Video GALERIE FOTO/VIDEO SMURD a efectuat o misiune "in memoriam" de succes la Iaşi

Patru pacienţi au fost salvaţi luni de către un echipaj aeromedical al SMURD Iaşi din comunele Focuri şi Gropniţa unde era imposibil de ajuns cu maşinile, intervenţia fiind dedicată echipajului SMURD Iaşi care a murit în urmă cu 11 ani, pe 9 ianuarie 2006, într-un accident aviatic.

1449 afișări

Misiunea a fost realizată cu ajutorul elicopterului MI 18 al Unităţii Speciale de Aviaţie de la Iaşi, relatează corespondentul MEDIAFAX, şi a avut şi o încărcătură specială. Pe 9 ianuarie 2006, în urmă cu 11 ani, la Iaşi s-a prăbuşit elicopterul SMURD, iar toţi cei patru membri ai echipajului si-au pierdut viaţa. Zborul de astăzi a fost dedicat memoriei lor.

Viscolul şi căderile abundente de zăpadă din ultimele zile au făcut ca în anumite zone din judeţul Iaşi să nu se poată ajunge uşor cu autospecialele de la ISU, SMURD sau Salvare. Cerul a fost senin luni, aşa că pentru a veni în ajutorul unor bolnavi din Gropniţa şi Focuri, autorităţile au decis să intervină cu elicopterul Unităţii Speciale de Aviaţie de la Iaşi. Patru pacienţi, trei din Focuri şi unul din Gropniţa, au avut nevoie de ajutorul medicilor. Printre ei şi o tânără gravidă.

"Am primit prin 112 solicitare pentru doi pacienţi la Focuri şi un pacient la Gropniţa. Ulterior a mai apărut un caz la Focuri, o gravidă la a treia naştere, 21 de ani, cu contracţii uterine declanşate. Am luat legătura cu cei de la drumuri, am înteles că încă drumul este închis, că încă se lucrează la deblocarea lui. Estimarea era de câteva ore, aşa că pentru că am avut elicopterul de la Unitatea Specială de Aviaţie disponibil şi am avut şi condiţii meteo favorabile şi avem echipă medicală, care să facă misiune aeromedicală am luat decizia să ridicăm elicopterul.", a declarat prof. univ. dr. DIANA CIMPOEŞU, medic şef UPU SMURD Iaşi.

Cei patru pacienţi au fost preluaţi de către un echipaj SMURD cu autospecială de victime multiple de pe pista Aeroportului Iaşi şi transportaţi către spitale. Tânăra a fost internată la maternitatea de gardă, iar ceilalţi trei au fost duşi la Spitalul Sfântul Spiridon pentru îngriji medicale. Toţi erau stabili, constienţi iar medicii speră într-o evoluţie bună.

Misiunea de luni a avut însă şi altă semnificaţie pentru echipaj. „Am dedicat această primă misiune de după accidentul din iunie, când elicopeterul SMURD Iaşi s-a prăbuşit în Republica Moldova, memoriei colegilor noştri care şi-au pierdut în accidentele aviatice cu elicopterul SMURD din 9 ianuarie 2006 - 11 ani astăzi şi din iunie 2016", a explicat prof. univ. dr. Diana Cimpoieşu, medic şef UPU SMURD Iaşi.

„Intervenţia a fost una obişnuită din punctul nostru de vedere, este prima misiune pe anul 2017, suntem bucuroşi că am putut să facem faţă solicitării. Vremea a ţinut cu noi. Drumurile sunt viscolite în apropierea localităţilor de unde am luat pacienţii, de aceea a fost necesară intervenţia elicopterului. Am aterizat în curtea şcolii la Focuri şi într-o grădină pregătită de săteni la Gropniţa. Misiunea într-adevăr le-o dedicăm celor care nu mai sunt printre noi, dar noi ne facem în continuare datoria, pentru asta suntem aici", a declarat căpitan comandor Sebastian Stolerciuc, pilot la Unitatea Specială de Aviaţie de la Iaşi.

Tot astăzi la troiţa de la Aeroportul Iaşi, reprezentanţii Unităţii Speciale de Aviaţie de la Iaşi au depus o coroană pentru cei pe care i-au pierdut acum 11 ani. Pe 9 ianuarie 2006, într-o luni dimineaţă, elicopterul SMURD Iaşi cu un echipaj format din doi piloti, medic şi asistent, s-a prăbuşit la 3 km de pista aeroportului Iaşi. Medicul Liliana Puiu şi asistentul medical Mioara Haută, piloţii Vasile Valentin Mihai Stănescu şi Mihai Augustin Toma şi-au pierdut viaţa în acel accident.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici