Video Lucrările la Arcul de Triumf trebuie terminate până în iulie - Izolatorii antiseismici întârzie. GALERIE FOTO, VIDEO

Arcul de Triumf ar fi trebuit să fie consolidat şi reabilitat încă din primăvara anului 2015, însă lucrările au fost mult întârziate şi în acest moment muncitorii încă mai aşteaptă 24 de izolatori antiseismici necesari punerii în siguranţă a monumentului.

2122 afișări

Arcul de Triumf, unul dintre cele mai cunoscute monumente din Bucureşti, a intrat la începutul anului 2014 într-un amplu proces de consolidare şi reabilitare. Atunci, fostul primarul al Bucureştiului, Sorin Oprescu, spunea că lucrările vor fi gata în primăvara anului 2015, însă termenul de finalizare a fost cu mult amânat şi lucrările nu s-au încheiat nici acum.

Costurile totale ale consolidării şi reabilitării monumentului se ridică la peste 30 de milioane de lei, dintre care aproape 23 de milioane de lei este finanţarea europeană. Din cauza întârzierilor foarte mari, Primăria Capitalei a pierdut peste 10 milioane de lei din finanţarea europeană şi dacă lucrările nu vor fi gata până la finalul lunii iunie, municipalitatea va pierde toată finanţarea europeană.

Lucrările, gata 85%

În ultimii doi ani, parada de 1 Decembrie care era organizată de fiecare dată pe sub Arcul de Triumf, a avut loc în Piaţa Constituţiei din cauza reabilitării monumentului. "Anul ăsta se organizează sigur aici că noi sperăm să terminăm lucrările chiar înainte de sfârşitul lunii iunie. Sunt gata cam 85%, se lucrează la finisaje acum", explică, pentru MEDIAFAX, inginerul care supraveghează lucrările de la Arcul de Triumf. În acest moment, muncitorii lucrează la refacerea unor bucăţi din scările interioare ale monumetului, urmând ca pereţii interiori să fie zugrăviţi şi balustrada adusă la culoarea iniţială. De asemenea, bucăţi din monument şi din jurul acestuia urmează să fie remontate, pentru a ajunge la forma iniţială, aşa cum prevede proiectul.

În proiectul de reabilitare şi consolidare aprobat pentru Arcul de Triumf a fost prevăzută şi instalarea unor izolatori şi amortizori antiseismici care, în caz de cutremur, asigură un grad sporit de siguranţă. Se pare însă că tocmai aceşti izolatori ar fi fost motivul întârzierii lucrărilor, pentru că nici acum nu au fost aduşi toţi în România.

"Aceştia sunt testaţi în SUA şi ajung la noi cu avionul. Amortizorii au fost toţi montaţi, dar mai trebuie să sosească 24 de izolatori", a mai spus inginerul. Chiar şi aşa, muncitorii speră să termine lucrările înainte de sfârşitul lunii iunie şi spun că până atunci vor ajunge şi izolatorii antiseimici.

Maşinuţe electrice pentru vizitatori

Teoretic, tot în cadrul proiectului de la Arcul de Triumf a intrat şi amenjarea unui pasaj subteran, însă dacă acesta va fi construit vreodată nu va fi foarte util, după cum a declarat, pentru MEDIAFAX, Silviu Ancuţa, cel care se ocupă de gestionarea fondurile europene obţinute de Primăria Capitalei pentru această lucrare.

"O să încerc să obţin un aviz pentru înfiinţarea unei treceri de pietoni într-un punct mort de lângă Arcul de Triumf. Acel pasaj despre care s-a vorbit nu este foarte util pentru că te lasă doar să vezi monumentul, nu să ajungi la el", spune Silviu Ancuţa. În cazul în care nu se va înfiinţa nici această trecere de pietoni, turiştii care vor vrea să viziteze Arcul de Triumf vor fi luaţi de un microbuz care se va afla la câţiva metri de monument şi aduşi chiar la intrarea în Arc.

Acest lucru este o soluţie de compromis pentru că monumentul se află într-un sens giratoriu important din Capitală prin care trec în fiecare minut o mulţime de maşini. În acest moment, nu există o trecere de pietoni care să facă legătura între trotuar şi Arcul de Triumf. De asemenea, Primăria Capitalei vrea ca după finalizarea lucrărilor la Arcul de Triumf să introducă maşinuţe electrice care să-i preia pe turişti de la Aeroportul Henri Coandă şi să îi aducă să viziteze celebrul monument din Bucureşti.

După finalizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare, Arcul de Triumf va fi introdus permanent în circuitul public şi turistic urban, naţional şi internaţional. Astfel, reprezentanţii Primăriei Capitalei spuneau înainte de începerea lucrărilor că vor să atragă circa 25.000 de turişti în primul an de la deschiderea permanentă a monumentului.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici