Încă un român a murit din cauza rujeolei. Numărul deceselor a ajuns la 32. Peste 8.000 de cazuri, confirmate în România, în mai puţin de un an / DSP Dolj: Epidemia arată insuccesul sistemului social

Încă un român a murit din cauza rujeolei. Este vorba de o persoană în vârstă de 29 de ani din judeţul Dolj, la care a fost confirmată boala în februarie 2017, iar primele simptome ale complicaţiei postrujeolice au apărut în iunie. Numărul deceselor a ajuns astfel la 32, de la debutul epidemiei, potrivit CNSCBT.

2418 afișări
Imaginea articolului Încă un român a murit din cauza rujeolei. Numărul deceselor a ajuns la 32. Peste 8.000 de cazuri, confirmate în România, în mai puţin de un an / DSP Dolj: Epidemia arată insuccesul sistemului social

Încă un român a murit din cauza rujeolei. Numărul deceselor a ajuns la 32. Peste 8.000 de cazuri cu această boală, confirmate în România

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până vineri, este de 8.246, cu 229 de cazuri mai multe faţă de săptămâna trecută.

De la debutul epidemiei, respectiv din toamna anului trecut, şi până acum, s-au înregistrat 32 de decese din cauza rujeolei, dintre care opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.

Cel de-al 32-lea deces a fost cauzat de o complicaţie la distanţă a rujeolei şi s-a înregistrat la o persoană de 29 de ani din judeţul Dolj. Boala a fost confirmată în februarie 2017, iar în iunie au apărut primele simptome ale complicaţiei postrujeolice.

Decesul vine în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne au demarat marţi o campanie pentru vaccinarea împotriva rujeolei.

Marţi expiră termenul dat de Carmen Dan şi Florian Bodog autorităţilor locale, de evaluare a comunităţilor vulnerabile medical.

Potrivit datelor centralizate de către Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional, sunt aproximativ 180.000 de copii nevaccinaţi, dintre care doar pentru 10% dintre ei se refuză vaccinarea, restul nici măcar nu ajung la medicul de familie.

În acest moment, Ministerul Sănătăţii are peste 500.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, cantitate care ar trebui să fie suficientă până la sfârşitul anului.

DSP Dolj, după al şaptelea deces de rujeolă în judeţ: Epidemia arată insuccesul sistemului social

Şapte persoane au murit din cauza rujeolei în judeţul Dolj de la debutul epidemiei până în prezent, şase dintre decese fiind înregistrate la copii. Autorităţile locale spun că cele mai multe focare de boală sunt înregistrate în comunităţile de romi, iar epidemia arată insuccesul sistemului social.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică din judeţul Dolj, Ştefan Popescu, a declarat, vineri, că cele mai multe cazuri de rujeolă au apărut în comunităţile de romi, cu familii numeroase, fiind înregistrate focare în localităţi precum Craiova, Baileşti şi Filiaşi. Membrii comunităţii nu refuză vaccinarea, însă nu merg la medic pentru a fi imunizaţi.

Epidemia aceasta nu arată insuccesul sistemului sanitar. Arată insuccesul sistemului social. Probleme sunt în comunităţile de romi. Ei nu se opun, vor să se vaccineze, dar nu vin la vaccinare. Trebuie să îi caute medicii şi de multe ori nu îi găsesc pentru că sunt plecaţi din ţară, ori la lucru”, a declarat dr. Ştefan Popescu.

Din cauza nevaccinării antirujeolice, dar şi pe fondul unor alte probleme de sănătate, şapte persoane din judeţul Dolj au murit.

Pentru a limita epidemia de rujeolă, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj a spus că în judeţ s-a format o echipă de coordonare, din care fac parte şi asistenţii sociali din fiecare primărie din judeţ.

“Se vor identifica toate comunităţile din localităţile unde există copii nevaccinaţi, în special cele din categoriile vulnerabile, cu acces dificil la servicii medicale, populaţie rromă, fără medic de familie, copii cu vârste între 9 -11 luni, respectiv 1-9 ani, eligibili la vaccinare, indiferent dacă sunt sau nu înscrişi la un medic de familie”, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

Mediatorii sanitari şi asistenţii medicali comunitari vor încerca să determine populaţia să se vaccineze.

Reprezentantul DSP Dolj a precizat că în judeţ au ajuns 7.100 de doze de vaccin antirujeolic, ROR şi acesta a fost distribuit către medici.

În prezent, gradul de vaccinare la nivelul judeţului Dolj este de 87% în ceea ce priveşte prima doză care se administrează copiilor cu vârsta de un an şi de 84% la cea de-a doua doză de vaccin, administrată celor cu vârsta de cinci ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici