Constanţa: Sindicaliştii din port reiau protestele, anunţând o participare de câteva mii de persoane

Federaţia Sindicatelor Portuare anunţă că vor fi reluate protestele angajaţilor Portului Constanţa faţă de intenţia Guvernului de a transfera primăriei un nou pachet de acţiuni la port, astfel că joi va avea loc un miting în faţa Primăriei Constanţa, fiind aşteptate câteva mii de persoane.

104 afișări
Imaginea articolului Constanţa: Sindicaliştii din port reiau protestele, anunţând o participare de câteva mii de persoane

Constanţa: Sindicaliştii din port reiau protestele, anunţând o participare de câteva mii de persoane (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP), la acţiunea de protest de joi, care se va desfăşura între orele 11.00 şi 14.30, sunt aşteptate să participe aproximativ 7.000 de persoane.

"Vom protesta faţă de Guvernul României, care nu şi-a respectat angajamentele asumate privind modificarea legislaţiei muncii şi faţă de intenţia acestuia de a scoate Portul Constanţa de sub autoritatea statului şi a-l trece în subordinea autorităţii locale Constanţa", au anunţat, marţi, reprezentanţii FNSP, care se opun ca Primăria Constanţa să primească un nou pachet de 13 la sută din acţiunile deţinute de către Ministerul Transporturilor la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" Constanţa.

Aproximativ 300 de angajaţi portuari, membri ai FNSP, au protestat şi la începutul săptămânii trecute, timp de trei zile, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime, solicitând ca Ministerul Transporturilor să rămână acţionar majoritar în port. Ei au anunţat atunci că vor suspenda acţiunile de protest în perioada alegerilor europarlamentare, dar că le vor relua după finalizarea acestora, luând în calcul şi oprirea lucrului în port.

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, se declara "puţin mirat" de protestele din Portul Constanţa, spunând că a avut discuţii atât cu patronatele, cât şi cu sindicatele şi a explicat situaţia din port şi ce intenţionează ministerul să facă.

Şova spunea că afirmaţia că se doreşte trecerea portului de la Ministerul Transporturilor la Primăria Constanţa nu este adevărată.

"Tot văd că se spune asta, dar nu este adevărat. Dacă trec cele 13 la sută, Ministerul Transporturilor rămâne cu 47 la sută din acţiuni, urmând să scoată pe bursă 14 la sută. Dacă se vor scoate şi cele 14 la sută, va rămâne ministerul cu 33 la sută, Consiliul Local Constanţa cu 33 la sută, Fondul Proprietatea cu 20 la sută, iar 14 la sută vor fi pe bursă", susţinea ministrul Dan Şova.

Tot săptămâna trecută, o delegaţie a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare s-a întâlnit cu primarul Radu Mazăre, însă discuţiile nu au ajuns la niciun rezultat. Cele două părţi s-au acuzat reciproc, primarul spunându-le sindicaliştilor că îi apără pe oamenii de afaceri din port, iar sindicatele acuzându-l că i-a forţat pe cei care au semnat pentru transferul de acţiuni.

Preşedintele Traian Băsescu afirma, recent, că a da "un port care face investiţii de 500 de milioane în ultimul an lui Măzărică, clovnul naţional", este "un element de dispreţ pentru interesul naţional".

De asemenea, Băsescu spunea că "ultima aventură pe care se pregăteşte să o livreze premierul Ponta" este o Hotărâre de Guvern de transfer al unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa către Primăria condusă de Radu Mazăre, calificând demersul drept "o ilegalitate majoră".

Ulterior, premierul Victor Ponta declara că preşedintele Traian Băsescu este cel care are interese personale legate de Portul Constanţa şi nu doreşte eliminarea actelor de corupţie din acea zonă, pentru a proteja firmele care l-au ajutat în prezent şi a nu răspunde pentru neregulile săvârşite ca ministru.

În 1 mai, premierul Victor Ponta, aflat în vizită la Constanţa, spunea că procedura de transfer a acţiunilor Portului Constanţa către Consiliul Local va continua, chiar dacă există riscul "să se supere" anumite persoane, el susţinând că portul se va dezvolta mai bine după ce o parte din acţiuni vor fi listate la bursă.

În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60 la sută din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20 de procente şi tot 20 de procente are şi Consiliul Local Municipal.

Guvernul şi autorităţile locale propun ca structura acţionariatului APM să fie următoarea: 33 la sută Consiliul Local Constanţa, 33 la sută Ministerul Transporturilor, 20 la sută Fondul Proprietatea şi 14 la sută din acţiuni să fie listate pe Bursă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici