Apele Române: Unda de poluare a ajuns deja în Dunăre

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) informează, joi după-amiază, că unda de poluare a trecut de râul Raba şi a ajuns în fluviul Dunărea, la ora 14.30, deşi în urmă cu o oră, instituţia preciza că acest lucru se va întâmpla abia vineri.

496 afișări
Imaginea articolului Apele Române: Unda de poluare a ajuns deja în Dunăre

Apele Române: Unda de poluare a ajuns deja în Dunăre (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Conform ultimelor informaţii primite de la partea ungară, unda de poluare a trecut de râul Raba şi a ajuns în fluviul Dunărea (joi, n.r.), la ora 14.30. (...) Conform prognozelor INHGA, unda poluantă ajunsă în amonte de Budapesta va parcurge circa cinci zile până la intrarea în ţară", informează ANAR într-un comunicat dat publicităţii joi după ora 15.00.

O oră mai devreme, ANAR informa că unda de poluare apărută în urma accidentului ecologic din Ungaria a trecut din pârâul Marcal în râul Raba şi ar urma să ajungă în Dunăre în cursul zilei de vineri iar la Baziaş, în România, după alte cinci zile.

"Se estimează că, datorită capacităţii de diluţie a apei, Ph-ul Dunării este sub valoarea de 9,00", se mai arată în cel mai recent comunicat de joi al ANAR.

În acelaşi document, specialiştii ANAR susţin că unda poluantă ajunsă amonte de Budapesta va parcurge circa cinci zile până la intrarea în ţară, estimarea lor bazându-se pe cea mai recentă analiză a specialiştilor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Cu o oră în urmă, termenul estimat pentru ca unda de poluare să ajungă la Baziaş era de şase zile.

Surse din instituţiile româneşti cu atribuţii în gestionarea eventualelor urmări ale accidentului ecologic declarau, joi dimineaţă, pentru MEDIAFAX, că autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit să afle nici la trei zile după accidentul ecologic din Ungaria care este exact substanţa care a poluat apele şi care este cantitatea de poluant scursă după ruperea barajului, astfel că singurul lucru pe care specialiştii români îl pot face este să continue măsurătorilor.

"Nu am primit de la partea maghiară nicio informare exactă, deşi din 5 octombrie le cerem să ne comunice care este exact substanţa care a poluat apele şi care este cantitatea din aceasta care s-a scurs în urma ruperii barajului. În lipsa acestor informaţii, nu putem decât să facem măsurători la intrarea Dunării în ţară şi să sperăm că nimic rău nu se va întâmpla", au declarat, pentru MEDIAFAX, sursele citate, arătând că aceasta este, de fapt, cauza pentru care apar "atâtea informaţii contradictorii".

Aceleaşi surse au precizat că revenirea asupra informaţiilor difuzate iniţial de ANAR este "un nou rezultat" al modului în care partea maghiară comunică autorităţilor de la Bucureşti informaţiile privind accidentul ecologic din Ungaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici