Cătălin Botezatu, audiat în dosarul furtului de tablouri de la Rotterdam

Creatorul de modă Cătălin Botezatu este audiat luni seară, la DIICOT, în dosarul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.

724 afișări
Imaginea articolului Cătălin Botezatu, audiat în dosarul furtului de tablouri de la Rotterdam

Cătălin Botezatu, audiat în dosarul furtului de tablouri de la Rotterdam (Imagine: Mihai Mitrea/Mediafax Foto)

Sursele citate nu au precizat în ce calitate a fost chemat Botezatu la audieri.

Vineri, creatorul de modă a negat, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, orice implicare a sa în cazul vânzării a două din cele şapte tablouri furate în octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

"Nu ştiu despre ce este vorba. Nu am nicio legătură cu ce s-a întâmplat şi nu am nicio legătură cu aşa ceva. Întreaga presă a sărit pe mine, când mai bine ar fi fost să ia legătura cu organele abilitate, respectiv Parchetul. Este vorba despre imaginea mea, care are de suferit dacă numele meu este adus nejustificat în asemenea scandal. Dacă un cunoscut al meu sau un fost colaborator face ceva, nu înseamnă că eu am vreo vină sau sunt implicat. Repet, nu sunt implicat în asemenea acţiune", a spus Botezatu.

Un asistent al lui Cătălin Botezatu ar fi vrut să vândă în România, unui evaluator, două dintre cele şapte tablouri furate în octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, însă tranzacţia nu a mai avut loc întrucât expertul a văzut despre ce lucrări este vorba.

În motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 5 de arestare preventivă a celor trei români suspectaţi de furtul tablourilor de la muzeul Kunsthal din Rotterdam se arată că un asistent al lui Cătălin Botezatu, împreună cu un cetăţean moldovean, ar fi încercat să evalueze şi să vândă două tablouri unui evaluator pe nume Dinescu.

Potrivit anchetatorilor, cele două persoane i-ar fi prezentat tablourile lui Dinescu, iar după ce acesta le-ar fi evaluat şi ar fi constatat că sunt originale, a refuzat să le cumpere.

Evaluatorul a fost pus sub învinuire în acest dosar, au precizat anchetatorii, citaţi în motivarea instanţei.

Totodată, anchetatorii au arătat că cei trei bărbaţi arestaţi ar fi fost denunţaţi procurorilor de o fostă iubită a unuia dintre aceştia.

Conform sursei citate, există trei fotografii cu cei trei pe când vizitau muzeul Kunsthal din Rotterdam.

O echipă de poliţişti şi un procuror olandez au fost delegaţi în România pentru a participa la ancheta legată de furtul unor tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam de către mai mulţi români, a anunţat, joi, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

Şeful Poliţiei Române a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu secretarul general Interpol, că în acest caz, considerat cel mai mare furt de tablouri din istorie, s-au făcut percheziţii şi s-au audiat mai multe persoane, ancheta fiind în plină desfăşurare. Petre Tobă a precizat că există indicii că la furt au participat mai multe persoane, până în prezent fiind arestaţi doar trei autori, Eugen Darie, Radu Dogaru şi Mihai Alexandru Bitu.

Despre cei trei se ştie că locuiau de mai mulţi ani pe teritoriul Olandei şi erau cunoscuţi ca făcând parte din rândul hoţilor.

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, anunţa atunci poliţia olandeză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici