MAI doreşte scutirea penitenciarelor de avizul privind securitatea la incendii

Penitenciarele şi corturile de evenimente vor fi scutite de autorizarea privind securitatea la incendii, potrivit unui proiect supus dezbaterii luni de către MAI. Acelaşi document mai arată că magazinele de la metrou şi centrele de îngrijire a bătrânilor sunt supuse acestor avizări.

475 afișări
Imaginea articolului MAI doreşte scutirea penitenciarelor de avizul privind securitatea la incendii

Proiect MAI: Penitenciarele nu vor avea nevoie de aviz privind securitatea la incendii

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus dezbaterii luni un proiect privind modificarea şi completarea HG 571/2016 privind categoriile de clădiri ce au nevoie de aviz sau autorizare privind securitatea la incendiu.

Potrivit documentului, corturile de evenimente şi clădirile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ar putea fi scutite de la astfel de controale.

„Propunerea se justifică prin aceea că Administraţia Naţională a Penitenciarelor este componentă a sistemului naţional de ordine publică şi siguranţă naţională, potrivit prevederilor HG nr.756/2016 pentru organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei. În acest context, doar pentru clădirile şi amenajările aparţinând ANP sunt incidente dispoziţiile art.47 alin. (1) din Legea nr.307/2006. (...) Sunt exceptate corturile de evenimente deoarece sunt construcţii cu caracter provizoriu. De asemenea, pericolul reprezentat de aceste categorii de construcţii pentru utilizatori este foarte mic, evacuarea utilizatorilor fiind extrem de facilă”, se arată în actul normativ.

Aceeaşi propunere mai vizează şi faptul că unităţi precum servicii sociale cu cazare pentru supraveghere, îngrijire sau adăpostire a copiilor, a bătrânilor sau a persoanelor cu handicap ori fără adăpost trebuie să funcţioneze pe baza avizului sau a autorizaţiei pentru securitatea la incendii.

O noutate mai reprezintă şi includerea în această categorie a magazinelor din staţiile de metrou.

„Includerea spaţiilor comerciale aferente staţiilor de metrou având în vedere pericolul potenţial creat în cazul producerii unui incendiu. Facem precizarea că aceste spaţii comerciale se echipează cu instalaţii de detectare, alarmare, semnalizare şi stingere a incendiilor, suplimentar faţă de echiparea existentă pentru staţia de metrou potrivit prevederilor Normativului NP071-02 pentru proiectarea construcţiilor şi instalaţiilor specifice de metrou, privind prevenirea şi stingerea incendiilor”, mai prevede proiectul MAI, semnat de ministrul Carmen Dan.

De asemenea, nu scapă de verificări privind securitatea la incendii nici clădirile care au restaurante de tip terasă pe acoperiş ori la subsol.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici