Video În plină criză la Oradea s-a reuşit prelevarea organelor unui pacient aflat în moarte cerebrală pentru a salva trei persoane

  • Trei oameni au acum o nouă şansă la viaţă datorită organelor primite prin transplant
  • Familia unui bărbat de 48 de ani din Oradea, aflat în moarte cerebrală, a acceptat donarea organelor
  • Ficatul a fost transplantat la Institutul Fundeni, iar rinichii – la Spitalul C.I. Parhon din Iaşi
213 afișări

Viaţa are prioritate pentru medici, indiferent de riscurile la care se expun. O dovadă vine acum de la Oradea, unde o echipă medicală a participat la prelevarea organelor unui pacient aflat în moarte cerebrală. Familia bărbatului de 48 de ani a fost de acord cu donarea.

Carmen Pantiş, coordonator Programul de Transplant din Oradea: Prelevarea a fost mai deosebită, pentru că trebuie să ne luăm toate măsurile de biovigilenţă. În primul rând, toată echipa de prelevare - au fost doi chirurgi din Bucureşti, împreună cu o asistentă - au fost testaţi de coronavirus, la fel şi echipa din Oradea. Am avut suportul managementului spitalului şi şansa de a oferi totuşi o speranţă de viaţă şi o fărâmă de normalitate în această situaţie foarte, foarte dificilă.

Raza de speranţă s-a îndreptat acum spre trei pacienţi, a căror viaţă depindea de un transplant. Ficatul a fost transplantat la Institutul Fundeni din Capitală, iar rinichii – la două femmei internate la Spitalul C.I. Parhon din Iaşi.

Adelina Mirona, chirurg urolog, Spitalul C.I. Parhon Iaşi: Donatorul cadaveric este considerat o urgenţă şi de aceea continuăm activitatea de transplant. Suntem singurul centru din România care mai face în acest moment transplant renal. Intervenţiile au decurs ca de obicei, au durat 4-5 ore, au fost implicate mai multe echipe de medici de terapie intensivă şi tot blocul operator, nu au fost incidente în cursul intervenţiilor. Ne bucurăm că a decurs normal totul. 

Atât pacientele, cât şi cadrele medicale de la Iaşi au fost testate pentru coronavirus înainte de operaţii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici