„La cote alarmante”. Controale după ce un ONG a reclamat că mii de copii din România, din sistemul de protecţie, au fost SEDAŢI abuziv

Ministerul Muncii a anunţat sâmbătă că va demara un control după ce Centrul de Resurse Juridice a avertizat că medicii au prescris medicaţie psihotropă în cote alarmante copiilor din sistemul de protecţie specială, de multe ori la cererea îngrijitorilor acestora, şi nu a reprezentantului lor legal.

885 afișări
Imaginea articolului „La cote alarmante”. Controale după ce un ONG a reclamat că mii de copii din România, din sistemul de protecţie, au fost SEDAŢI abuziv

FOTO CREDIT: 123rf.com

"Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDCA) precizează că în centrele de plasament şi casele de tip familial (instituţionalizaţi adică) sunt 3.000 de copii cu afecţiuni neuropsihice (din 17.000 total institutionalizaţi) şi alţi 2400 de copii cu astfel de deficienţe se află în grija asistenţilor maternali (dintr-un total de 18.000 copii aflaţi în grija asistenţilor maternali.) Medicaţia acestor copii se asigură conform prescripţiilor medicilor specialişti", scrie ministrul Muncii, pe Facebook.

Marius Budăi precizează că în urma informaţiilor semnalate public de către un ONG, potrivit căruia ar putea exista nereguli în prescrierea şi administrarea de medicamente copiilor cu astfel de afecţiuni, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului din subordinea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerul Sănătăţii, prin sesizarea Colegiului Medicilor din România, vor iniţia un control comun, pentru a verifica aspectele semnalate.

"În situatia în care vor fi constatate nereguli, Colegiul Medicilor din România va lua măsuri în consecinţă, fiind singura instituţie acreditată să analizeze actul medical", conchide Budăi.

Scrisoare deschisă adresată Guvernului 

Reacţia ministrului vine după ce Centrul de Resurse Juridice a avertizat, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, că medicii pedopsihiatrii au prescris medicaţie psihotropă în cote alarmante copiilor din sistemul de protecţie specială şi de cele mai multe ori la cererea îngrijitorilor acestora şi nu a reprezentantului lor legal.

Mai exact, unui procent de 30% din totalul copiilor, beneficiari ai sistemului de protectie specială a copilului, li s-a administrat neuroleptice în anul 2018.

Astfel, datele puse la dispoziţie de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) Centrului de Resurse Juridice indică un număr de aproximativ 6.000 de beneficiari ai sistemului de protecţie specială cărora le-au fost administrate neuroleptice, din totalul de 9.000 diagnosticaţi în anul 2018.

De asemenea, aproape un sfert dintre ei au fost internaţi într-un spital de psihiatrie din România în acelaşi an.

Aproape 400 au fost internaţi de mai mult de trei ori la psihiatrie în acelaşi an, iar dintre aceştia, 150 au fost spitalizaţi pentru mai mult de o lună.

"Cifrele acestea, dar şi rapoartele publicate de CRJ în ultimii 16 ani, ne indică faptul că medicaţia este utilizată pentru a controla stările şi comportamentul copiilor şi mai puţin pentru a trata sănătatea lor mintală. Cu alte cuvinte medicaţia psihiatrică este folosită ca substitut al nevoii de afecţiune a copiilor din sistemul de protecţie specială, dar şi ca metodă de pedeapsă a acestora", arată ONG-ul în scrisoarea deschisă.

Totodată, reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice atenţionează că există mari discrepanţe între numărul copiilor raportat de DGASPC şi cel raportat de spitalele sau secţiile de psihiatrie.

"De pildă, DGASPC Botoşani a indicat un număr de 159 beneficiari minori, internaţi la psihiatrie, în timp ce spitalul de psihiatrie ne-a răspuns că a internat numai 77 dintre beneficiarii minori proveniţi din sistemul de protecţie specială a copilului din judeţul Botoşani. La polul opus, spitalul de psihiatrie din Galaţi a internat 165 de beneficiari minori ai DGASPC Galaţi, dar aceştia au raportat numai 55 de copii din sistemul de protecţie specială. De unde aceste discrepanţe? Ce îi opreşte pe pedopsihiatrii să raporteze corect? ", potrivit sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici