Conferinţa ONU privind schimbările climatice, COP27: Anxietatea legată de climă este în creştere

Liderii mondiali se întâlnesc pentru un alt summit ONU privind clima - COP27, care începe duminică la Sharm el-Sheikh, iar realitatea schimbărilor climatice poate fi copleşitoare pentru mulţi oameni, potrivit BBC.

561 afișări
Imaginea articolului Conferinţa ONU privind schimbările climatice, COP27: Anxietatea legată de climă este în creştere

Valuri de căldură record, inundaţii devastatoare în Pakistan şi secetă în Africa de Est - şi asta doar în acest an. Nu este surprinzător faptul că anxietatea legată de climă este în creştere, în special în rândul tinerilor, care, în cea mai mare parte, au cunoscut doar o lume afectată de schimbările climatice.

Dar experţii şi activiştii au declarat pentru BBC că aceste temeri pot fi, de fapt, o veste bună pentru planetă.

„Oamenii sunt care sunt cu adevărat conştienţi de schimbările climatice pot fi mai motivaţi să acţioneze”, spune profesorul Lorraine Whitmarsh, psiholog de mediu de la Universitatea din Bath.

Cercetările sale au descoperit o legătură între preocupările legate de climă şi luarea de măsuri eficiente, inclusiv reducerea amprentei de carbon prin reducerea deşeurilor sau prin cumpărarea de produse second-hand.

Atunci când oamenii vorbesc despre anxietatea lor legată de climă, ei spun adesea că aceasta este legată de cantitatea mare de ştiri negative şi adesea înfricoşătoare despre planetă.

„Cred că este greu să nu-ţi faci griji cu privire la schimbările climatice. Suntem în mod constant bombardaţi cu articole de ştiri şi în reţelele de socializare despre cum se întâmplă criză după criză - topirea calotelor de gheaţă, dezastre - poate fi foarte copleşitor”, explică Roisin, în vârstă de 16 ani, din County Antrim, Irlanda de Nord.

Roisin face parte din consiliul consultativ pentru tineret al organizaţiei Save The Children, care a constatat recent că 70% dintre copiii din Marea Britanie sunt îngrijoraţi de lumea pe care o vor moşteni.

Dar ea spune că există şi speranţă: „Întotdeauna poţi vedea tineri activişti precum Greta Thunberg şi oameni precum David Attenborough care iau măsuri în acest sens”.

Roisin spune că a devenit vegetariană şi se asigură că face numai cumpărături locale. „Să acţionez este singurul meu mod de a face faţă anxietăţii climatice - înseamnă că ştiu că am făcut tot ce pot face pentru a rezolva problema", spune ea.

Unii activişti, precum Zahra Biabani, în vârstă de 23 de ani, din California, spun că accentul pus pe scară largă pe catastrofa climatică poate fi înşelător.

Când a început să posteze online despre problemele de mediu în timpul facultăţii, şi-a dat seama că exista „un decalaj între educaţie şi acţiune:

²Educaţia privind clima poate fi debilitantă fără o formă de încurajare pentru a acţiona, mai ales când vedem ce se întâmplă în lume şi cum se va înrăutăţi", explică ea.

Acum, ea împărtăşeşte ştiri ²optimiste privind clima" şi scrie buletine informative care se concentrează pe veştile bune şi pe soluţii.

²Optimismul climatic nu este doar plăcut, ci este necesar, deoarece, pentru a fi susţinuţi în acţiunile noastre şi în susţinerea noastră, trebuie să credem şi să avem ceva pentru care merită să luptăm", explică ea.

Ea crede că există o prăpastie generaţională între mulţi tineri care vor să se concentreze asupra modului în care planeta ar putea fi salvată şi „comunitatea de bărbaţi albi mai în vârstă” care se concentrează asupra modului în care „lumea se va sfârşi”.

Psihoterapeutul Caroline Hickman este specializată în anxietatea climatică şi a tratat un număr semnificativ de tineri. Ea spune că este „absolut normal” să te îngrijorezi în legătură cu starea planetei, dar „să te scufunzi în disperare nu este soluţia”.

Este important să se facă distincţia între anxietatea clinică serioasă legată de schimbările climatice, care este o problemă de sănătate mintală, şi îngrijorări sau preocupări.

Profesorul Whitmarsh sugerează că, deşi există niveluri ridicate de îngrijorare cu privire la schimbările climatice, în special în rândul tinerilor, majoritatea oamenilor nu au o anxietate climatică debilitantă care să necesite tratamentul unui specialist în sănătate mintală.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici