Video Comunitatea Declic a făcut un covor din peste 142.000 de semnături în faţa plenului Senatului/ Reacţia unui senator PSD: Sunt din cartea de telefon? - FOTO, VIDEO

Comunitatea Declic a depus, luni, în faţa plenului Senatului, un covor din hârtie cu peste 142.000 de semnături care provin de la cetăţenii care nu susţin Legile Justiţiei, iniţiatorii demersului dorind ca majoritatea PSD-ALDE să renunţe complet la aceste legi.

1980 afișări

„Comunitatea Declic depune astăzi peste 140.000 de semnături provenite de la cetăţenii români care vor o Justiţie independentă. Toate aceste semnături sunt reunite sub mesajul <Toţi pentru Justiţie> şi sunt adunat în ultimele luni, în campania pentru o Justiţie nesubordonată politic”, a declarat Roxana Pencea, membru al comunităţii Declic.

Aceasta a precizat că vor ca senatorii să vadă semnăturile şi să ştie că foarte mulţi cetăţeni sunt nemulţumiţi de acţiunile lor privind Legile justiţiei.

„Dorim să vadă (senatorii – n.r) aceste semnături. Vrem să fie conştienţi că există foarte mulâi cetăţeni nemulţumiţi de acţiunile lor din ultima perioada, anume cetăţenii nu susţin faptele de corupţie, nu doresc un viitor acaparat politic şi capturat de penali. Lucrul acesta ei il ştiu, dar am venit astăzi aici să îl repetăm şi să îl punem în lumină. Noi dorim ca cei din Coaliţie să renunţe complet la modificarea legilor Justiţiei. Probabil că se va proceda în următoarea perioadă la respectarea deciziilor CCR. Vom fi activi în toată această perioadă astfel încât săcerem renunţarea complete la modificarea legilor Justiţiei”, a susţinut Pencea.

Întrebată dacă vor călca senatorii peste covorul cu semnături, aceasta a precizat că aşteaptă reacţiile acestora.

„Suntem foarte interesaţi să vedem care va fi reacţia acestora, să vedem dacă îşi arată respectul (...) dacă vor trece peste semnăturile oamenilor. Până acum am văzut că au fost dispuşi să calce în picioare dorinţa cetăţenilor, sperăm că nu va continua acest lucru”, a adăugat Roxana Pencea.

Senatorul PSD, Radu Preda, a întrebat, luni, după ce comunitatea Declic a depus un covor cu peste 142.000 de semnături împotriva Legilor justiţiei, dacă aceste semnături au fost luate din pagini naţionale sau din cartea de telefon.

„O iniţiativă interesantă. Eu aş fi curios să văd semnăturile, aici văd doar o listă de nume. Ştiţi, suntem puţin mai circumspecţi. Unde există acele semnături? Le-aţi luat din pagini naţionale, din cartea de telefon? Ni le puteţi aduce şi nouă, să le vedem? Un demers de văzut şi revăzut”, a susţinut Radu Preda, întrebat ce opinie are despre demersul Declic.

Senatorul PMP, Gabi Ionaşcu, a precizat că nici el nu este de acord cu Legile Justiţiei şi că majoritatea PSD-ALDE ar trebui să citească semnăturile, deoarece şi-ar putea regăsi acolo rude sau prieteni.

„Nici eu nu sunt de-acord (cu legile justiţiei – n.r), fiind din Opoziţie. Dacă aveţi nevoie de semnătura mea, nu-i nicio problemă”, a spus Ionaşcu.

Senatorul PSD, Adrian Ţuţuianu, a susţinut că demersul Declic nu este cea mai potrivită formă de a transmite un mesaj.

„Sigur, e o formă şi asta de a spune ceva, dar nu cred că e cea mai potrivită. Legile justiţiei au trecut prin Parlament, au ajuns la CCR, unde se pune un filtru constituţional adecvat ca să soluţionăm eventualele dispute dintre noi şi când se vor întoarce în Parlament vor fi din nou discuţii şi pe urmă vor merge la preşedinte. Al doilea filtru este filtrul preşedintelui, care are posibilitatea, prin cerere de reexaminare, să mai întoarcă încă o dată. 140.000 de semnături nu înseamnă că există toată lumea de aceeaşi părere. Să ştiţi că o lege, de când există democraţie, exprimă voinţa, de regulă, a unei majorităţi, niciodată nu poate împăca pe toată lumea”, a declarat Ţuţuianu.

Liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, a precizat că demersul comunităţii Declic este un protest paşnic şi că a semnat, la rândul său, această petiţie.

„Eu cred că este un protest cât se poate de paşnic al unor cetăţeni care sunt exasperaţi de felul în care majoritatea parlamentară a înţeles să dărâme arhitectura sistemului judiciar din România. Asupra faptului că ei au încercat şi încearcă în continuare să distrugă categorii întregi ale Codului penal şi, de fapt, să folosească majoritatea parlamentară pe care au obţinut-o temporar, pentru a-şi crea privilegii pentru ei, şi pentru familiile lor. Am semnat şi eu, sunt undeva printre aceşti 150.000 de semnatari, ca cetăţean şi nu ca senator. Mi se pare foarte grăitoare această formă de protest, oameni care se pun cu semnăturile lor la nivelul solului, pe unde trecem cu toţii înainte să intrăm să facem legile. Mi se pare o formă supremă de protest”, a susţinut Alexandrescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici