Incendiul de la sonda din Satu Mare, NESTINS de trei zile. Nu s-a găsit soluţia pentru a opri gazul - FOTO

Prefectul din Satu Mare, Darius Filip, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că nu s-a găsit soluţia pentru a opri gazul de la sonda din Moftinu Mare, astfel încât focul izbucnit în urmă cu aproape 70 de ore să poată fi stins fără risc de explozie.

1248 afișări
Imaginea articolului Incendiul de la sonda din Satu Mare, NESTINS de trei zile. Nu s-a găsit soluţia pentru a opri gazul - FOTO

Incendiul de la sonda din Satu Mare, NESTINS de trei zile. Nu s-a găsit soluţia pentru a opri gazul

Prefectul Darius Filip spune că deocamdată nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului de la sonda de extracţie a gazului de la Moftinu Mare, având în vedere că focul arde violent şi nimeni nu se poate apropia de locul respectiv.

”Incendiul a izbucnit la o sondă care ar fi trebuit, în februarie 2018, să fie dată în exploatare. Este o sondă care extrage gaz metan. Ei au găsit o pungă de gaz şi urma să înceapă extracţia anul viitor”, a spus Darius Filip.

La Satu Mare au ajuns, încă de marţi seara, reprezentanţi ai Serinus Energy din Canada, companie care operează la Moftinu Mare.

”Au fost aseară doi reprezentanţi ai firmei la Moftinu. Am avut o întâlnire cu ei. Şi ei aşteaptă nişte experţi de la o firmă din Canada care cu asta se ocupă, cu repararea unor astfel de situaţii. Ei vor constata şi când au un plan vor veni să ne prezinte ca să putem să îl sincronizăm cu planul de stingere”, a mai spus Darius Filip.

Prefectul de Satu Mare a adăugat că în continuare se caută soluţii tehnice pentru a opri gazul de la sondă.

”ISU are posibilitatea să stingă focul dar, atât timp cât gazul iese în continuare există oricând riscul să se reaprindă focul sau chiar să se producă o explozie. Noi aşteptăm soluţia tehnică pentru a opri gazul, acolo e cheia operaţiunii. ISU e pregătit dar până ei nu găsesc soluţia tehnică pentru opritul gazului, noi nu putem să stingem focul pentru că am crea un risc mult mai mare decât acum când arde şi nu există riscul exploziei. Arde violent pentru că iese gazul direct din sondă, e un foc sănătos acolo, dar în momentul acesta, din ce spun specialiştii, nu există niciun pericol pentru că tot gazul care iese şi arde”, a mai spus Darius Filip.

O echipă complexă de specialişti ai IGSU, împreună cu autorităţile locale şi experţi ai unor companii de profil din Canada s-au deplasat la sonda de gaze din Moftinu, judeţul Satu Mare, unde are loc incendiul, pentru a identifica soluţiile tehnice care trebuie adoptate pentru remedierea situaţiei.

Acţiunile de stingere a incendiului produs la sondă trebuie precedate, în mod obligatoriu, de măsuri tehnice speciale pentru captarea fluxului de gaze care să reducă presiunea la capătul sondei.

Până la stabilirea strategiei de intervenţie post-stingere şi la adoptarea tuturor măsurilor de securitate atât pentru echipajele de intervenţie, cât şi pentru populaţia din zonă, s-a luat decizia de asigurare a zonei fără întreruperea procesului de ardere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici