Fost viceprimar din Drobeta Turnu Severin şi fost director Hidroelectrica, condamnaţi la închisoare

Opt persoane, între care fostul şef din Hidroelectrica Teodor Pavelescu şi fostul viceprimar din Drobeta Turnu Severin Mircea Grosu au fost condamnaţi la închisoare de Curtea de Apel Craiova pentru trecerea ilegală a unui teren din proprietatea statului în circuitul civil, decizia nefiind definitivă

3587 afișări
Imaginea articolului Fost viceprimar din Drobeta Turnu Severin şi fost director Hidroelectrica, condamnaţi la închisoare

Fost viceprimar din Drobeta Turnu Severin şi fost director Hidroelectrica, condamnaţi la închisoare (Imagine: Shutterstock)

Fostul viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin Mircea Grosu, în prezent consilier local PNL (fost PDL), a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la trei ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acelaşi dosar, fostul director general al Hidroelectrica SA - Sucursala Porţile de Fier Teodor Pavelescu a primit o pedeapsă trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Totodată, Marta Ilinca, notar şi soacra europarlamentarului PNL Cristian Buşoi, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în timp ce fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinţi Eugen Nelu Spătaru a primit patru ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.

Trei ani de închisoare cu executare a primit şi Delia Tudoroniu, judecată în dosar ca persoană fizică.

Alţi trei inculpaţi în dosarul instrumentat de DNA au primit pedepse de închisoare cu suspendare: Ion Marian Stoichescu, persoană fizică autorizată să întocmească documentaţii cadastrale - trei ani, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Răducu Laciu, şef Serviciu patrimoniu la SC Hidroelectrica SA - Sucursala Porţile de Fier la data faptelor - doi ani, şi Nicolae Iancu, registrator şef la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinţi la data faptelor - trei ani pentru abuz în serviciu.

Decizia Curţii de Apel Craiova, publicată joi pe portalul instanţelor de judecată, poate fi atacată cu apel, în termen de zece zile de la comunicare.

Dosarul instrumentat de DNA a fost trimis în judecată în martie 2014.

Conform rechizitoriului, Delia Tudoroniu a cumpărat de la o persoană fizică, în iulie 2008, un teren neproductiv de 300 de metri pătraţi, situat în comuna Hinova. Suprafaţa de teren era învecinată la nord şi la vest cu terenuri inundabile, expropriate, aflate în administrarea Hidroelectrica. Pe acest teren, aflat pe malul Dunării, Tudoroniu voia să construiască o pensiune turistică. Întrucât suprafaţa nu era suficientă realizării pensiunii şi nici nu avea ieşire la fluviu, femeia a încercat să intre în proprietatea unei suprafeţe de teren mult mai mari, susţineau anchetatorii.

În acest sens, ea ar fi apelat la ajutorul rudei sale prin alianţă - viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, care, la rândul său, ar fi cerut sprijin de la directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Mehedinţi Nelu Eugen Spătaru.

"Profitând de împrejurarea că terenul, proprietate publică a statului, nu era înscris în Cartea Funciară, inculpatul Nelu Eugen Spătaru ar fi identificat soluţia formulării, de către inculpata Delia Tudoroniu, a unei cereri de modificare a suprafeţei. Tot de la inculpat ar fi venit şi sugestia ca documentaţia cadastrală ce urma să fie ataşată cererii să fie întocmită de persoana fizică autorizată Ion Marian Stoichescu din oraşul Strehaia, acesta fiind perceput ca persoană care s-ar abate uşor de la dispoziţiile legii în efectuarea lucrărilor cadastrale, arăta DNA.

Documentaţia respectivă ar fi fost întocmită, spuneau anchetatorii, fără ca Nelu Spătaru să fi identificat şi materializat limitele imobilului a cărui suprafaţă, de 34.121 de metri pătraţi, trebuia înscrisă în Cartea Funciară.

Ulterior, aceste documente ar fi ajuns, prin viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, la şeful de atunci al Hidroelectrica SA - Sucursala Porţile de Fier. Acesta, în prezenţa lui Mircea Grosu, l-ar fi convocat în biroul său pe şeful Serviciului Patrimoniu, Răducu George Laciu, căruia i-ar fi prezentat documentaţia şi i-ar fi cerut să facă în aşa fel încât procesul-verbal de vecinătate să fie semnat, deşi coordonatele terenului respectiv se suprapuneau cu cele ale suprafeţei proprietate a statului administrate de SC Hidroelectrica SA - Sucursala Porţile de Fier.

"După ce a reintrat în posesia documentaţiei, inculpatul Grosu Mircea Sevastian s-ar fi preocupat ca procesul-verbal să fie semnat şi de ceilalţi «vecini». La data de 19 noiembrie 2010, documentaţia cadastrală întocmită de inculpatul Stoichescu Ion Marian ar fi fost depusă la OCPI Mehedinţi împreună cu cererea de recepţie şi înscriere, prin care inculpata Tudoroniu Delia ar fi solicitat recepţia modificării suprafeţei imobilului de la 300 de metri pătraţi la 34.121 de metri pătraţi şi intabularea dreptului de proprietate asupra acesteia", mai arăta DNA.

În această etapă, la rugămintea lui Nelu Eugen Spătaru, registratorul şef Nicolae Iancu ar fi ignorat faptul că persoana desemnată cu soluţionarea lucrării avea dubii asupra admisibilităţii cererii, fiind astfel incertă soluţia ce urma a fi adoptată.

"La data de 22 noiemnrie 2010, inculpatul Iancu Nicolae ar fi semnat în locul registratorului respectiv încheierea de carte funciară. În scopul ascunderii originii ilicite a terenului, în primăvara anului 2011, inculpaţii Grosu Mircea Sevastian, Spătaru Nelu Eugen şi Tudoroniu Delia ar fi hotărât să dezmembreze terenul în suprafaţă de 34.121 de metri pătraţi şi să transfere loturile rezultate din dezmembrare către alte persoane, introducându-le astfel în circuitul civil cu aparenţa de legalitate", se mai arăta în rechizitoriu.

Pentru a face acest lucru, au apelat la notarul public Marta Ilinca, vecină cu părinţii lui Nelu Eugen Spătaru, care ar fi acceptat să autentifice înscrisurile în lipsa unui titlu valabil de proprietate.

În urma trecerii suprafeţei de teren din proprietatea statului în circuitul civil, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 240.000 de euro, sumă cu care Ministerul Economiei s-a constituit parte civilă în cauză.

În acest sens, instanţa a desfiinţat înscrisurile întocmite ilegal şi a restabilit posesia la situaţia anterioară săvârşirii infracţiunilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici