Băsescu: Soluţia de viitor pentru Republica Moldova este UNIREA cu România

Traian Băsescu a declarat, marţi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, că ”soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România”, susţinând că ţara vecină ”nu este ferită de surpriza intenţiilor Rusiei cu privire la menţinerea acesteia în sfera de influenţă a Moscovei”.

1463 afişări
Imaginea articolului Băsescu: Soluţia de viitor pentru Republica Moldova este UNIREA cu România

Băsescu: Soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România

”Realitatea este că - eu ca preşedinte i-am spus-o şi preşedintelui Voronin şi preşedintelui interimar Ghimpu şi preşedintelui Timofti, că soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România. Este o soluiţie de viitor de egal interes şi pentru România şi pentru Republica Moldova. Sigur, ar fi necinstit să spunem că o astfel de unire se poate face neţinând cont că există o Transnistrie şi că va fi imposibil de importat un conflict îngheţat în interiorul Uniunii Europene, pe de-o parte. Pe de altă parte, trebuie recunoscut că Transnistria nu a fost pământ al României în istoria lui. A încerca să ascundem realităţile istorice şi geopolitice este o greeşeală, iar o construcţie de reunificare a României cu Republica Moldova nu poate fi bazată decât pe realism, iar realismul ne spune că în Uniunea Europeană nu va putea fi importat un conflict îngheţat”, a afirmat fostul preşedinte Traian Băsescu.

El a mai spus că ”mulţi cred că România ar face o favoare Republicii Moldova dacă unirea s-ar produce”, însă această abordare este greşită.

”România nu face nicio favoare Republicii Moldova dorind să realizeze unirea, dacă acest obiectiv va fi oficial declarat de statul român. Sigur, oficial declarat în momentul în care acest lucru ar fi bine primit şi de autorităţile de la Chişinău. Adevărul este că şi România în mod egal are nevoie de Republica Moldova. Cu cât un stat este mai mare în interiorul Uniunii Europene ca populaţie, suprafaţă şi resurse, cu atât este mai important şi are greutate mai mare. Foarte mulţi spun: dar bani, cât ne costă? Aici nu este o problemă de bani, ci una de viitor. Viitorul României, un viitor temeinic, se poate baza şi pe procesul de reunificare cu Republica Moldova”, a declarat Băsescu.

El a precizat că în prezent Republica Moldova este frământată între două opţiuni - opţiunea independenţei şi opţiunea unirii cu România, adăugând că ”lucrurile s-au echilibrat în ultimii ani din acest punct de vedere”.

”La începutul primului meu mandat acest curent era foarte slab în Republica Moldova şi îl găseai la unii oameni în vârstă şi la unii tineri. Astăzi, tineretul în general este unionist, iar cei care îşi aduc aminte istoria şi sunt în viaţă şi ei sunt un catalizator al unirii. De asemenea, bună parte din intelectualitatea de la Chişinău este favorabilă unirii, problema este se poate? Părerea mea este că acum suntem într-un moment potrivit să discutăm cinstit, deschis cu Chişinăul posibilitatea reunificării celor două state româneşti”, a mai spus Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a menţionat că acum este momentul realizării unirii României cu Republica Moldova, întrucât frământările din regiune ”arată că acolo unde nu există solidaritate se poate întâmpla orice”.

”De ce este util şi de ce acum este momentul, pentru că frământările din regiune ne arată că acolo unde nu există solidaritate se poate întâmpla orice, iar Republica Moldova nu este ferită de surpriza intenţiilor Federaţiei Ruse cu privire la menţinerea ei în sfera de influenţă a Moscovei”, a afirmat Băsescu.

La Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului (Harghita) a început, luni, a XIII-a ediţie a Univerităţii de Vară "România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO", la care participă 80 de lideri de asociaţii româneşti, personalităţi marcante din comunităţile româneşti din vecinătatea României şi diaspora.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici