaţilor - Roberta Anastase (PD-L), Bogdan Olteanu (PNL) şi Valeriu Zgonea (PSD) - şi fostul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană (PSD), se numără printre cei care s-au implicat în dezbaterile pe acest subiect.

Pe 28 august 2013, în prezenţa presei, preşedintele de la acea vreme al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD), împreună cu muzicianul Roger Waters, membru în trupa rock Pink Floyd, au lovit cu un ciocan, într-un gest simbolic, zidul ce împrejmuieşte clădirea Palatului Parlamentului. Zgonea i-a dăruit lui Waters o bucăţică din zidul Palatului Parlamentului ca amintire a gestului simbolic făcut pentru „ruperea ultimei bariere dintre Parlamentul României democratice şi cetăţeni”. Ulterior, Camera Deputaţilor a lansat un concurs de proiecte pentru a deschide pentru vizitatori esplanada din curtea Parlamentului.

Subiectul demolării gardului din jurul Parlamentului a revenit în spaţiul public în septembrie 2015, atunci când deputatul PNL Ovidiu Raeţchi le-a propus tuturor candidaţilor la Primăria Generală a Capitalei să susţină dărâmarea zidului.

„Există acolo, în jurul Palatului Parlamentului şi Catedralei Mântuirii Neamului, posibilitatea de a planta mii de copaci. Acest mare parc se va continua prin grădini similare în Parcul Izvor, care este insuficient fructificat, şi în aria neîngrijită din jurul Casei Academiei. Acest lucru va asigura o veritabilă axă verde în Bucureşti, pentru că Parcul Carol şi Parcul Tineretului se află în apropiere”, afirma Raeţchi, într-un comunicat de presă.

În data de 14 decembrie 2017, Uniunea Salvaţi România a lansat proiectul Parcul Uranus care îşi propune „să transforme spaţiul închis şi totalitar din jurul Palatului Parlamentului într-unul deschis şi democratic”. Proiectul realizat în colaborare cu arhitecţi, urbanişti şi peisagişti din Copenhaga şi Bucureşti prevedea inclusiv demolarea gardului Parlamentului.

Şi Paul Stănescu, vicepremier în 2018, spunea că gardul din jurul Parlamentului ar trebui să dispară: „Mi se pare chiar o idee minunată ca la Casa Poporului să avem o coloană a infinitului, cred că ar trebui să dispară gardurile, ar trebui să dispară multe lucruri de acolo, cred că într-un complex putem să avem un simbol care să ne reprezinte”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici