Horodniceanu: Regulamentul DIICOT, în curs de modificare. 30% din dosare au avut suportul SRI

Procurorul şef al DIICOT Daniel Horodniceanu a declarat, joi, că regulamentul DIICOT va fi transmis cel târziu, luni, la Ministerul Justiţiei, pentru a fi modificat în vederea corelării cu OUG privind interceptările, afirmând că, până în prezent, 30% din dosare DIICOT au beneficiat de suportul SRI.

798 afișări
Imaginea articolului Horodniceanu: Regulamentul DIICOT, în curs de modificare. 30% din dosare au avut suportul SRI

Horodniceanu: Regulamentul DIICOT, în curs de modificare. 30% din dosare au avut suportul SRI (Imagine: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)

"Regulamentul nostru va pleca mâine (vineri-n.r) sau cel mai târziu luni, la Ministerul Justiţiei, pentru modificare, timp în care vom aştepta. Deja au început să ne sosească CV-uri de la Poliţie şi vom întreprinde (măsurile necesare-n.r.). Avem un termen de 30 de zile pe care ni-l dă OUG, dar cred că vom reuşi mai repede să avem cei 40 de poliţişti de care avem atâta nevoie", a declarat procurorul şef al DIICOT Daniel Horodniceanu, întrebat dacă instituţia pe care o conduce va putea să angajeze în timp util personalul necesar pentru efectuarea interceptărilor.

Daniel Horodniceanu a susţinut că dosarele nu se bazează numai în interceptări, ci şi pe alte mijloace de probă şi că, într-adevăr, decizia CCR poate întârzia unele dosare pentru că se va lucra "puţin mai greu".

Întrebat câte dintre dosarele care au fost trimise în judecată de DIICOT au avut suportul SRI, Horodniceanu a precizat că este vorba despre aproximativ 60% din mandate şi 30% din dosare.

Horodniceanu a mai spus că aparatura de interceptare de care vor dispune instituţiile este unică şi fiecare instituţie va trebui "să îşi marcheze ţintele în timp real şi să obţină pentru exploatarea informaţiei cablul necesar".

"Aparatura de interceptare este aceeaşi, este unică, este în Cercul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor.(...) Fiecare dintre noi va trebui să îşi marcheze ţintele în timp real şi să obţină pentru exploatarea informaţiei cablul necesar pentru fiecare dintre instituţii pentru că altfel nu ne vom putea duce la bun sfârşit activitatea de urmărire penală", a explicat Horodniceanu.

Cât priveşte înfiinţarea unei instituţii responsabile cu efectuarea interceptărilor, procurorul şef al DIICOT a afirmat că este nevoie de o discuţie mai largă, afirmând că se impune o opinie fudamentată a parlamentarilor şi constituirea unui grup de lucru pe această temă.

Şeful DIICOT a participat joi la conferinţa "Securitatea cibernetică-de la protecţia individului, la securitatea naţională", organizată la Parlament.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici