Ecaterina Andronescu, audiată ca martor în dosarul privind baza sportivă Cutezătorii/ Declaraţia fostului ministru: Costoiu avea drept de semnătură ca secretar de stat. Nu apare semnătura mea - Mediafax

Video Ecaterina Andronescu, audiată ca martor în dosarul privind baza sportivă Cutezătorii/ Declaraţia fostului ministru: Costoiu avea drept de semnătură ca secretar de stat. Nu apare semnătura mea

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, a ajuns, miercuri dimineaţa la DNA, unde este audiată ca martor în dosarul privind schimbarea destinaţiei, în mod ilegal, a bazei sportive Cutezătorii. În dosar sunt cercetaţi M. Costoiu şi D. Pescariu, prejudiciul fiind estimat la 93.481.200 euro.

795 afişări

UPDATE 10:50 Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, a declarat, după ce a fost audiată la DNA în dosarul privind schimbarea destinaţiei bazei sportive Cutezătorii, că Mihnea Costoiu, în calitate de secretar de stat, a avut dreptul să semneze documentul de închiriere a bazei.

Întrebată dacă un secretar de stat avea dreptul să închirieze baza fără ştirea ministrului, Ecaterina Andronescu a declarat : "Avea drept de semnătură ca secretar de stat. Ministrul deleagă. Nu apare semnătura mea, e doar numele meu."

 

"Am dat o declaraţie cu lucrurile pe care le ştiam", a mai spus fostul ministru.

Referitor la implicarea în închirierea bazei sportive către Dinu Pescariu, Ecaterina Andronescu a spus că nu a avut cunoştinţă despre această afacere: "Este un dosar care se afla în cercetare, trebuie să îi lăsăm pe specialiştii în domeniu să facă cercetări. Am aflat de la o emisiune."

De asemenea, fostul ministru susţine că nu s-a întâlnit cu Dinu Pescariu. Pe de altă parte, omul de afaceri susţine că a mers de mai multe ori în audienţă la minister.

"Eu nu pot să neg că l-am cunoscut pe Costoiu, pentru că aş fi idiot. Eu, când am luat prima dată baza asta, doamna Andronescu era ministru. M-am dus şi i-am spus ce vreau să fac, într-o audienţă. M-a ascultat, după care m-am dus iarăşi. „Da, da, să vedem”. Câteva luni de zile mergeam, o dată la două zile stăteam în anticameră. Mă chema la ora 9, mă prezentam şi erau zile când aveam discuţia cu ea la 1 noaptea. Până s-o conving pe ea să semneze contractul, au durat nişte luni bune, în care îi tot explicam ce vreau să fac, cum vreau. În perioada cât am stat la minister, îi cunoşteam pe toţi, pentru că îi vedeai. Dar de aici, până să insinuezi că aş fi făcut vreo combinaţie cu Costoiu sau cu Andronescu e cale foarte lungă", a declarat Dinu Pescariu pentru MEDIAFAX.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, a ajuns, miercuri dimineaţa la DNA, unde este audiată ca martor în dosarul privind schimbarea destinaţiei, în mod ilegal, a bazei sportive Cutezătorii. În dosar sunt cercetaţi M. Costoiu şi D. Pescariu, prejudiciul fiind estimat la 93.481.200 euro.

"Am fost chemată în calitate de martor în dosarul baza Cutezătorii:, a spus Ecaterina Andronescu când a ajuns la DNA.

Întrebată dacă ştia de documentul semnat de Mihnea Costoiu, Andronescu a spus: "Am aflat şi eu din presă"

În momentul în care ar fi fost comise faptele, Ecaterina Andronescu era ministru al Educaţiei.

Mihnea Costiu, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Educaţiei, este acuzat de abuz în serviciu, în timp ce Dinu Pescariu, om de afaceri, este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu.

"Dosarul are ca obiect modalitatea încheierii Actului adiţional nr. 16832/23.06.2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de locaţiune (închiriere) nr. 269/30.04.2004 potrivit căruia Baza sportivă şi de agrement pentru copii ”Cutezătorii” din Bucureşti (constând în construcţii şi teren în suprafaţă de 5,7 ha), fusese dată în folosinţa Fundaţiei “Dinu Pescariu”", transmitea DNA printr-un comunicat de presă, în momentul punerii sub învinuire.

Procurorii susţin că actul a fost semnat în 2009 de Ministerul Educaţiei, reprezentat de Mihnea Costoiu, secretar de stat la acel moment, şi de Fundaţia Dinu Pescariu, reprezentată de omul de afaceri. Procurorii spun că documentul a fost încheiat "fără respectarea prevederilor legale şi fără vreun aviz de la Direcţia Juridică din cadrul Ministerului Educaţiei."

Potrivit sursei citate, actul adiţional a fost încheiat în condiţiile în care contractul iniţial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundaţia ”Dinu Pescariu”) se afla în curs de reziliere, fiind depusă o acţiune în instanţă de Ministerul Educaţiei, care devenise administrator al Bazei Cutezătorii.

"În condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei Dinu Pescariu pentru rezilierea contractului, proces care se afla în curs de judecată, acelaşi minister, prin secretarul de stat Costoiu Mihnea Cosmin, a încheiat ulterior un act adiţional la contractul pe care îl atacase în instanţă. Situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei solicitase încetarea contractului de locaţiune", explică procurorii.

Concret, spune DNA, Mihnea Costoiu, "cunoscând situaţia juridică a Bazei “Cutezătorii ”, la instigarea inculpatului Pescariu Dinu Mihail şi cu încălcarea legii, a încheiat cu Fundaţia Dinu Pescariu actul adiţional mai sus menţionat, la contractul de locaţiune (împrumut) iniţial, aflat în proces de reziliere", document prin care s-a stabilit, "pe lângă chiria de 9000 euro/lună (la care se adaugă TVA), şi acordarea gratuită de către de Fundaţia ”Dinu Pescariu”, a unor facilităţi în sumă de 400.000 Euro/an, constând în:

- antrenamente tenis - aprox. 120.000 euro/an (200 abonamente a 50 euro /lună pentru 12 luni),- abonamente la Clubul sportiv - aprox. 100.000 euro/an (75 abonamente a 1350 de euro/an),
- teren de fotbal - aprox. 30.000 euro/an,
- facilităţi pentru elevi - 150.000 euro/an."

Procurorii spun că, după preluarea bazei, Fundaţia Dinu Pescariu a îngrădit accesul elevilor la baza sportivă, "împiedicându-i astfel să desfăşoare activităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi artistice".

"Fundaţia ”Dinu Pescariu” a schimbat scopul utilizării Bazei ”Cutezătorii”(care era desfăşurarea, de către copii, a unor activităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi artistice), folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parţială către firme al căror obiect de activitate este alimentaţia publică, acţiuni de divertisment ori tratamente de întreţinere şi relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului", arată DNA.

Astfel, prejudiciul estimat de procurori, din 2009 până în prezent, este de aproximativ 93.481.200 euro, fiind diferenţa dintre sumele pe care Fundaţia Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plătească Ministerului Educaţiei în urma exploatării construcţiilor şi terenului din Baza Cutezătorii şi chiria plătită efectiv, respectiv 9.000 euro lunar.

În replică, Pescariu susţine că baza "nu a fost niciodată pentru elevi" ci "pentru nişte şmecheri din minister."

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
DNA ,
EDUCAŢIE ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.