Distribuitorii avertizează: Pot să apară sincope în asigurarea hranei populaţiei

  • Distribuţia de bunuri trebuie considerată sector strategic, susţine asociaţia firmelor de profil
  • Dacă nu se iau măsuri din timp, pot să apară sincope în asigurarea hranei populaţiei
3635 afișări
Imaginea articolului Distribuitorii avertizează: Pot să apară sincope în asigurarea hranei populaţiei

Distribuitorii avertizează: Pot apărea sincope în asigurarea hranei populaţiei

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri (ACDBR) solicită Guvernului declararea domeniului drept sector strategic, avertizând că ar putea apărea sincope în asigurarea hranei populaţiei.

Asociaţia a retrimis premierului României o petiţiei prin care solicită declararea distribuţiei de bunuri drept sector strategic, împreună cu alte sectoare economice vitale pentru populaţie, precum sănătatea, siguranţa publică, transportul de mărfuri, industria alimentară şi să creeze pachete specific sectoriale cu de măsuri de intervenţie guvernamentală, în spiritul Comunicării Comisiei Uniunii Europene din 19 martie 2020 privind Cadrul temporar pentru măsurile de ajutor de stat pentru sprijinirea economiei şi a Deciziile Parlamentului European din 26 martie 2020 privind răspunsul comun al UE la pandemia COVID 19.

ACDBR spune că, dacă Guvernul nu se va ridica la nivelul momentului, există un risc major de securitate alimentară, adică să apară sincope în asigurarea hranei populaţiei. „Suntem cei care asigurăm fluxul neîntrerupt de marfă între producători şi magazinele în care intră clienţii finali. 44% din populaţia României traieşte în mediul rural, unde există doar magazine aprovizionate de noi. Chiar dacă există stocuri iar producţia alimentară este la capacitate 100%, aceste bunuri alimentare trebuie distribuite către marile reţele comerciale şi către magazinele alimentare de proximitate. Ca şi în cazul sistemului sanitar, este posibilă apariţia blocajelor comercianţilor, ceea ce va duce imediat la disfuncţii majore în asigurarea cu alimente a populaţiei”, arată documentul.

Solicitările asociaţiei sunt: analiza Guvernului asupra gradului de risc sectorial în economie cu incidenţă critică asupra populaţiei şi stabilirea sectoarelor strategice; facilitarea accesului la mijloace sanitare performante de protecţie împotriva infectării cu COVID 19 pentru toţi angajaţii din domeniile comerţ cu ridicata şi comerţ cu amănuntul; plata debitelor statului către toţi operatorii economici în maximum 15 zile, cu efectuarea ulterioară a controlului legal; acordarea unor finaţări nerambursabile directe de către Guvern întreprinderilor aflate în dificultate, din cauza efectelor directe sau indirecte asupra acestora generate de intervenţia statului.

Asociaţia mai solicită achitarea în totalitate şi direct din bugetul de stat a indemnizaţiei aferente concediilor medicale pentru angajaţii bolnavi de coronavirus sau aflaţi în carantină sau autoizolare, amânarea plăţii tuturor obligaţiilor fiscale ale tuturor contribuabililor pe perioada stării de urgenţă plus două luni de la încetarea acesteia, fără calcularea penalităţilor de întârziere, precum şi suspendarea plăţii ratelor, a dobânzilor la credite, linii de credit şi leasing-uri tuturor contribuabililor pe perioada stării de urgenţă plus două luni de la încetarea acesteia, fără calcularea penalităţilor de întârziere, fără capitalizarea dobânzii.

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România are în componenţă 36 de membri, cu o cifră de afaceri de cca. 700 milioane de euro, cca. 5.500 de angajaţi şi o flotă auto de aproximativ 3.500 de maşini. Asociaţia are 115.000 de clienţi, asigurând distribuţia tradiţională a bunurilor de larg consum.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici