Video Comisii: Utilizarea cartelelor prepay, din 2016 doar în baza datelor personale de identificare - VIDEO

Utilizarea cartelelor telefonice preplătite (prepay) va fi posibilă, începând cu 1 ianuarie 2016, doar dacă deţinătorul va comunica operatorului de telefonie datele personale de identificare, potrivit unei iniţiative legislative votate de Comisiile Juridică şi de IT din Camera Deputaţilor.

1237 afișări

Potrivit textului de lege adoptat de deputaţii din cele două Comisii, iniţiativa legislativă urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015, deţinătorii de cartele prepay având la dispoziţie un an, până la 1 ianuarie 2016, pentru a comunica operatorului de telefonie datele personale, în caz contrar numărul fiind anulat.

Iniţiativa legislativă reglementează şi modalitatea în care se va face conectarea la internet prin intermediul unei reţele wi-fi, acesul urmând a fi permis în baza comunicării numărului de telefon mobil pe care operatorul va trimite un SMS cu un cod de acces.

Preşedintele Comisiei IT din Cameră, deputatul Daniel Oajdea, a declarat că iniţiativa legislativă a fost adopată de comisii într-o formă ”corectă şi benefică” pentru toată lumea

”Proiectul de lege prevede reţinerea datelor de identificare ale persoanei, nu şi reţinerea datelor de trafic, atât pentru prepay, cât şi pentru wi-fi”, a spus Oajdea.

El a explicat modul în care legea va reglementa acest domeniu.

”Orice om care va deţine o cartelă preplătită are la dispoziţie, de la intrarea în vigoare a legii, un an în care poate consuma creditul sau poate să meargă la operator şi să-şi declare datele. Dacă nu, numărul va fi anulat. Legea intră în vigoare, dacă textul va fi adopatat aşa, la 1 ianuarie 2015. Pentru prepay se vor da datele de identificare ale persoanei din cartea de identitate, paşaport sau permis de conducere. Referitor la accesul la internet în reţea wi-fi, se identifică doar persoana. E procedura cunoscută care se aplică şi în Germania: îţi dai numărul de telefon mobil şi primeşti un cod cu care te autentifici”, a spus Oajdea.

El a arătat că deputaţii nu au fost de acord cu reţinerea datelor de trafic, măsură care vine în contradicţie şi cu decizia CEDO, deşi SRI a solicitat şi acest lucru.

”Date de trafic înseamnă, la internet, orice pagină accesată. Nu s-a aprobat aşa ceva, ci doar identificarea utilizatorului”, a spus Oajdea.

La rândul său, generalul SRI Dumitru Dumbravă, prezent la dezbaterea iniţiativei legislative în cadrul comisiilor, a evitat să facă declaraţii în legătură cu forma în care proiectul a fost adoptat.

”Suntem mulţumiţi de faptul că s-a votat, pentru că am fost nişte susţinători ai legii”, a fost singurul comentariu făcut de Dumbravă.

Comisiile Juridică şi de IT din Camera Deputaţilor au elaborat, miercuri, Raport comun la proiectul de lege privind utilizarea cartelelor prepay, acesta fiind adoptat cu 14 voturi ”pentru”, 4 voturi ”împotrivă” şi o abţinere.

Raportul va intra în dezbaterea plenului Camerei şi va fi supus votului acestui for legislativ cel mai probabil în sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici