Circa 3.000 de oameni au protestat în faţa Senatului faţă de decizia în cazul Gabriel Oprea. Calea 13 Septembrie a fost blocată pe ambele sensuri de mers. Proteste şi în marile oraşe - FOTO, VIDEO

Aproximativ 3.000 de oameni au protestat în faţa Senatului faţă de decizia parlamentarilor de a respinge cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, aceştia blocând timp de câteva zeci de minute Calea 13 Septembrie. Protestul s-a încheiat fără incidente.

11258 afișări
Imaginea articolului Circa 3.000 de oameni au protestat în faţa Senatului faţă de decizia în cazul Gabriel Oprea. Calea 13 Septembrie a fost blocată pe ambele sensuri de mers. Proteste şi în marile oraşe - FOTO, VIDEO

3.000 de oameni au protestat în faţa Senatului faţă de decizia în cazul Gabriel Oprea

Protestatarii au blocat pentru aproximativ o oră traficul pe Calea 13 Septembrie, după ce au bruscat cordonul de jandarmi.

Oamenii au scandat împotriva fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, a parlamentarilor, dar şi a partidelor şi au adus pancarde cu mesaje precum "Nu Imunitate!", "73 de indolenţi apără un impostor", "Vrem dreptate", "Alături de familia Gigină" sau "Egalitate în faţa legii".

Protestul a fost iniţiat pe paginile de socializare.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a scris, joi, pe Facebook că îi va cere preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să supună încă o dată la vot cererea DNA în cazul său, iar colegilor săi să voteze pentru începerea urmării penale, după ce, la votul de luni, i-a rugat să-l apere.

Senatul României a respins, luni, cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale pentru ucidere din culpă, în dosarul privind decesul poliţistului Bogdan Gigină. Procurorii DNA au precizat că respingerea cererii de încuviinţare a urmăririi penale pentru ucidere din culpă în cazul lui Gabriel Oprea are drept consecinţă blocarea anchetei penale.

Proteste în oraşe din ţară faţă de votul senatorilor în cazul Gabriel Oprea

Sute de persoane au protestat, joi seara, la Cluj-Napoca, faţă de votul din Senat, de la începutul săptămânii, în cazul Gabriel Oprea, câteva zeci de persoane ieşind şi în centrele oraşelor Craiova şi Constanţa.

Peste 200 de persoane au participat, joi seara, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca la un miting de protest faţă de votul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea, aceştia scandând „Casa Poporului, casa corupţiei”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii la protest s-au adunat, joi seara, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în urma unui apel lansat pe o reţea de socializare cu titlul “Oprea este protejat, vrem să fie cercetat!”.

O parte din cele peste 200 de persoane prezente a avut afişe cu mesaje precum “DNA nu te Oprea”, “Cercetaţi nu imunizaţi”, “Integritate nu imunitate”, “Casa Omorului”, acesta din urmă pe fundalul Casei Poporului.

S-a scandat “Demnitate nu imunitate”, “Casa Poporului, casa corupţiei” şi s-a ţinut şi un moment de reculegere pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv.

Unul dintre participanţii la protest a declarat că oamenii au ieşit în stradă deoarece sunt nemulţumiţi de atitudinea senatorilor în cazul lui Gabriel Oprea, în condiţiile în care aceştia “au făcut scut” pentru colegul lor, scăpându-l de cercetarea justiţiei.

“Am ieşit în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi şi nu-şi mai pot cere singuri dreptatea. Poliţistul Bogdan Gigină a murit în timpul serviciului, în timp ce escorta una din numeroasele coloane oficiale ale fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea. Un om a murit, Oprea a scăpat: cel identificat de procurori ca posibil vinovat de ucidere din culpă nu va ajunge în faţa justiţiei. DNA a cerut aviz de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea, în dosarul privind decesul poliţistului Bogdan Gigină, sub acuzaţia de omor din culpă. Senatorii au făcut însă scut în jurul colegului lor şi au decis luni prin vot secret împotriva începerii urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea. Mi s-a făcut puţin greaţă după votul de luni din Senat”, a spus acesta.

Participanţii la protest au plecat într-un marş prin centrul oraşului.

La Constanţa s-au strâns câteva zeci de persoane, în Parcul Primăriei, pentru a protesta faţă de decizia dată de senatori în cazul lui Gabriel Oprea. Protestul a fost anunţat pe site-urile de socializare, dar la 18.00, ora de începere a acţiunii, mai puţin de 50 de persoane îşi făcuseră apariţia în parc.

Oamenii au venit cu o tobă şi trei pancarte pe care au scris mesaje către concetăţeni, senatori şi către Gabriel Oprea. Pe acestea se putea citi "Constanţa, trezeşte-te", „Oprea, penal, marş la Tribunal şi „Fără imunitate”.

Protestul s-a derulat paşnic, fără scandări sau evenimente deosebite.

Circa 30 de persoane s-au adunat, joi seara, în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova pentru a protesta faţă de decizia Senatului în cazul Oprea. La Craiova protestul a fost unul paşnic. Manifestanţii au purtat afişe cu mesaje precum “DNA, nu te Oprea!”, “Cercetare nu imunizare” sau „Casa Omorului” făcând referire la Parlament.

„Este o seară de comemorare, un poliţist a fost batjocorit a doua oară din cauza votului din Parlament. Gabriel Oprea ar fi bine să se retragă. A greşit când a cerut sa fie salvat, pentru că ne-a stârnit pe toţi. Îmi pare rău că un copil a ajuns în centrul atenţiei din cauza unor oameni care nu au măsură”, a afirmat Sorin Ghiţă, unul dintre protestatari.

Un alt protestatar, Bogdan Ciurezu a spus: „Ne-am săturat de ceea ce s-a întâmplat în cazul Oprea. Putea să fie oricine, în locul poliţistului, oricare dintre noi. Parlamentarii ar trebui să îşi dea ei demisia nu să-l scape pe domnul Oprea”.

În Craiova, protestatarii au aprins lumânări în memoria poliţistului Bogdan Gigină.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici