Alegătorii moldoveni de la Bucureşti au stat la coadă pentru a vota "un viitor mai bun"

Zeci de cetăţeni moldoveni continuă să stea, duminică, la coadă, în faţa Ambasadei la Bucureşti, înfruntând frigul, aşteptând optimişti să voteze ceea ce majoritatea numesc o schimbare în mai bine şi un viitor alături de Europa.

26 afișări
Imaginea articolului Alegătorii moldoveni de la Bucureşti au stat la coadă pentru a vota "un viitor mai bun"

Alegătorii moldoveni de la Bucureşti au stat la coadă pentru a vota "un viitor mai bun" (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Încă de la primele ore ale dimineţii, moldovenii din Bucureşti, dar şi din Piteşti, Ploieşti, Craiova, Târgovişte, Giurgiu, Buzău au venit organizaţi în grupuri pentru a-şi exprima opţiunea electorală.

Aceştia spun că au beneficiat de transport gratuit, fiindu-le puse la dispoziţie autocare sau, în urma unei solicitări făcute de Organizaţia studenţilor basarabeni din Bucureşti către Ministerul Transporturilor, două călătorii gratuite cu trenul, din localitatea de reşedinţă la Bucureşti şi retur. O declaraţie în acest sens a fost făcută de Miron Ştefan, preşedintele organizaţiei studenţilor basarabeni din Bucureşti.

Oamenii, în majoritate tineri, s-au adunat în faţa ambasadei, unde au intonat cântece patriotice, au arborat drapele sau mesaje precum: "Am venit, am votat, am câştigat".

Întrebaţi pentru ce au votat şi ce speră în urma alegerilor din 28 noiembrie, ei au răspuns că îşi doresc schimbări.

"Îmi doresc să mergem înspre direcţia cea dreaptă, direcţie europeană. Deocamdată moldovenii zic: «eu ştiu limba rusă, votez cu comuniştii. Cu ruşii ne-a fost bine» Ţin de vorbele astea pentru că nu vor să înţeleagă de unde au venit, unde sunt şi unde pleacă. Iar ăla care nu ştie de unde a venit şi unde pleacă nici nu va găsi drumul", spune un bărbat aflat în pragul pensionării şi care stă la coadă aşteptând să-i vină rândul la vot.

Pe de altă parte, o femeie care tocmai a apucat să-şi exprime opţiunea electorală spune că a votat pentru schimbări şi pentru un viitor mai bun. Întrebată dacă ea crede că şi acasă, în Moldova, opţiunea electoratului majoritar este similară cu a ei, femeia spune: "Trag nădejde, dar am impresia că puţini se gândesc".

Un om de afaceri moldovean, care a venit la vot şi a rămas alături de studenţi timp de mai multe ore în ciuda vremii nefavorabile, spune că, în opinia sa, alegătorii trebuie astăzi să-şi voteze viitorul. "Votăm viitorul. Votăm Europa. Nu avem o altă soluţie. Ziua de azi este o zi crucială, hotărâtoare pentru soarta Republicii Moldova ca stat şi pentru drumul nostru spre viitor, cred în poporul Republicii Moldova şi cred că lumea va ieşi la vot", a afirmat el.

Un alt cetăţean moldovean venit împreună cu fiul lui, în vârstă de câţiva ani, la vot spune că are speranţa realizării unei schimbări. "Dacă vom vota aşa cum trebuie, sunt optimist. Drumul nostru este unul european şi cred că lumea va înţelege acest lucru", a afirmat el.

La rândul său, o femeie în vârstă a spus la ieşirea de la secţia de vot că a optat pentru "o nouă schimbare". "Văd un viitor cu perspective, un viitor pentru oamenii tineri. Văd un viitor în care lumea o să aibă de lucru, iar pentru noi vom avea pensii mai mari", a explicat ea.

Cetăţenii moldoveni din România pot vota, duminică, până la ora 21.00, la alegerile anticipate, în opt secţii de votare din şapte oraşe, pe baza paşaportului, inclusiv expirat sau a livretului de marinar. Două dintre secţiile de votare funcţionează la Bucureşti, la sediul ambsadei, respectiv la sediul Secţiei consulare din Bulevardul Eroilor. De asemenea, câte o secţie de votare a fost deschisă în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Galaţi şi Constanţa.

(Material de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici