România a împrumutat 11,5 mld. euro în cinci luni pentru funcţionarea statului

Împrumutul record de 1,5 mld. euro atras de Ministerul Finanţelor săptămâna trecută de pe piaţa externă privată ridică la peste 4,5 mld. euro datoria în valută acumulată de România de la începutul acestui an.

4 afișări
Imaginea articolului România a împrumutat 11,5 mld. euro în cinci luni pentru funcţionarea statului

România a împrumutat 11,5 mld. euro în cinci luni pentru funcţionarea statului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La aceasta se adaugă aproape 29 mld. lei (circa 7 mld. euro) sub formă de împrumuturi în lei de la băncile locale, rezultând un total de 11,5 mld. euro luate pe datorie în mai puţin de şase luni pentru funcţionarea statului.

O bună parte din bani, inclusiv emisiunea de titluri în euro de 1,5 mld. euro pe cinci ani, cu cuponul de 5,25% pe an, este destinată refinanţării datoriilor mai vechi.

În a doua jumătate a lunii iulie Finanţele au de acoperit un vârf de plată de aproape 2,5 mld. euro. Necesarul va fi completat din împrumuturi pe piaţa locală, în timp ce pentru a doua jumătate a anului a fost anunţată o nouă emisiune pe piaţa externă.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici