Video FOTO, VIDEO | Sute de elevi şi cadre militare, în pas de defilare la Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia

Peste 430 de elevi ai Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, între care 120 de boboci, au fost participat, luni, la festivitatea de deschidere a anului şcolar. Au avut loc defilări pe acorduri de fanfară şi s-au acordat premii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

645 afișări

Ceremonia de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a debutat cu introducerea drapelului de luptă al colegiului în formaţie, respectiv cu intonarea imnului naţional şi s-a încheiat cu o defilare, pe acorduri de muzică de fanfară, la care au participat toţi elevii, dar şi cadre militare.

Elevii i-au aşteptat pe profesori, părinţi şi oficialităţi aşezaţi în formaţie, îmbrăcaţi în uniforme militare, cu pantofi, pantaloni cu vipuşcă sau fuste, cămăşi şi vestoane albe, cu capul acoperit de berete, având în partea din faţă stema României.

În cadrul festivităţii de deschidere au luat cuvântul oficialităţi, reprezentanţi ai colegiului, elevii care au avut anii trecuţi cele mai bune rezultate, dar şi comandantul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, general de brigadă Ghiţă Bârsan.

De asemenea, serviciul religios a fost oficiat de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia. Festivitatea s-a încheiat cu o defilare, la care au participat toţi elevii, în aplauzele părinţilor şi prietenilor.

Unul dintre boboci a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că a ales un colegiu militar şi nu unul civil deoarece astfel va avea un viitor asigurat.

Disciplina la un liceu militar este cu totul alta decât la un liceu civil. Uniforma este una foarte frumoasă, iar de aici avem un viitor asigurat. Alegerea a fost a mea, nu a părinţilor şi vreau să continui”, a spus Andrei, din Arad.

O elevă din Mureş a declarat că la Colegiul Militar din Alba Iulia nu se face diferenţă între băieţi şi fete, iar ea este de părere că poate servi Armata la fel de bine ca un băiat.

De asemenea, o altă elevă de clasa a IX-a a spus, ferm, că acest liceu îi poate asigura viitorul.

„Vreau să lucrez în acest domeniu, asta îmi doresc. Am ales din propria iniţiativă, iar mai departe vreau să merg la Aviaţie.”, a spus eleva.

La rândul său, un boboc a afirmat că a ales un liceu militar, şi nu unul civil, deoarece de aici poate ajunge mult mai uşor la o academie militară.

Aici e ordine şi disciplină. După ce termini un astfel de liceu devii un om mai ordonat şi foarte respectat”, a spus acesta.

120 de boboci, băieţi şi fete, din mai multe judeţe, au depus legământul de suflet şi au îmbrăcat pentru prima dată uniforma de lampas. La fel ca şi restul elevilor, ei vor locui, pe perioada anului şcolar, în cămine.

Elevii colegiilor militare sunt privaţi de unele satisfacţii pe care le au cei de la instituţiile de învăţământ civile. Pentru a se dedica meseriei armelor şi pentru a deveni lideri ai armatei României, ei dorm în internatele din cadrul şcolii, câte zece în dormitor, se trezesc la ora şase dimineaţa, iar zece minute mai târziu ies la înviorare. La ora opt încep cursurile şi urmează un program strict, care include muncă în cadrul liceului, arborarea drapelului, raportul companiei şi inspecţia. După orele de curs au timp liber circa două ore, iar apoi intră în program de studiu.

În ultimii ani, absolvenţii Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au înregistrat o rată de promovare de sută la sută la examenul de Bacalaureat, iar elevii care au studiat aici au avut participări numeroase la olimpiadele naţionale, o parte întorcându-se cu medalii.

Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” a fost înfiinţat în anul 1919 şi a funcţionat, iniţial, la Târgu-Mureş, ulterior la Timişoara, iar din 1975 are sediul la Alba Iulia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici