Video Efectele ploilor abundente: Sute de hectare de vie din sud-estul ţării au fost distruse de putregaiul cenuşiu | FOTO, VIDEO

O boală care a apărut din cauza precipitaţiilor abundente din ultimele luni face ravagii în viile din sud-estul României. Este vorba o ciupercă, sute de hectare de vie din judeţele Vrancea, Galaţi şi Buzău fiind afectate, iar agricultorii spun că tratamentele nu au efect.

1054 afișări

Viile sunt afectate de putregaiul cenuşiu, o boală care atacă ciorchinele şi boabele strugurilor. Ciuperca apare din cauza umezelii excesive, iar tratamentele sunt scumpe şi nu preîntâmpină în totalitate apariţia bolii. Viticultorii din zona Cârligele, judeţul Vrancea, au investit aproximativ 400 de lei pentru un hectar de vie într-un tratament care nu a reuşit decât să oprească evoluţia ciupercii, astfel încât să nu fie distrusă toată recolta.

„Aici am Sauvignon Blanc. Noi am stropit preventiv pentru putregai cenuşiu, dar din păcate ne confruntăm cu această boală. Strugurii mucegăiesc. Este una dintre cele mai complicate şi mai grave boli la viţa de vie. Apare în această perioadă, înainte de precoacere şi poate să se întindă în aşa fel încât să pierzi tot. Ai muncit degeaba. De exemplu, strugurii de aici sunt distruşi. Aşa ar fi ajuns toţi dacă nu am fi intervenit la timp. Şi sperăm să fi oprit. Acum ne rugăm să nu mai plouă, dar pericolul încă nu a trecut”, a declarat viticultorul Liviu Gheorghe.

Putregaiul cenuşiu a apărut şi în zona Odobeşti, unde există mai multe podgorii celebre.

Ploile abundente din această vară au favorizat apariţia ciupercii, iar recoltele vor fi parţial compromise.

„Strugurii sunt afectaţi complet de mucegai. Boabe mucegăite de jos până sus. Strugurii aştia nu mai pot fi salvaţi. Putem să stropim cu orice....Am făcut tratamente în mod repetat, însă a fost un atac foarte puternic. Cauza principală o reprezintă ploile care vin zi de zi, zi de zi, nu ştim nici noi cum să le mai întreţinem şi ce să le facem. A fost o vară groaznică. Întâi a fost secetă multă, strugurii puţin atrofiaţi, după aceea a venit apa, s-a umflat boaba şi efectul este clar: putregaiul”, a declarat Adrian Porumb, unul dintre cei mai mari viticultori din judeţul Vrancea.

Probleme asemănătoare sunt şi la viile din judeţele Galaţi şi Buzău. De asemenea, putregaiul cenuşiu a compromis via din staţiunile de cercetare viticolă, deşi specialiştii au încercat să lupte cu ciuperca.

„Evoluează din cauza condiţiilor neprielnice, neprietenoase. Această vară e foarte capricioasă, cu un exces foarte mare de precipitaţii. În zona Pietroasele a plouat faţă de media anuală dublu, undeva la 140, 170 de litri, numai în luna iulie, fapt ce a declanşat aşa numită boală putregai cenuşiu...Majoritatea fermierilor se plâng de acest lucru. Chiar şi noi avem unele probleme pe acest segment. Noi am intrat şi am stropit pentru că avem o flotă destul de mare de utilaje, dar din păcate nu se vindecă, doar se opreşte. Şi acolo unde ciorchinele au o boabă sau două cu putregai, boala se extinde”, a spus directorul Staţiunii de Cercetare Viticolă Pietroasele-Buzău, Sorin Marin.

Putregaiul cenuşiu este considerat una dintre cele mai periculoase boli ale viţei de vie, alături de mană şi de făinare. Ciuperca afectează mai ales soiurile aromate şi strugurii cu pieliţă subţire precum Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Pinot Gris sau Chardonnay.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici