Cluj: Peste 1000 de persoane au protestat faţă de defrişarea pădurilor, criticându-l pe Iohannis. Participanţii au blocat traficul în centrul oraşului. La manifestare a fost şi soţia primarului Boc - FOTO

Peste 1000 de persoane au participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la un protest faţă de defrişarea pădurilor, scandând "Romsilva, hoţie, cu Holzindustrie în cărdăşie” sau "Moţii se luptă cu hoţii” şi criticându-l pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a trimis Codul Silvic spre reexaminare în Parlament. Participanţii au blocat complet traficul rutier pe Bulevardul 21 Decembrie şi în Piaţa Mărăşti. La marşul de protest a fost prezentă şi soţia primarului Emil Boc.

1444 afișări
Imaginea articolului Cluj: Peste 1000 de persoane au protestat faţă de defrişarea pădurilor, criticându-l pe Iohannis. Participanţii au blocat traficul în centrul oraşului. La manifestare a fost şi soţia primarului Boc - FOTO

Cluj: Peste 1000 de persoane au protestat faţă de defrişarea pădurilor, criticându-l pe Iohannis. Participanţii au blocat traficul în centrul oraşului. La manifestare a fost şi soţia primarului Boc (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)

Protestul faţă de tăierile ilegale de păduri organizat la Cluj-Napoca s-a încheiat, sâmbătă, în jurul orei 19.00, după aproape trei ore, manifestanţii care au participat la marşul prin centrul oraşului reîntorcându-se în Piaţa Unirii, printre aceştia numărându-se şi soţia primarului Emil Boc.

Participanţii la marş, peste o mie de persoane, au mers pe traseul Piaţa Unirii - Bulevardul Eroilor - Piaţa Avram Iancu - Bulevardul 21 Decembrie - Piaţa Mărăşti, blocând traficul rutier, după care s-au întors şi s-au oprit în Piaţa Lucian Blaga, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor.

Numărul manifestanţilor care au ajuns însă în Piaţa Lucian Blaga s-a redus la aproximativ 300.

Câteva zeci de protestatari s-au aşezat pe şosea, traficul rutier fiind îngreunat. Printre ei s-a aflat şi Oana Boc, soţia primarului Emil Boc.

Ei au scandat ”Pontanis nu uita, pădurea nu-i a ta”, ”Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă”, ”Aţi făcut pădurea scrum, nu plecăm acum din drum”.

După zece minute, protestatarii au plecat spre Piaţa Unirii, mitingul încheindu-se în jurul orei 19.00, dar urmând să fie reluat sâmbăta viitoare.

Iniţial, aproximativ 800 de persoane, printre care şi localnici din comuna Horea, judeţul Alba, şi din comuna Borşa, judeţul Maramureş, toţi îmbrăcaţi în costume populare, s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 16.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje precum "Noi vrem păduri, voi vreţi voturi. Facem trocul?”, "Milioane de dolari au ajuns doar la tâlhari”, "Codrul cu românu-i frate, voi străini nu-l aveţi parte”, "Salvaţi copacii”, "Protejaţi pământul”, "Nu tăiaţi copacii” sau "Lăsaţi natura în pace”.

Ei au scandat "Romsilva, hoţie, cu Holzindustrie în cărdăşie”, "România trezeşte-te”, "Moţii se luptă cu hoţii”, "Afară, afară cu Holz-ul din ţară”, "DNA, DNA, rezolvaţi corupţia” şi "Uniţi salvăm Munţii Apuseni”, apoi au plecat în marş prin centrul oraşului.

Dan Mihali, vicepreşedintele Asociaţiei Composesorale Borşa - Maramureş, declara că guvernanţii "sunt pe o mână cu firmele străine care defrişează pădurile României".

"Participăm la acest protest faţă de defrişarea pădurilor şi credem că doar poporul, dacă suntem uniţi, putem să învingem aceşti guvernanţi care sunt pe o mână cu firmele străine, cum este Holz Industrie care defrişează 70% din masa lemnoasă a României. Dacă noi, poporul, nu ne opunem, vedem că guvernanţii nu o fac. Am avut mare speranţă în preşedintele Klaus Iohannis, dar sperăm că retrimiterea Codului Silvic spre reexaminare este doar ca urmare a faptului că a fost indus în eroare, pentru că altfel este o problemă mare”, spunea Mihali.

Un alt protestatar l-a criticat pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a trimis Codul Silvic spre reexaminare în Parlament, reproşându-i că a uitat de popor.

"Acum preşedintele face jocul străinilor, în defavoarea poporului. Să ne dea explicaţii despre această atitudine. A uitat cam repede că poporul român l-a ales, nu străinii”, spunea acesta.

O acţiune similară a avut loc şi la Timişoara, unde aproximativ 200 de persoane au protestat în faţa Palatului Administrativ. Iniţial, o sută de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei, fără să aibă autorizaţie, ei aducând brazi artificiali şi având pancarte cu mesaje precum ”Unii pleacă să lucreze, alţii vin să defrişeze”, ”Păduri, nu baroni locali”, ”Stop defrişării”, ”Numai atunci când ultimul copac va fi doborât şi ultimul râu va fi otrăvit şi ultimul peşte va fi prins vom realiza că nu putem mânca banii”. Concomitent, alţi o sută de timişoreni s-au strâns în Piaţa Traian, aflată în apropierea Palatului Administrativ, aceştia având pancarte pe care scria ”Partidul Ecologist Român”, ”Pădurea = viaţa”, ”Fără pădure = fără viaţă” sau ”Fără pădure = inundaţii”. Ulterior, cele două grupuri s-au unit şi au continuat protestul în faţa Palatului Administrativ .

Şi la Alba Iulia, aproximativ 150 de persoane au protestat faţă de defrişările ilegale, ei plecând într-un marş pe Bulevardul Transilvaniei şi scandând lozinci precum ”Uniţi salvăm pădurea”, ”Jos labele de pe pădurile României”, ”Nu corporaţia face legislaţia”. Unii dintre participanţi au steaguri tricolore, iar alţii pancarte pe care scrie ”Nu mai tăiaţi pădurile”, ”Pădurea este casa mea” sau ”Holzindustrie - Kronospan, prăpăd”.

Aproximativ 200 de oameni s-au adunat şi la Iaşi, ei plecând în marş pe Bulevardul Ştefan cel Mare, prin faţa sediului primăriei, iar o acţiune similară, la care au participat 50 de persoane, a avut loc şi la Ploieşti.

Peste 1.000 de persoane s-au adunat, sâmbătă, şi în Capitală, pentru a protesta faţă de tăierile ilegale de păduri, oamenii urmând să plece într-un marş pe traseul Piaţa Victoria - Palatul Cotroceni - Palatul Parlamentului.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, spunea că a luat act de acţiunile de protest programate pentru sfârşitul acestei săptămâni faţă de tăierile ilegale de arbori, pe fond susţinerii Codului Silvic şi împotriva monopolului. Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Graţiela Gavrilescu anunţa un control al Ministerului Mediului la compania Holzindustrie Schweighofer, prin care se urmăreşte legalitatea achiziţionării de material lemnos tăiat din păduri de către această societate, care operează patru fabrici de prelucrare a lemnului, la Rădăuţi, Sebeş, Siret şi Comăneşti.

"Am luat act. Este un lucru normal, aşa cum şi eu sunt împotriva tăierilor ilegale, mi-aş dori ca toţi românii să fie împotriva tăierilor ilegale, este un drept de a manifesta. De aceea, am luat act de aceste mişcări care vor avea loc sâmbătă, pe fond de susţinerea Codului Silvic, şi împotriva monopolului, pentru că aici ajungem, şi a tăierilor ilegale şi împotriva monopolului. Codul Silvic reglementează, aduce un aport benefic pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi nu mai lasă la mâna unei singure societăţi şi unui singur om monopolul, astfel încât să nu mai poată nimeni să se dezvolte. Luând act de filmul care a circulat în presă, pentru mine a fost stupefiant să văd că există, şi la nivelul acesta, companie de la care ai anumite pretenţii, să se întâmple aşa ceva. De aceea, am dispus să fie făcut controlul, făceam chiar de luni, dacă ne puneam echipele în mişcare. A început deja, eu chiar spun că lucrurile trebuie să decurgă normal, să nu mai avem tăieri ilegale. Şi dacă lumea a considerat că este normal să facă acest protest, spun că nu e nici neconstituţional, nici ilegal, ci un mod de a-şi manifesta interesul pentru propria ţară. Tăierea ilegală este o problemă de ţară", a afirmat Gavrilescu.

Ministrul Mediului a declarat, vineri, că asupra preşedintelui Klaus Iohannis "planează o suspiciune" că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament şi a cerut reexaminarea legii.

Codul Silvic este reexaminat de Parlament la cererea preşedintelui Klaus Iohannis. Senatul a respins, săptămâna trecută, modificările solicitate prin cererea de reexaminare şi a votat legea în varianta iniţială.

Proiectul Codului Silvic va fi marţi în dezbaterea comisiei din Camera Deputaţilor, iar PSD îşi menţine poziţia de a adopta un Cod care să prevină şi să sancţioneze defrişări ilegale şi monopolul, a declarat, sâmbătă, premierul Victor Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici