25 de ani de la bătălia de la Costeşti. În urmă au rămas poveşti şi o cârciumă botezată "La Jandarmul Tăvălit". Povestea mineriadei din ianuarie 1999

Astăzi se fac 25 de ani de la bătălia de la Costeşti din 21 ianuarie 1999. Au rămas în urmă poveşti, o cârciumă botezată "La Jandarmul Tăvălit", rezervaţia geologică a trovanţilor (înfiinţată în 2005) de unde s-a aruncat cu trovănţei se mai numeşte de atunci şi "Râpa lui Dejeu", potrivit Oltenia de sub Munte - geoparc aspirant U N E S C O.

18886 afișări
Imaginea articolului 25 de ani de la bătălia de la Costeşti. În urmă au rămas poveşti şi o cârciumă botezată "La Jandarmul Tăvălit". Povestea mineriadei din ianuarie 1999

Foto: Mediafax Foto

În ianuarie 1999, peste 15000 de mineri ai Companiei Naţionale a Huilei din Valea Jiului au declanşat un protest, ca răspuns la deciziile guvernului de a nu fi crescute salariile minerilor şi de închidere a unor mine nerentabile. Guvernul refuză solicitările minerilor, iar aceştia ameninţă cu venirea la Bucureşti.

Mai multe trupe de jandarmi intră în defileul Jiului, construind baricade pe şosea, inclusiv prin detonarea stâncilor, în încercarea de a bloca accesul minerilor. La 15 ianuarie 1999 Judecătoria Petroşani declară ilegală greva minerilor, iar la 18 ianuarie Miron Cozma decide începerea „Marşului spre Bucureşti”.

Rând pe rând, baricadele şi barajele ridicate de forţele de ordine erau înlăturate şi nimic nu arăta că minerii pot fi opriţi. Guvernul a decis închiderea traficului feroviar pe Valea Oltului, iar pe Autostrada Bucureşti - Piteşti au fost grupate dispozitive de jandarmi. În data de 21 ianuarie 1999, forţele de ordine, peste 2000 la număr, s-au confruntat cu cei peste 15.000 de mineri, câmpul de luptă fiind comuna Costeşti din judeţul Vâlcea. În urma confruntării, peste 1500 de jandarmi sunt luaţi prizonieri, iar coloana de mineri îşi continuă marşul spre Râmnicu-Vâlcea.

Aflat în faţa unui conflict fără precedent, Primul Ministru Radu Vasile acceptă dialogul cu minerii, eveniment care a avut loc la mânăstirea Cozia, la 22-23 ianuarie. În urma acestei întâlniri a fost încheiată „Pacea de la Cozia”, un acord în care Guvernul convenea respectarea revendicărilor minerilor, neînchiderea minelor Dâlja şi Bărbăteni şi neînceperea urmăririi penale împotriva liderilor minerilor.

FOTO

VEZI AICI GALERIA FOTO PE MEDIAFAX ZOOM

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici