DIICOT a confiscat droguri în valoare de 1,7 milioane de euro, în primele şase luni ale anului

  • Procurorii DIICOT au confiscat 200 de kilograme droguri, în primele şase luni ale anului,
  • Valoarea de piaţă a acestora este de 1,7 milioane de euro, conform unui bilanţ transmis marţi, de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
224 afișări
Imaginea articolului DIICOT a confiscat droguri în valoare de 1,7 milioane de euro, în primele şase luni ale anului

DIICOT a confiscat droguri în valoare de 1,7 milioane de euro, în primele şase luni ale anului

Procurorii DIICOT au confiscat 200 de kilograme droguri, în primele şase luni ale anului, valoarea de piaţă a acestora fiind de 1,7 milioane de euro, conform unui bilanţ transmis marţi, de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

„De asemenea au fost indisponibilizate 2.184.754 comprimate droguri de mare risc şi 7.395 comprimate droguri de risc, 35,98 kg plante şi fragmente vegetale conţinând THC, cu o valoare totală de piaţă de 179.924,45 euro”, transmit procurorii anti-mafia.

În perioada ianuarie - iunie 2020 cei 200 de procurori operativi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au avut de soluţionat un număr de 20.717 cauze, din care 5.601 cauze nou înregistrate.

În perioada de referinţă au fost soluţionate 5.189 de cauze(media dosarelor soluţionate de un procuror operativ fiind de 25.9 cauze).

„Din numărul cauzelor soluţionate, ponderea cea mai însemnată au avut-o cauzele având ca obiect traficul de droguri (3.667 cauze), urmată de cauzele având ca obiect infracţiunile informatice (727 cauze) şi de cauzele având ca obiect traficul de persoane (322 cauze). În ceea ce priveşte soluţiile de trimitere în judecată, au fost întocmite 816 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 1601 inculpaţi, din care 524 în stare de arest preventiv. Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asiguratorii în dosarele soluţionate prin trimitere în judecată a fost de 22.820.206 lei”, conform bilanţului DIICOT, pentru primele şase luni ale anului.

Cei 200 de procurori operativi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au organizat 529 activităţi investigative complexe din care 186 pentru combaterea traficului de persoane, a traficului de minori şi a pornografiei infantile, în cadrul cărora au fost efectuate percheziţii domiciliare şi s-au pus în aplicare mandate de aducere, activităţi finalizate cu luarea unor măsuri preventive în dosarele înregistrate la această structură specializată.

„Subliniem încă o dată faptul că, în ceea ce priveşte fenomenul traficului de persoane/minori, DIICOT tratează cu prioritate investigarea tuturor cazurilor de acest gen, fără a face vreo diferenţă între modurile de exploatare a victimelor, apreciind deosebit de importante toate dosarele ce implică victime minore, ori în care viaţa şi integritatea corporală a acestora se află în pericol iminent. DIICOT continuă să îşi specializeze procurorii în domeniul traficului de persoane prin Biroul pentru coordonarea activităţii de pregătire profesională şi programe”, menţionează sursa citată.

În primul semestru al anului 2020, au fost soluţionate un număr de 322 cauze având ca obiect infracţiuni de trafic de persoane, dintre care un număr de 58 cauze soluţionate cu rechizitoriu (cu 169 inculpaţi trimişi în judecată, din care 70 inculpaţi arestaţi preventiv) .

Numărul victimelor traficate în vederea exploatării, în perioada de referinţă a fost de 168, dintre care 91 de victime minore.

În primele 6 luni ale anului 2020, procurorii DIICOT au utilizat intens şi instrumentele de cooperare judiciară internaţională, atât prin cooperarea directă, cât şi prin mecanismele puse la dispoziţie de EUROJUST.

„Astfel, în materia combaterii traficului de persoane, au fost înregistrate 34 de ordine europene şi comisii rogatorii active. În cursul anului 2020 au fost încheiate 3 Acorduri de constituire a unor echipe comune de anchetă cu autorităţile din Finlanda, Marea Britanie, Italia, Franţa şi Moldova, având ca obiect combaterea traficului de persoane”, conform sursei citate.

La data de 6 februarie, între DIICOT şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a fost semnat un PLAN COMUN DE MĂSURI în materia prevenirii şi combaterii traficului de persoane/minori, care priveşte realizarea de activităţi de prevenire în unităţile de învăţământ, având ca beneficiari minori cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, precum şi derularea unor sesiuni de informare şi instruire a specialiştilor implicaţi în prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi asistenţei şi protecţiei victimelor.

„În prezent se află în derulare proiectul WESTEROS - ISFP-2017-AG-THBX- 815267, având ca obiectiv „Întărirea capacităţii de combatere a traficului de persoane şi a produselor acestei infracţiuni prin investigaţii financiare avansate”, pe linia de finanţare a Comisiei Europene, cu un buget total de 313.396 euro, proiect implementat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DIICOT, în parteneriat cu Ministerul de Interne din Austria şi Parchetul General al Olandei”, conchide sursa citată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici