Judecător din Alabama, care citează Biblia, stârneşte o dezbatere privind embrionii

Când Curtea Supremă din Alabama a decis că embrionii congelaţi sunt consideraţi copii în conformitate cu legislaţia statului, preşedintele Curţii Supreme i-a făcut să se bucure pe conservatorii religioşi care se opun avortului, scrie AP.

284 afișări
Imaginea articolului Judecător din Alabama, care citează Biblia, stârneşte o dezbatere privind embrionii

Judecător din Alabama, care citează Biblia, stârneşte o dezbatere privind embrionii

Citând versete din Biblie şi teologi creştini în opinia sa, preşedintele Curţii Supreme, Tom Parker, i-a alarmat pe susţinătorii separării dintre biserică şi stat, bucurându-i în acelaşi timp pe conservatorii religioşi care se opun avortului.

Viaţa umană, a scris Parker, „nu poate fi distrusă pe nedrept fără a atrage mânia unui Dumnezeu sfânt, care vede distrugerea imaginii Sale ca pe un afront adus Lui însuşi”.

Decizia de săptămâna trecută a instanţei din Alabama a fost luată în urma unor procese de moarte ilicită intentate de cupluri ale căror embrioni congelaţi au fost distruşi accidental.

Impactul imediat al hotărârii a fost acela de a lăsa clinicile de fertilizare in vitro din Alabama potenţial vulnerabile la mai multe procese şi reticente în a administra tratamentul. Dar au fost şi îngrijorări tot mai mari cu privire la referinţele explicite ale lui Parker la teologia creştină.

Deşi opinia concurentă a lui Parker nu are forţa unui precedent, susţinătorii separării dintre biserică şi stat se tem că acesta ar putea inspira judecătorii din alte state să forţeze limitele.

„Acum ne aflăm într-un loc în care oficialii guvernamentali se simt încurajaţi să spună cu voce tare partea tăcută şi să conteste direct separarea bisericii şi a statului, o parte fundamentală a democraţiei noastre”, a declarat Rachel Laser, director executiv al organizaţiei Americans United for Separation of Church and State.

Ea a spus că opinia lui Parker este doar cel mai recent exemplu - şi încă unul „obraznic” - de oficiali guvernamentali care pledează pentru naţionalismul creştin, o mişcare care încearcă să privilegieze creştinismul şi să fuzioneze identitatea creştină şi cea americană.

Printre alte exemple pe care le-a citat se numără legislatorii din Missouri, care au citat învăţături biblice pentru a restricţiona avortul, iar preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, a declarat că noţiunea de separare a bisericii de stat în SUA este o „denumire greşită”.

Parker a argumentat în opinia sa că instanţa nu a făcut decât să aplice constituţia statului Alabama, care a fost modificată în 2018 pentru a recunoaşte „caracterul sacru al vieţii nenăscute”. Acest principiu are „rădăcini profunde care ajung până la crearea omului” după chipul lui Dumnezeu””, a spus Parker, citând Cartea Genezei.

Parker şi-a presărat opinia cu o litanie de surse religioase, de la teologi creştini clasici precum Sfântul Toma d'Aquino şi John Calvin, până la un manifest creştin conservator modern, Declaraţia Manhattan, care se opune măsurilor „anti-viaţă”.

El a citat, de asemenea, un verset biblic care este legendar în cadrul mişcării anti-avort, în care Dumnezeu i-a spus profetului Ieremia: „Înainte de a te forma în pântece, te-am cunoscut”.

Hotărârea tribunalului din Alabama, potrivit căreia embrionii congelaţi sunt copii, este o extensie a ideologiei care stă la baza mişcării anti-avort, a declarat Mary Ziegler, istoric al dezbaterii privind avortul şi profesor de drept la Universitatea California Davis. Şi indică influenţa mişcării juridice creştine conservatoare, a spus ea. Şi anume, poziţia acesteia „că SUA are o Constituţie intrinsec creştină” - o noţiune pe care Ziegler şi mulţi istorici o resping.

Hotărârea din Alabama ar putea influenţa deciziile din alte tribunale şi legislaturi de stat, în special în cele 11 state care au deja în legislaţie un text de lege privind statutul de persoană fetală, a spus Ziegler. Dar, deoarece este vorba despre interpretarea unei legi de stat, ea a spus că este puţin probabil ca acest caz să ajungă la Curtea Supremă.

Unii activişti anti-avort s-au bucurat de această decizie.

Este „o victorie extraordinară pentru viaţă”, a declarat puternica firmă juridică creştină Alliance Defending Freedom. „O frumoasă apărare a vieţii”, a declarat Tony Perkins, şeful Family Research Council.

Liberty Counsel a depus o notificare la Curtea Supremă din Florida, spunând că decizia din Alabama - inclusiv acordul lui Parker - ar trebui să fie luată în considerare într-o decizie pendinte cu privire la un amendament propus la constituţia statului.

„Viaţa nenăscută trebuie să fie protejată în orice etapă”, a declarat Mat Staver, preşedintele Liberty Counsel. Cu toate acestea, perspectivele creştine asupra FIV sunt amestecate şi, în unele cazuri, nehotărâte. În timp ce Biserica Catolică condamnă această tehnologie de reproducere ca fiind imorală, multe biserici şi confesiuni protestante nu au o poziţie fermă împotriva acestei practici.

Kellyanne Conway, consultantul politic care a lucrat pentru fostul preşedinte Donald Trump, a făcut lobby în decembrie pe lângă legislatorii republicani pentru a susţine contracepţia şi tratamentele de fertilitate. Ea a citat constatarea firmei sale potrivit căreia chiar şi evanghelicii anti-avort susţin în proporţie covârşitoare accesul la FIV.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
embrion,
avort,
alabama

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici