42 de români din Belfast au revenit deja în ţară

Purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu, a declarat, marţi seară, răspunzând unei solicitări MEDIAFAX, că până în prezent 42 de cetăţeni români din Belfast au fost repatriaţi, aceştia numărându-se printre cei circa 140 de români care şi-au exprimat dorinţa de a se întoarce în ţară.

19 afișări
Imaginea articolului 42 de români din Belfast au revenit deja în ţară

42 de români din Belfast au revenit deja în ţară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că, până în prezent, 140 de cetăţeni români din Belfast, dintre care 40 de minori, şi-au exprimat la un moment dat intenţia de a reveni în ţară.

"Imediat după ce s-au produs aceste incidente, oficiul nostru diplomatic a intrat în legătură cu toate autorităţile locale şi cooperarea este ireproşabilă", a spus Diaconescu, transmiţând mulţumiri autorităţilor din Belfast.

"Într-un moment destul de complicat, cu accente rasiste evidente, am beneficiat nu numai de sprijinul autorităţilor dar şi de cel al opiniei publice, al cetăţenilor care locuiesc în Belfast. (...) Avem tot sprijinul, inclusiv financiar, din partea colegilor irlandezi şi crerd că lucrurile vor fi în regulă", a adăugat ministrul.

Cristian Diaconescu a spus că până în prezent 140 de români şi-ar fi exprimat dorinţa de a pleca din Belfast.

"Deocamdată sunt cam 140 de români care şi-au exprimat la un moment dat intenţia de a se întoarce, 40 de copii fiind printre ei. Inclusiv ambasadorul se află acolo şi, în condiţiile în care vor dori, vom găsi mijloacele necesare să-i repatriem fără niciun fel de dificultate", a explicat ministrul.

Ministrul a apreciat că violenţele de la Belfast constituie "un semnal în plus şi nedorit".

"Vreau să atrag atenţia cum de altfel am mai făcut-o şi prin intermediul dumneavoastră: din ce în ce mai mult problemele de imagine devin probleme de siguranţă personală pentru românii aflaţi în afara graniţelor. De aceea şi spunea, din punctul nostru de vedere, al politicii externe româneşti, orice accente xenofobe, chiar dacă sunt legate de o campanie electorală nu sunt admisibile şi vom face şi vom lua toate măsurile pentru a contracara astfel de situaţii. În condiţii de criză economică, sigur, există anumite nervozităţi dar şi tentaţii populiste în anumite state europene de a arunca vina pe alţii decât pe incapacitatea de a lua măsurile necesare privind locurile de muncă în interior", a comentat ministrul.

Diaconescu a spus că doreşte să sublinieze faptul că cetăţenii din zonele din Belfast unde s-au produs incidentele care au vizat românii " au luat propriile măsuri , cum au putut, pentru a-i proteja pe români".

"Foarte frumos şi demn de respect acest lucru", a spus ministrul.

Ambasada României la Londra a comunicat la sfârşitul acestei săptămâni, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, s-a întâlnit cu primarul oraşului Belfast, Naomi Long, şi cu şeful Poliţiei din Irlanda de Nord, Sir Hugh Orde, fiind discutate eventuale soluţii care să ducă la rezolvarea problemei într-o săptămână.

Ambasada precizează de asemenea că în după-amiaza zilei de 19 iunie i s-a comunicat de către Poliţia din Belfast că doi dintre agresori cu vârste de 15 ani şi, respectiv, 16 ani au fost identificaţi şi arestaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici