Fostul spital din Plopeni, Prahova, dat în folosinţă gratuită unei firme private la o lună după închidere

Fostul spital din Plopeni (Prahova), închis în aprilie 2011, s-a redeschis după o lună, sub formă de clinică privată. Administraţia locală a dat spre închiriere peste 1.500 de metri pătraţi, împreună cu dotările, dar firma privată nu plăteşte de fapt niciun ban către bugetul local.

5227 afișări
Imaginea articolului Fostul spital din Plopeni, Prahova, dat în folosinţă gratuită unei firme private la o lună după închidere

Fostul spital din Plopeni, Prahova, dat în folosinţă gratuită unei firme private la o lună după închidere

Centrul de sănătate din oraşul Plopeni, judeţul Prahova, închis prin decizie a Ministerului Sănătăţii, la 1 aprilie 2011, a fost închiriat unei firme, Dentirad Hospital SRL, care a început să funcţioneze în spaţiul fostului spital la doar o lună de la închiderea acestuia, sub forma unei clinici private.

În oraşul Plopeni sunt înregistrate două societăţi comerciale cu răspundere limitată a căror denumire include "Dentirad” şi care au acţionari comuni.

Astfel, una dintre firme este “Clinica Medicală Dentirad SRL”, înmatriculată la Registrul Comerţului în anul 1993, care desfăşoară activităţi de asistenţă stomatologică şi care, în anul 2010, a avut, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, 23 de angajaţi.

Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, această firmă este deţinută în părţi egale de Drăghici Mircea Stelian şi de Drăghici Ana. Mircea Drăghici este medic stomatolog, membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România, iar Ana Drăghici este mama sa, şi ea medic stomatolog.

A doua firmă este Dentirad Hospital SRL, cu adresa în Plopeni, pe aceeaşi stradă pe care este situată clădirea fostului centru de sănătate. Această firmă a fost înregistrată la data de 20 decembrie 2010, iar acţionari în firmă, tot cu părţi egale, sunt Drăghici Mircea Stelian, Drăghici Ana şi Gâdiuţă Mariana.

Potrivit unor hotărâri ale Consiliului Local Plopeni postate pe site-ul administraţiei locale, însă neştampilate şi nesemnate, la sfârşitul lunii aprilie 2011 CL Plopeni a aprobat închirierea prin licitaţie a unei suprafeţe de peste 1.500 de metri pătraţi, care reprezintă demisolul şi parterul fostului spital din localitate. Contractul de închiriere urma să fie semnat, potrivit hotărârii adoptate la nici o lună de la închiderea spitalului, pentru o perioadă de cinci ani.

O lună mai târziu, acelaşi Consiliu Local aproba o altă hotărâre care o modifică pe prima şi care prevede închirierea suprafeţei de 1.500 de metri pătraţi împreună cu toată "dotarea aferentă acestui spaţiu pentru activităţi medicale şi activităţi conexe actului medical, conform inventarului anexă".

Inventarul anexă nu este însă public, iar primarul din Plopeni a refuzat că pună la dispoziţie documentele semnate între administraţia locală şi firma Dentirad, care a deschis clinica de la Plopeni.

În vara anului trecut, directorul de la acea vreme al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, Cristian Vintilescu, anunţa că în fostul centru de sănătate Plopeni firma Dentirad va deschide al doilea spital particular din Prahova. Între timp, spitalul nu s-a deschis, ci funcţionează doar sub formă de clinică medicală cu cameră de gardă.

Printre medicii care profesează acum acolo se numără fostul manager al spitalului de stat, medicul Mihai Băican, care acordă consultaţii de medicină sportivă contra sumei de 80 de lei.

De la semnarea contractului de închiriere cu firma Dentirad, primarul Dragoş Niţă refuză să dea orice detalii despre contractul de închiriere şi spune că va face publice toate datele după ce va obţine de la Ministerul Sănătăţii avizele necesare funcţionării unităţii ca spital privat.

"Să luaţi anumite avize de la minister pentru funcţionarea unui spital nu ştiţi mecanismul, da? Şi atunci vă rog frumos să mă lăsaţi pe mine să le fac în linişte, când va fi totul gata atunci vom face public totul. Deci până nu rezolv totul, nu o să dau niciun fel de informaţie, nici când am luat avizul de la Ministerul Sănătăţii", este răspunsul dat de primarul Dragoş Niţă la întrebările corespondentului MEDIAFAX legate de spitalul de la Plopeni.

Surse din administraţia locală susţin că firma Dentirad, care a deschis clinică medicală privată în fostul spital, nu plăteşte niciun ban la bugetul local, întrucât a fost scutită de chirie.

Potrivit contractului încheiat între oraşul Plopeni şi SC Dentirad Hospital SRL la data de 16 mai 2011 şi obţinut de MEDIAFAX, SC Dentirad Hospital SRL închiriază pentru o perioadă de cinci ani, începând cu 17 mai 2011, suprafaţa de 1.539,21 de metri pătraţi la preţul de 8 lei metrul pătrat pe lună, chiria lunară fiind astfel de 12.313,68 lei. În plus, contractul prevede că autorităţile locale, în calitate de locator, se obligă să permită firmei Dentirad, în calitate de locatar, "accesul neîngrădit la toate utilităţile incorporate în imobil, anexe acestuia sau conexe necesare funcţionării dotărilor şi desfăşurării activităţilor locatarului, inclusiv accesul neîngrădit pe terenul afferent imobilului (5.300 metri pătraţi)".

Conform contractului, suprafaţa este închiriată "împreună cu dotarea aferentă acestuia, conform inventarului existent anexat pentru activităţi medicale, fără a fi excluse activităţile conexe necesare funcţionării".

Acelaşi contract are următoarea prevedere: "În vederea efectuării investiţiilor majore impuse de autorizarea activităţii medicale specifice de spital, locatorul acordă un termen de graţie de şase luni pentru plata chiriei".

Conform unor surse din administraţia locală, termenul de graţie de şase luni a fost ulterior prelungit cu încă şase luni.

Primarul oraşului Plopeni, Dragoş Niţă, dă explicaţii care se contrazic, însă recunoaşte că firma Dentirad este scutită de plata chiriei, de fiecare dată motivele invocate fiind altele.

"Astfel, luni, 2 aprilie, primarul Dragoş Niţă (PDL), aflat la Ploieşti, a declarat corespondentului MEDIAFAX, răspunzând unei întrebări, că firma Dentirad nu a plătit timp de şase luni chiria aferentă spaţiului, al cărei cuantum este, conform declaraţiilor primarului, de aproximativ 18.000 de lei lunar. Niţă a precizat că nu este vorba despre o scutire de la plata chiriei, ci despre o "reeşalonare de plată, până când vor încheia contract cu CAS".

O zi mai târziu, în cadrul unei discuţii purtate la Plopeni, în sediul Primăriei, Dragoş Niţă a declarat pentru MEDIAFAX că firma Dentirad beneficiază de o scutire de la plata chiriei pentru o perioadă de un an, prin hotărâre a Consiliului Local. Dar hotărârea nu este publică. Întrebat de ce această societate privată nu plăteşte niciun ban către bugetul local de la care a închiriat 1.500 de metri pătraţi şi dotarea aferentă acestui spaţiu, Niţă a răspuns: "Pentru că acolo se fac investiţii”.

În plus, primarul spune că a convenit cu clinica Dentirad ca, în schimbul scutirii de la plata chiriei, clinica să asigure linie de gardă "permanentă şi gratuită" în incinta fostului spital.

"Clinica funcţionează acolo din mai anul trecut. (…) Mi-au făcut gardă permanentă atâta timp gratuit, nu m-a costat niciun ban", spune primarul.

Programul afişat pe uşa de la intrarea în spital arată însă că, pentru pacienţi, camera de gardă este deschisă doar de dimineaţă până la ora 20.00 de luni până vineri şi până la ora 18.00 sâmbăta şi duminica.

În ceea ce priveşte gratuitatea, în momentul în care primarului i s-a adus la cunoştinţă că reporterul s-a prezentat la camera de gardă invocând o problemă medicală de urgenţă şi i sau cerut 50 de lei dacă este din Plopeni şi 60 de lei dacă este din afara oraşului, reacţia sa a fost: "Sunt curios….".

Întrebat dacă pacienţii care se prezintă la clinica medială la care este acţionar şi care funcţionează în fostul centru de sănătate Plopeni plătesc pentru servicii medicale, acţionarul Mircea Drăghici a declarat corespondentului MEDIAFAX: "Plătesc coplată oficială, dacă am nevoie de coplată", precizând că are contract cu CJAS pentru clinică medicală, dar nu pentru spital.

Potrivit unor surse din administraţia locală, Clinica Dentirad ar avea contracte de medicina muncii cu cele mai multe dintre societăţile care ţin de administraţia locală, respectiv cu Primăria Plopeni, cu Servicii Edilitare Plopeni, cu Serviciul Public de Gospodărire Comunală şi Direcţia de Servicii Comunitare de Utilitate Publică, cele trei servicii aflându-se în subordinea primăriei.

Contactat telefonic şi întrebat cum comentează situaţia spitalului din Plopeni, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a declarat: “M-am opus şi am cerut ca spitalul să rămână public, având în vedere situaţia socială grea de acolo, având în vedere că în ultimii ani 20 000 de oameni au rămas fără serviciu, după închiderea Uzinei Mecanice Plopeni. Însă Consiliul Local, în frunte cu primarul, a decis deschiderea unui spital privat într-unul dintre cele mai sărace oraşe din judeţul Prahova. Nu am ce să le fac. Sunt aranjamente făcute pe plan local, într-un oraş foarte sărac".

În nota de fundamentare la Hotărârea Guvernului nr. 28/2012 privind desfiinţarea unor unităţi sanitare publice cu paturi pentru care managementul asistenţei medicale a fost transferat către autorităţile administraţiei publice locale din judeţele Prahova şi Buzău se arată, referitor la fostul centru de sănătate Plopeni, că în anul 2010 acesta a fost preluat în administrare de autorităţile locale şi că un mai târziu Consiliul Local Plopeni a hotărât prin HCL nr. 101/2011 desfiinţarea Centrului de Sănătate Plopeni, iar ulterior acelaşi consiliu local "nu şi-a exprimat acordul cu privire la transformarea unităţilor sanitare în cămine pentru persoane vârstnice, ceea ce a atras lipsa finanţării acestor unităţi sanitare”.

Acelaşi document prevede ca acele componente ale bazei materiale a Centrului de Sănătate Plopeni, achiziţionate cu finanţare de la bugetul de stat sau cu credite externe garantate de Guvern şi celelalte componente ale bazei materiale, inclusiv stocurile de medicamente, materiale sanitare şi alimente, care se află în administrarea Centrului de Sanatate Plopeni, să fie redistribuite, prin protocol de predare-preluare, Spitalului de Pneumoftiziologie Drajna, Spitalului Orăşenesc Sinaia, Spitalului Orăşenesc Băicoi şi Spitalului Orăşenesc Vălenii de Munte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici