Video CONFERINŢA MEDIAFAX: Tănasă (ANM) - Multe persoane educate sunt diagnosticate cu tuberculoză multidrog rezistentă - VIDEO

Tratamentul standard pentru tuberculoză este ieftin şi la îndemână, dar pacientul trebuie să îl urmeze, însă o problemă importantă este că sunt persoane educate diagnosticate ca şi cazuri noi de tuberculoză multidrog rezistentă, a spus vicepreşedintele Agenţiei Medicamentului, Marius Tănasă.

201 afișări

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) a declarat vineri, la conferinţa Mediafax "România respiră sănătos ... fără tuberculoză", că în prezent România are o problemă legată de tuberculoza multidrog rezistentă, incluzând şi subgrupa de rezistenţă extinsă.

"Tratamentul standard pentru tuberculoză este ieftin, este la îndemână, problema este să îl facă pacientul. Riscul de discontinuitate al tratamentului este nu doar în cazul tuberculozei, ci şi în cazul altor boli infecţioase şi apare din cauza faptului că, la un control pe parcursul tratamentului, pacientul află că nu mai este pozitiv", a spus Marius Tănasă.

Vicepreşedintele ANM a precizat că în astfel de situaţii este foarte important rolul medicului curant şi ar fi necesară chiar colaborarea cu un psiholog care să consilieze pacientul, astfel încât acesta să înţeleagă necesitatea continuării tratamentului pentru a obţine vindecarea şi să îi explice că în momentul în care el a devenit negativ nu înseamnă obligatoriu că s-a vindecat.

"Toate studiile clinice au demonstrat că tratamentul trebuie să aibă o anumită durată şi trebuie să fie dus până la final. Dacă vom reuşi să rezolvăm această problemă, încet-încet vom rezolva şi tuberculoza multidrog rezistentă. Problema în România la ora actuală este nu atât faptul că tuberculoza multidrog rezistentă este depistată la persoane care au avut eşec terapeutic sau care au renunţat de bunăvoie la tratament, ci faptul că sunt persoane, chiar educate, care din start sunt infectate şi diagnosticate cazuri noi de tuberculoză multidrog rezistentă. Zic că asta ar fi o altă problemă pe care trebuie să o avem în vedere", a mai spus Tănasă.

Referindu-se la noile tratamente, vicepreşedintele ANM a declarat că în ultimii ani au apărut medicamente noi care se adresează în special tuberculozei multidrog rezistentă, însă acestea nu sunt foarte accesibile ca preţ.

"Problema este că sunt un pic cam scumpe, dar acest lucru trebuie rezolvat, şi nu discutăm de 15.000 de pacienţi, ci de 1.500 de pacienţi. Totodată, dacă este să discutăm de tratament la pacienţii cu tuberculoză multidrog rezistentă, trebuie să avem în vedere faptul că la ora actuală se discută de folosirea unor antibiotice care în prospect nu au ca şi indicaţie tuberculoza, dar pe care anumite studii clinice le-au evidenţiat că pot fi folosite şi că se pot obţine anumite rezultate pozitive", a mai spus Marius Tănasă.

El a atras atenţia că trebuie avută grijă pentru ca această situaţie să fie bine gestionată, întrucât ar putea să apară probleme noi, respectiv apariţia unei alte probleme de sănătate publică.

"Aceste medicamente sunt folosite pe o perioadă îndelungată de timp, pentru că tratamentul merge pe o perioadă de doi ani de zile, deci tratamentul merge pe o perioadă lungă de timp. Pe de altă parte, dozele utilizate sunt la jumătatea dozelor prevăzute în prospect, şi atunci avem riscul de a crea rezistenţă la alţi microbi, care pot produce probleme de sănătate în viitor. Dacă noi ne consumăm aceste antibiotice de rezervă şi nu le folosim raţional, avem riscul de a crea şi alte probleme de sănătate şi poate să nu rezolvăm nici problema tuberculozei. Deci aici trebuie să ne strângem cu infecţionişti şi pneumologi, pentru că problema este comună, şi trebuie să vedem de ce s-a ajuns la tuberculoza rezistentă la tratament", a spus Tănasă.

El a precizat că este nevoie de o evaluare permanentă a situaţiei şi pacienţii trebuie să fie convinşi să facă tratamentul până la capăt.

Potrivit unui raport realizat de The Economist Intelligence Unit, cu sprijinul companiei Janssen, prezentat la conferinţa Mediafax, România are o situaţie particulară, întrucât generează aproximativ un sfert din toate cazurile de tuberculoză din Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European, chiar dacă are cu puţin sub patru la sută din populaţia totală.

Raportul mai dezvăluie faptul că, în perioada 1996 - 1997, incidenţa tuberculozei a ajuns la un moment de vârf, după care a scăzut, iar spre sfârşitul anilor '90 au început să scada prevalenţa şi mortalitatea.

"Totuşi, numărul de cazuri de tuberculoză încă este destul de mare. În România, incidenţa şi mortalitatea sunt de 2,5 ori mai mari decât în Bulgaria. Asta înseamnă că mor de 2,5 ori mai mulţi oameni decât în ţara vecină, deci încă este o problemă gravă aici", a atras atenţia Martin Koehring, senior reporter The Economist Intelligence Unit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici