Sănătate: Impactul psihic în videochat

  • Se cunoaşte prea mult şi se vorbeşte prea puţin?
  • Sau se vorbeşte prea mult şi se cunoaşte prea puţin despre videochat?
  • Multe presupuneri, bârfe şi diverse opinii mai mult sau mai puţin apropiate de realitate.
1637 afișări
Imaginea articolului Sănătate: Impactul psihic în videochat

Sănătate: Impactul psihic în videochat

Acest articol îţi doreşte să aducă o imagine mai clară asupra impactului psiho-emoţional în rândul celor care practică videochatul. O perspectivă scurtă şi cuprinzătoare prin filtrele psihiatrului care tratează paciente din lumea videochat-ului şi ale unei femei care a practicat această meserie câţiva ani. O analiză a tot ce a fost şi a impactat-o, modul în care s-a redecoperit după ce a realizat că viaţa îi este afectată şi modul în care îşi vede viaţa acum.

De ce este interesant acest articol? Pentru că aduce o lumină de pur adevăr din partea unei persoane care a conştientizat şi care şi-a schimbat viaţa iar asta îi poate ajuta mult pe cei aflaţi în deruta unei alegeri mai sănătoase sau în mirajul banilor făcuţi ,,uşor”.

Pachetul cu beneficii şi probleme

Videochatul nu este o meserie chiar obişnuită şi vine la pachet cu beneficii dar şi multe probleme. Cineva care a practicat videochatul îmi spune: ,,nu mai este un secret industria videochatului însă se vorbeşte prea puţin despre impactul psihic asupra individului. Problema pe care o văd astăzi este că nimeni nu vorbeşte despre impactul psihic ci doar despre cât este de bine plătită această meserie. Principalul dezavantaj al celor care practică videochatul este acela că nu pot să menţină un echilibru între job şi viaţa personală pentru a nu avea de suferit. De asemenea, acceptul partenerului de viaţă poate fi dificil. De fapt vorbim despre impactul acestui stil de viaţă practicat de mii de români. Pentru majoritatea celor care practică această meserie, acest subiect poate fi inconfortabil, sensibil şi pur şi simplu greu. Oamenii acceptă acest job deoarece reprezintă o activitate bine plătită însă nu se gândesc la consecinţe. Vine la pachet cu lipsa stimei de sine, un sentiment de ruşine şi dezamăgire fie că sunt conştienţi sau nu”.

În cabinetul de psihiatrie am tratat persoane care lucrau în acest domeniu şi care au decompensat cu simptome depresive, anxioase, insomnii şi chiar tulburări psihotice. Închiderea în carapacea de ruşine, frustrare, frică şi dezamăgire conduce adesea înspre simptome psihice ce vor necesita un tratament de specialitate. Este imposibil să te expui la un asemena stil de viaţă şi totodată să rămâi imun. Se va simţi o transformare din ce erai înainte şi ce ai devenit, acel robot dezlipit de sentimente.

Ascultă-ţi corpul

Corpul ne transmite adesea mesaje echivalente cu Da şi Nu, continuă sau întrerupe. Poţi să te aşezi relaxat pe o canapea şi să te întrebi dacă îţi doreşti să faci asta, dacă este rău pentru tine, dacă trebuie să renunţi. Fă o introspecţie de gânduri şi întrebări iar corpul îţi va răspunde cu o senzaţie de relaxare pentru Da şi cu o senzaţie de tensiune şi vibraţii neplăcute pentru Nu. Cunoaşte-te mai bine prin ce mesaje îţi oferă propriul corp. ,,Stilul de viaţă li se complică, nu îşi ascultă mesajele corpului care spune NU iar spirala aceasta de emoţii îi copleşeşte. Nu le este uşor să vorbească despre asta, se simt copleşiţi şi prizonieri în spirala emoţiilor pe care nu ştiu cum să o oprească.”

Drumul conştient ales înspre materialism şi degradare spirituală

Pare o meserie simplă şi totodată riscantă pe care rişti să o alegi cu uşurinţă. O sa faci banii uşor şi repede dar cu mari compromisuri psihice, de imagine şi cu repercusiuni pe mai târziu. Te vei simţi mai urmarit(ă), te vor obseda gândurile că mulţi din jurul tău cunosc detalii din viaţa ta privată, vei deveni o unealtă de satisfacere sexuală pentru persoane necunoscute. În timp, totul se transformă în degradare morală şi psihică cu manifestări depresive, anxioase, insomnii sau chiar simptome mai accentuate ce conduc la tulburări psihice mai severe.
,,Din propria experienţă totul a început pentru a-mi dovedi atât mie cât şi altor persoane că pot face mulţi bani în România. După o perioadă lungă de timp devenisem un robot care zâmbea forţat şi nu mai eram autentică cu nimeni. Îmi schimbasem modul de a interacţiona chiar şi cu persoanele din viaţa mea. Devenisem rece cu partenerul meu şi materialistă pe toate aspectele vieţii; ca şi cum viaţa era doar despre bani.” Aşadar preţul plătit pentru o degradare umană şi spirituală este unul copleşitor pentru aceia care ţin la conduita morală şi la sănătatea psihică.

Renunţarea la video-chat şi alegerea unui drum mai bun

Este important să realizezi drumul ales şi să iei o hotărâre într-o bună zi care să îţi schimbe total viaţa.
,,Alegerea de a renunţa la acest job a venit când mi-am recunoscut comportamentul, gândurile şi când mi-am dat seama de faptul că nu eram apreciată decât pentru serviciile pe care le prestam. Am realizat faptul că nu vreau să îmi vând corpul pentru plăcerile altora, a unor necunoscuţi. Mă uram pentru ce devenisem şi pentru obiceiurile toxice pe care mi le formasem şi nu mă mai recunoşteam”.

Acea zi mult aşteptată plină de curaj şi asumare a venit. ,,Într- o zi am decis să mă recreez şi să lucrez cu mine. Am plecat de la job întrebându-mă: care este acel imposibil pe care dacă l-aş face posibil ar crea ceva mai măreţ pentru mine? Ce altceva este posibil pentru mine? Ce pot adăuga vieţii mele pentru a avea mai mulţi bani decât am avut vreodată prin condiţii demne? Am făcut şi fac terapie şi în ziua de azi ca să mă redescopăr, să mă dezvolt şi să mă recreez în fiecare zi. Am reuşit să trec dincolo de ce impune societatea pentru a avea acel ,,succes” şi consider că asta a fost cheia de a nu mă reîntoarce acolo. Au trecut ani şi îmi sunt recunoscătoare pentru schimbările făcute. Mi-am dovedit că se poate să fiu fericită cu mine, mulţumită financiar fără acel job şi mereu în armonie cu propriul corpul. Acum am parte de relaţii potrivite pentru mine în care contează cum mă simt eu în raport cu cei din jur”.

Fă o schimbare!

Câte detalii importante şi cuprinzătoare despre cum a realizat cineva care a trecut prin această experienţă. De aceea este foarte important ca acest articol să fie citit de cât mai mulţi tineri care doresc sau sunt deja în această meserie de videochat. Pentru că dacă nu se iau măsuri la timpul potrivit, vor ,,strânge şi mai multă durere înăuntrul lor iar asta îi va copleşi enorm şi le va stoarce viaţa”.
,,Schimbarea începe cu tine. Dacă consideri că va fi greu, este doar o minciună a unui gând care probabil nici nu îţi aparţine. Găseşte-ţi pasiunile şi începe de acolo. Care este scopul tău real? Ce ai vrea să creezi cu adevărat în lume? La ce vrei să serveşti? Câteva întrebări care te vor ajuta să vezi ce îţi doreşti să faci în viaţă.”

Trist şi adevărat sau o frumoasă redescoperire? Nu te pripi în luarea unei hotărâri care te poate urmări toată viaţa. Oferă-ţi timp, luptă şi contruieşte-ţi o cariera frumoasă şi demnă pentru a putea fi mereu împlinită. Iar dacă deja ai trecut prin asta, vindecarea are un rol esenţial. Descarcă-ţi sufletul unui specialist, confesează-te şi descâlceşte-ţi ghemul de emoţii încă necunoscute care te-au bulversat şi te-au împins înspre decizii pe care încă le regreţi. Nu mai aştepta şi ia-ţi o perioadă de introspecţie. Tratează-şi sufletul şi ai grijă de tine. Sănătatea ta este cea mai importantă.

Contributor: Cozmin Mihai, medic psihiatru

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici