Deţinutul eliberat din greşeală din Penitenciarul Giurgiu, de negăsit - FOTO

Cel de-al treilea deţinut eliberat din greşeală din Penitenciarul Giurgiu încă nu a fost prins, ceilalţi doi fiind deja reîncarceraţi, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

4380 afișări
Imaginea articolului Deţinutul eliberat din greşeală din Penitenciarul Giurgiu, de negăsit - FOTO

Deţinutul eliberat din greşeală din Penitenciarul Giurgiu nu a fost găsit nici acum

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Cristina Enache, a precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că unul dintre cei trei deţinuţi eliberaţi din greşeală din Penitenciarul Giurgiu este căutat şi luni de forţele de ordine. Ceilalţi doi au fost depistaţi şi reîncarceraţi deja.

Deţinutul a fost dat în urmărire naţională de Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), poliţiştii precizând că are următoarele semnalmente: înălţime 1,70-1,79 m.; greutate 80-89 de kilograme; corpolenţă atletică; păr şaten tuns scurt; urechi mari; frunte lată; faţă prelungă; ten deschis; ochii albaştri; sprâncene groase; gură medie; buze groase; bărbia dreaptă; nasul drept.

„Posedă mandat de executare a pedepsei nr.793/2013 fiind condamnat la 5,6 ani pentru tâlhărie. Ca urmare a intrării în vigoare a Lg 169/2017, numitul Popa Petronel i s-a calculat în mod eronat un câştig de 330 zile din pedeapsa în loc de 294 de zile din pedeapsa de cinci ani şi 10 luni închisoare, ca urmare a cazării în condiţii necorespunzătoare, fapt ce a generat punerea în libertate la termen la data de 19.10.2017. În urma sesizării erorii, s-a procedat la recalcularea zilelor si s-a constatat faptul că persoanei in cauza i-au fost generate suplimentar 36 de zile. Data corecta la care urma sa fie pus in libertate era 29.10.2017”, explică IGPR motivul pentru care Petronel Popa a fost dat în urmărire naţională.

Directorul Pentenciarului Gurgiu, Marius Fulga, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIFAX, că eliberarea deţinuţilor din greşeală s-a datorat unei erori în calculul zilelor pentru deţinuţi, menţionând că volumul de muncă a fost foarte mare.

"A fost doar o eroare materială în calculul zilelor respective, o eroare umană. Pur şi simplu, volumul de muncă a fost foarte mare, s-a produs aceasta eroare umană. Au fost dispuse măsuri pentru reîncarcerarea deţinuţilor. Se fac verificări la dosare, au fost înaintate adrese către toate instituţiile abilitate. Va fi o comisie care va face verificările, la sfârşit vom stabili măsuri. Se verifică doar aceste trei dosare unde s-a produs eroare", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, directorul Penitenciarului Gurgiu, Marius Fulga.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Sorin Dumitraşcu, a spus, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că trei condamnaţi au fost eliberaţi din greşeală în baza recursului compensatoriu din Penitenciarul Giurgiu.

"Vorbim despre un număr de trei deţinuţi, a fost o eroare de calcul, în sensul că un corp de clădire căruia i se supun trei secţii a fost categorisit greşit. Nu era pe lista aceea cu clădirile care ar fi trebuit sa aibă condiţii improprii, ca să ducă la eliberarea unor deţinuţi. S-au calculat nişte zile în plus pentru aceşti deţinuţi şi au fost puşi în libertate. Ulterior, la o verificare, s-a constatat eroarea. Noi am avertizat ca dacă aplicarea acestei legi nu este pregătită corespunzător sunt posibile nişte erori, ceea ce înseamă fie punerea în libertate eronat, adică mai devreme, fie anumiţi deţinuţi vor sta mai mult decât ar fi necesar în penitenciar. Nu ştiu exact de ce erau condamnaţi aceşti trei deţinuţi, însă fiind la penitenciarul Giurgiu, care are profil de maximă siguranţă, cel mai probabil, erau recidivişti şi cu pedepse mari", a declarat, pentru MEDIAFAX, Sorin Dumitraşcu.

Sorin Dumitraşcu a mai precizat că nu este vorba de o greşeală de evidenţă, ci de una de coordonare între directorul penitenciarului, directorul adjunct de pază şi şeful care se ocupă cu aplicarea regimului deoarece aceştia au avut teren să actualizeze fisele de cameră pentru mutarea deţinuţilor pe secţii cu aplicaţia PMS Web.

În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Alţi 3.349 de deţinuţi au obţinut dreptul de a solicita eliberare condiţionată. Potrivit legii, pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii improprii, deţinuţii obţin şase zile de libertate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici