Epidemia de COVID-19 şi timpul petrecut în faţa ecranelor îşi arată efectele asupra celor mici: Sfatul psihologului pentru părinţi şi copii

  • 57,4% dintre elevi s-au jucat pe tabletă/telefon/calculator în perioada epidemiei, arată un studiu realizat de “Salvaţi copiii România”
  • 36,3% dintre elevi petrec pe internet, de la suspendarea cursurilor, aproximativ 3-4 ore/ zi
  • Psiholog: „Relaţiile se deteriorează deoarece copilul petrece autistic mult timp în faţa calculatorului.”
1656 afișări

Copilul tău este mai trist, furios, speriat, obosit sau se simte mai singur de când a început epidemia? Principala cauză ar fi că petrece prea mult timp în faţa unui ecran, arată un studiu realizat de “ Salvaţi copiii România”.

Atena a remarcat schimbările produse la fetiţa sa, Tea. Spune însă că, odată cu restricţiile impuse din cauza epidemiei, copilul nu are prea multe variante de a-şi petrece timpul liber.

„Programul de calculator era destul de strict, însă de când a început această nebunie este din ce în ce mai greu să o ţinem departe de el.(...) Încercăm să facem plimbări cât mai lungi, dar faptul că şi locurile de joacă sunt închise nu ne ajută. Şi atunci, tot la calculator ajunge să se joace”, povesteşte Atena. 

Psihologul Irina Gruia îi sfătuieşte pe părinţi să fie mai creativi şi să-şi găsească timp pe care să-l petreacă împreună cu copiii. Altfel, cei mici riscă să primească multe informaţii, dar lipsa interacţiunii duce la deteriorarea relaţiilor cu cei din jur. Interzicerea gadgeturile nu este o slouţie, spune psihologul.

„Copiii, de fapt, sunt întotdeauna interesaţi de ceea ce este nou, de ceea ce este provocator, de ceea ce este interesant. Şi cred că părinţii, înainte să le închidă aceste gadgeturi, este important să se gândească ce anume le dau la schimb”, sfătuieşte Irina Gruia, psiholog. 

„Părinţii ar trebui să fie interesaţi de a crea jocuri, lucru pe care părinţii l-au cam uitat de-a lungul timpului. Cumva, să suplinească ceea ce acum 50 de ani se întâmpla la poartă, la ţară. Copiii erau 10, 15, 20 pe mahala, de aceeaşi vârstă, şi-şi creau propriile jocuri”, mai spune Irina Gruia.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici