În Ţările de Jos, guvernul a înfiinţat „comisarul #meToo”. De vină sunt scandalurile sexuale şi acuzaţiile de hărţuire

Mariëtte Hamer, o fostă sindicalistă, va trebui să „vină cu un plan de combatere a comportamentului sexual inadecvat şi a violenţei sexuale” în ţară, iar decizia autorităţilor vine după o serie de scandaluri din lumea divertismentului, politicii şi sportului.

428 afișări
Imaginea articolului În Ţările de Jos, guvernul a înfiinţat „comisarul #meToo”. De vină sunt scandalurile sexuale şi acuzaţiile de hărţuire

În Ţările de Jos, guvernul a înfiinţat „comisarul #meToo”. De vină sunt scandalurile sexuale şi acuzaţiile de hărţuire

După o serie de scandaluri sexuale, olandezii au şi ei probleme de genul „#meToo”. Începând din această săptămână, un comisar numit de premierul Mark Rutte se va ocupa doar de acest subiect: abordarea şi urmărirea penală a hărţuirii sexuale la locul de muncă şi în afara acestuita.

Numele noului comisar este Mariëtte Hamer: sindicalistă, fost deputat şi membră a Consiliului Socio-Economic, un organism consultativ al guvernului format din toţi partenerii sociali.

Sarcina este grea: „să găsească”, se arată în comunicatul guvernului legat de numirea sa, „un plan de abordare al comportamentului sexual inadecvat şi a violenţei sexuale”.

„Vocea Olandei” a fost suspendată

O serie de scandaluri publice au dat naştere numirii ei. Primele cazuri au apărut la The Voice of Holland, un show de talente - varianta Vocea României la noi.

Emisiunea a fost suspendată pe 15 ianuarie. 19 concurenţi şi colaboratori l-au reclamat pe muzicianul Jeroen Rietbergen, care trimitea mesaje cu tematică erotică şi făcea avansuri. El a negat mereu totul, inclusiv acuzaţia de agresiune sexuală făcută de un concurent.

După el, a ieşit la iveală cazul a doi dintre prezentatori, Marco Borsato şi Ali B, împotriva cărora s-a depus şi plângere penală pentru viol. Ali B „a obligat diverse femei să facă sex cu el”, denunţă documentarul „BOOS: This is The Voice”.

Apoi, un parlamentar, Gijs van Dijk, şi un oficial de la Ajax, fostul lateral Marc Overmars, şi-au dat demisia în aceeaşi zi, pe 8 februarie, şi şi-a părăsit funcţiile, ambele sub acuzaţii sexuale.

Gijs van Dijk, membru al Camerei Inferioare a Parlamentului, fost sindicalist, şi-a dat demisia „pentru a nu dăuna partidului în timpul anchetei” şi şi-a cerut scuze „faţă de oricine a fost rănit de comportamentul meu inacceptabil în sfera privată”.

Un nume mare din sport a călcat pe bec

Overmars, în vârstă de 48 de ani, devenit director tehnic al lui Ajax în 2012, după o carieră sportivă strălucitoare, a demisionat „pentru mesaje nepotrivite trimise colegilor” pentru ceea ce echipa a numit „de mult timp”, după ce s-a consultat cu Edwin van der Sar.

„Comportamentul meu a fost inacceptabil şi mi-e ruşine de asta”, a spus el. „Din păcate, nu mi-am dat seama că depăşesc o limită, dar mi-a fost clarificat în ultimele zile. Deodată am simţit o presiune enormă”, a spus fostul star de la Arsenal.

Olanda este asociată cu o mentalitate libertartină. Vara trecută, Ministerul Sănătăţii a sponsorizat o campanie progresivă, intitulată „Sense”, în care vorbeşte despre consimţământ, sexualitate respectuoasă şi jenă unui public adult.

La o populaţie de 17,5 milioane de olandezi, în fiecare an există aproximativ 1,6 milioane de plângeri sau sesizări de comportament sexual neadecvat şi 100.000 de plângeri de violenţă sexuală; 90% dintre reclamanţi sunt femei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici