Lege adoptată tacit: Părinţii care pleacă în străinătate trebuie să anunţe în grija cui lasă copiii

Părinţii, reprezentanţii legali ai minorilor ar putea fi obligaţi să notifice în scris Serviciului de Asistenţă Socială numele persoanei în întreţinerea căreia rămân copiii în cazul în care pleacă în străinătate pentru o perioadă mai mare de 6 luni, potrivit unei iniţiative adoptate tacit de Senat.

404 afișări
Imaginea articolului Lege adoptată tacit: Părinţii care pleacă în străinătate trebuie să anunţe în grija cui lasă copiii

Lege adoptată tacit: Părinţii care pleacă în străinătate trebuie să anunţe în grija cui lasă copiii (Imagine: Shutterstock)

Propunerea legislativă pentru completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului îl are ca iniţiator pe deputatul PSD Victor Socaciu.

Socaciu arată, în expunerea de motive la acest proiect, că minorii sunt afectaţi de opţiunea părinţilor de a pleca în străinătate pe o perioadă mai mare de 6 luni, ajungând să sufere de tulburări afective, carenţe în dezvoltarea emoţională şi comportamentală, iar, ca o consecinţă imediată a acestora, creşte infracţionalitatea juvenilă, abandonul şcolar, consumul de alcool sau droguri.

"Amploarea fenomenului necesită o reglementare unitară întruncât actualele prevederi legale se referă numai la cazurile în care copiii sunt lipsiţi de îngrijirea părinţilor pe perioada în care aceştia se află la muncă în străinătate ori motivele pentru care părinţii pot pleca în străinătate sunt mult mai diverse", mai menţionează deputatul PSD.

Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială şi Comisia pentru drepturile omului, care au fost sesizate în fond cu acest proiect, adoptaseră anterior un raport prin care propuneau plenului Senatului respingerea iniţiativei legislative.

Membrii celor două comisii de specialitate au dat acest raport argumentând că "singura instituţie competentă să se pronunţe cu privire la acest aspect este Autoritatea Tutelară".

Proiectul va fi transmis Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională, în forma propusă de iniţiator, care include în singura frază ce alcătuieşte textul de lege o greşeală de ortografie, "copiii" fiind scris cu doar doi "i", eroare repetată de către iniţiator şi în expunerea de motive la proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici