Iordache, despre Statutul magistraţilor: Preşedintele, mai multe prerogative decât trebuia / Şeful Comisiei speciale spune că proiectul de corelare a Codurilor, amintit de Tăriceanu, nu a sosit în Parlament

Preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, joi, că parlamentarii vor ţine cont „fără îndoială” de Decizia CCR privind numirea preşedintelui Înaltei Curţi şi a procurorilor de rang înalt de către preşedintele României.

851 afișări
Imaginea articolului Iordache, despre Statutul magistraţilor: Preşedintele, mai multe prerogative decât trebuia / Şeful Comisiei speciale spune că proiectul de corelare a Codurilor, amintit de Tăriceanu, nu a sosit în Parlament

Iordache, despre Statutul magistraţilor: Preşedintele, mai multe prerogative decât trebuia

„Fără îndoială în acest articol vom ţine cont de Decizia CCR. Decizia a spus că preşedintele aşa cum stabilisem noi în proiectul de lege este cel care printr-un act de solemnitate numeşte preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi. Decizia Curţi spune foarte clar că preşedintele nu are ce căuta, deci factorul politic, în procedura de numire a preşedintelui şi a vicepreşedinţilor, astfel încât, potrivit Deciziei Curţii, procesul este următorul: selecţia la nivelul Înaltei Curţi şi apoi numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor să se facă de Sectia de Judecători. Probabil că aşa ar trebui reformulat potrivit Deciziei Curţii”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, întrebat dacă Statutul magistraţilor va fi modificat, în contextul în care Decizia CCR spune că este atributul CSM să numească preşedintele Înaltei Curţi şi că preşedintele ar putea fi scos din această procedură de numire.

Florin Iordache a afirmat că, potrivit Deciziei CCR, nu era neconstituţional ca preşedintele României să fie scos din numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt.

„În ceea ce priveşte numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt, tot în Decizia CCR se spune că nu era neconstituţional ca preşedintele să fie scos în procedura de numire a procurorilor de rang înalt – procurorul general, procurorii şefi, astfel încât demersul trebuie început de la Ministerul Justiţiei, iar procedura de numire sa se finalizeze la CSM la Secţia pentru Procurori. Dar spune mai departe, în motivare, că nu este neconstituţional ceea ce am stabilit noi, i-am dat nişte prerogative preşedintelui mai mult decât trebuia. Asta nu înseamnă că ceea ce am stabilit noi este neconstituţional”, a spus Iordache

Întrebat dacă aceste prerogative ale preşedintelui vor rămâne neschimbate, Iordache a afirmat: „O să vedeţi săptămâna viitoare când vom discuta”.

Iordache, despre proiectul de corelare a Codurilor, amintit de Tăriceanu: În Parlament nu a sosit

Preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat, joi, că în Parlament nu a ajuns proiectul de corelare a Codurilor penale cu Deciziile CCR, despre care Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că a fost adoptat la nivelul Ministerului Justiţiei, în cadrul întâlnirii cu Frans Timmerman.

„Nu ştiu. Foarte bine dacă a fost adoptat (proiectul la nivelul Ministerului Justiţiei-n.r.). Eu în Parlament nu ştiu (să fie proiectul-n.r.). Din ştiinţa mea nu există un astfel de proiect, trebuia eventual să fie asumat şi în Guvern. Probabil că domnul Tăriceanu a făcut referire că există un proiect adoptat la nivelul Ministerului Justiţiei. În acest moment, la Parlament, nu a sosit un astfel de proiect”, a declarat preşedintele Comisiei speciale privind legile justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, solicitat să precizeze dacă a ajuns în Parlament proiectul de lege de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, amintit de Călin Popescu Tăriceanu, la întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a precizat, după întrevederea pe care a avut-o cu Frans Timmermans, că în plan legislativ, la nivelul Ministerului Justiţiei, a fost finalizat şi adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, potrivit unui comunicat de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici