Descinderi la palate ale romilor din Strehaia, în dosarul în care este cercetat şi Silvian Toma

Anchetatorii au descins, joi, la palatele romilor din Strehaia, surse judiciare precizând că proprietarii acestora sunt informaţi că se va pune sechestru pe imobile, în dosarul în care sunt cercetaţi Silvian Toma, finanţatorul FC Hunedoara şi Cătălin Spătaru, numit şi "regele asfaltului" în Argeş.

336 afișări
Imaginea articolului Descinderi la palate ale romilor din Strehaia, în dosarul în care este cercetat şi Silvian Toma

Descinderi la palate ale romilor din Strehaia, în dosarul în care este cercetat şi Silvian Toma (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Zeci de ofiţeri de la crimă organizată şi forţe de intervenţie rapidă, însoţiţi de procurorii DIICOT, au descins la palate ale romilor din Strehaia, în dosarul de evaziune fiscală de 20 de milioane de euro, instrumentat de DIICOT Mehedinţi la sfârşitul lunii februarie.

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că urmează să fie pus sechestru pe şapte imobile, cinci dintre acestea fiind palate ale romilor din Strehaia, iar alte două imobile aparţinând unor români. Acţiunea are loc în dosarul de evaziune fiscală prin care statul a fost prejudiciat cu 20 de milioane de euro şi în care sunt cercetaţi în stare de arest preventiv mai mulţi romi, dar şi Silvian Toma, finanţatorul FC Hunedoara, şi Cătălin Spătaru, numit şi "regele asfaltului" din Piteşti.

În cazul omului de afaceri Silvian Toma, pentru recuperarea prejudiciului din dosar procurorii au pus sechestru în luna martie pe mai multe hoteluri, balastiere, benzinării şi autoturisme.

În 9 martie, finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, alături de alte trei persoane cercetate în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, a fost arestat pentru 29 de zile, de Curtea de Apel Craiova.

Astfel, au fost emise mandate de arestare pentru 29 de zile pentru Silvian Toma, Tomuţa Gabriel, Sârbu Daniel şi Chiru Vasile, iar procurorii DIICOT au pus sechestru pe Hotelul "Roman" din Băile Herculane deţinut de Silvian Toma.

Totodată, în cazul lui Cătălin Spătaru, cunoscut drept "regele asfaltului din Argeş", a fost pus sechestru pe mai multe hoteluri, benzinării, balastiere, precum şi pe aproximativ 50 de mijloace de transport, dar şi pe alte active ale firmelor pe care o deţine.

Decizia de instituire a sechestrului a fost pusă pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 20 de milioane de euro produs de gruparea din care ar face parte aceşti oameni de afaceri.

În 26 februarie, anchetatorii au făcut 30 de percheziţii domiciliare - 13 în localitatea Strehaia, nouă în judeţul Hunedoara, patru în municipiul Cluj, trei în municipiul Timişoara şi una în judetul Argeş - la membrii unui grup infracţional suspectaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Liderii grupării, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societăţi comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, se mai arăta în comunicatul DIICOT.

În acest scop, membrii grupării au înfiinţat cinci societăţi comerciale tip "fantomă", cu sediul în localitatea Strehaia, "acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale", a pecizat DIICOT.

Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până în acest moment la 20 de milioane de euro.

În urma celor 30 de percheziţii au fost ridicate înscrisuri ale societăţilor de tip "fantomă", peste 200.000 de lei, cinci maşini de lux, trei seifuri şi două arme de foc.

Tribunalul Mehedinţi a admis propunerea de arestare preventivă în cazul a patru persoane: Fănel Daniel Jianu, Florin Mihai, Ilie Mihai şi Petre Măndoiu, toţi din Strehaia. În schimb, instanţa a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă în cazul altor şapte membri ai grupării: Elena Mihai, Lucia Bimbai, Ofelia Frîncu - din Strehaia; Ioan Gabriel Tomuţă, Vasile Chiru, Cornelius Silvian Toma şi Daniel Constantin Sârbu - din Hunedoara, luând însă decizia măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 28 de zile, începând cu 28 februarie până la 26 martie inclusiv. Doi dintre cei care au primit mandate de arestare, respectiv Ilie Mihai şi Florin Mihai, din Strehaia, nu au fost găsiţi.

În 5 martie, Tribunalul Mehedinţi a emis mandat de arestare preventivă pentru 20 de zile pe numele omului de afaceri argeşean Cătălin Spătaru, cercetat în acest dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici