Judecătorul ieşean Dan Anton, condamnat la patru ani şi două luni de închisoare, pentru CORUPŢIE

Judecătorul ieşean Dan Anton a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), la patru ani şi două luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de trafic de influenţă, după ce a promis unui om de afaceri că va interveni în cazul unui bărbat condamnat pentru contrabandă de ţigări.

1735 afișări
Imaginea articolului Judecătorul ieşean Dan Anton, condamnat la patru ani şi două luni de închisoare, pentru CORUPŢIE

Judecătorul ieşean Dan Anton, condamnat la patru ani şi două luni de închisoare, pentru corupţie (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Procurorii l-au acuzat pe judecătorul de la Curtea de Apel Iaşi şi de instigare la abuz în serviciu, şantaj şi dare de mită, însă magistraţii de la CAB au decis achitarea lui Anton pentru aceste infracţiuni.

Din totalul de pedeapsă de patru ani şi două luni, îi va fi scăzută perioada cât a fost arestat preventiv şi la domiciliu, respectiv între 21 octombrie 2015 şi 15 februarie 2016.

În acelaşi dosar a fost implicată şi grefiera Mihaela Prelipcean, de la Judecătoria Iaşi, judecată pentru favorizarea făptuitorului. Instanţa a stabilit că Prelipcean este nevinovată.

Teodor Haucă, senator PD în perioada 1996-2000, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. În cazul lui, instanţa a decis şi confiscarea sumei de 50 de euro.

Marina Moglan, concubina judecătorului Dan Anton (având dublă cetăţenie, română şi moldovenească), a fost achitată de magistraţi pentru complicitate la şantaj şi pentru complicitate la dare de mită.

Omul de afaceri italian Del Gatto Renato, implicat şi el în acest caz, a fost condamnat la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare, pentru cumpărare de influenţă.

„Obligă inculpatul ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Municipiului Suceava sau DGASPC Suceava, Servicii de Protecţie de tip familial pentru copiii cu dizabilităţi – pe o perioadă de 80 de zile”, conform deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

Decizia CAB nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa supremă.

Procurorii îl acuză pe magistratul Dan Anton, între altele, că a promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat condamnat pentru contrabandă cu ţigări, dar şi că a instalat un dispozitiv video în apartamentul fostului soţ al concubinei sale, pentru a-l şantaja.

Dan Anton ar fi pus o persoană să-l urmărească şi să-l ameninţe pe fostul soţ al concubinei sale, întrucât acesta ar fi intenţionat să facă publice date privind „imoralitatea” magistratului, el formulând chiar plângeri penale pentru ameninţare împotriva lui Anton.

Potrivit DNA, în 27 februarie 2015, Dan Anton, ajutat de Marina Moglan, a pătruns în locuinţa fostului soţ al femeii şi, fără consimţământul acestuia, a instalat un mijloc tehnic de înregistrare video, „disimulat într-un ceas electronic (achiziţionat de către o persoană de pe un site de vânzări on-line, din dispoziţia lui Anton şi plătit de acesta), în scopul obţinerii unor imagini care să conţină detalii din viaţa privată a bărbatului”.

Anchetatorii au mai stabilit că, începând din 18 septembrie 2014, Dan Anton şi concubina acestuia, Marina Moglan, au avut mai multe întâlniri cu doi oameni de afaceri din Italia, unul dintre ei fiind Renato Del Gatto, care au avut ca scop „facilitarea intrării şi dezvoltării unor investiţii în infrastructură pe piaţa din Republica Moldova, de către aceştia din urmă”.

„Aceste tatonări s-au concretizat în cursul lunii august 2015, când inculpatul Del Gatto Renato i-a promis magistratului Dan Anton o sumă consistentă, dar neprecizată de bani, pentru sine, şi un post de director la firma nou înfiinţată în Chişinău, Republica Moldova, pentru Moglan Marina. Dan Anton a fost de acord cu «oferta» omului de afaceri, angajându-se că va interveni în acest sens atât pe lângă o persoană influentă din Parlamentul Republicii Moldova cât şi pe lângă unii membri din guvernul acestui stat”, a mai arătat DNA, precizând că Anton şi concubina sa chiar i-au intermediat omului de afaceri o întâlnire cu unul dintre miniştrii guvernului din Republica Moldova.

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, Anton le-ar fi promis celor doi oameni de afaceri italieni că va interveni la fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat pentru a le facilita acestora intrarea şi dezvoltarea de activităţi financiar-bancare în ţara respectivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici