Video Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader: Vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR referitoare la normele juridice penale

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni, după preluarea mandatului că instituţia va face un inventar al tuturor deciziilor CCR pentru a fi puse în acord cele care nu au fost adaptate încă deciziilor curţii. Toader a precizat că va merge la CCR unde va fi prezent în numele premierului.

426 afișări

"S-a vorbit în ultima perioadă şi se tot vorbeşte despre nevoia de a pune în acord legislaţia penală şi procesual penală cu deciziile CCR. Prin urmare vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR cu referire la normele juridice penale şi procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate în acord cu deciziile şi considerentele curţii şi dacă sunt încă netranspuse, vom propune în chip firesc legiuitorului iniţial un proiect de lege pentru a pune de acord legislaţia penală, procesual penală cu deciziile CCR. Ştiţi bine că dacă nu este pusă în acord în 45 de zile, îşi încetezează efectele. O fi bine ca legea să îşi înceteze efectele declarată neconstituţională sau să fie adaptată în acord cu cerinţele, cu valorile constituţionale? Sigur că ele trebuie adaptate, puse de acord. Al doilea proiect de lege la care m-am referit şi care este tot atât de prioritar, directivele acelea care trebuie transpuse. La fel, vom verifica ce directive nu au fost transpuse, ne apropiem de termenul de graţie să iniţiem proiect de lege pentru transpunerea directivei, sigur, păstrând acea marjă de apreciere pe care legiuitorul naţional o are", a declarat Tudorel Toader după preluarea mandatului.

În ceea ce priveşte proiectul de lege privind graţierea, ministrul Justiţiei a declarat că urmează să vadă conţinutul textului de lege.

"Pornim de la distincţia dintre oportunitate şi legalitate şi constituţionalitate. Sunt trei direcţii. Pornim de la separaţia puterilor. Cui îi aparţine fiecare componentă în elaborarea, adoptarea unor acte normative. Proiectul de lege este la Parlament. Parlamentul este cel care va decide. Înţeleg că astăzi, mâine. Voi avea şi o întrevedere cu dânşii pentru a vedea conţinutul proiectuluide act normativ. După ce îl văd şi îl analizez, cu siguranţă îmi voi spune punctul de vedere. Nu vreau să exprim un punct de vedere în abstract, ci în concret, văzând procedura şi conţinutul proiectului de lege", a precizat ministrul.

Tudorel Toader va merge, luni, la CCR, acolo unde se va discuta sesizarea făcută de preşedintele Senatului, privind un eventual conflict între puterile statului, sesizarea fiind făcuta ca urmare a demarării anchetei penale privind adoptarea OUG 13.

"Eu la CCR mă voi prezenta în numele premierului. Nu voi vorbi în nume propriu, ca ministru al Justiţiei, ci voi susţine punctul de vedere exprimat de către primul-ministru al României, care este parte în acest reclamat reclamat conflict. Reclamat conflict, pentru că vom vedea ce vor decide judecătorii consituţionali, dacă vor aprecia, vor constata că este sau că nu este. Câtă vreme de la Guvern nu aţi luat punctul de vedere al primului-ministru, consider că e bine şi eu să fiu rezervat", a mai spus Toader.

Întrebat dacă a învăţat ceva din experienţa lui Florin Iordache la conducerea ministrului, Tudorel Toader a declarat : "Orice experienţă ne dă şi lucruri de învăţat. Orice experienţă nu e numai negativă, are şi lucruri pozitive. Învăţăm şi din ce e bun şi din ce e mai puţin bun. Noi am văzut reacţia societăţii şi până la urmă trebuie să ţinem cont de exigenţele legale constituţionale, dar legea nu este una în abstract pentru frumuseţea şi acurateţea ei. Legea e o regulă de conduită care se aplică cetăţeanului."

Tudorel Toader a vorbit şi despre priorităţile pe care le are la conducerea instituţiei.

"Tot timpul au fost şi vor fi probleme de soluţionat, pentru că sistemul judiciar în general, societatea la rândul ei, se află într-o dinamică deosebită. Niciodată nu vom putea spune că toate problemele sunt definitiv şi pe deplin rezolvate. Noi trebuie să cunoaştem realitatea aşa cum este astăzi, aici la Ministerul Justiţiei, să vedem ce este, sunt practic două paliere. Sunt activităţile curente de care trebuie să avem grijă să se desfăşoare corect, complet şi la timp şi în al doilea rând, a doua direcţie - măsurile mari, strategice, pe care ni le propunem în viitor. Sigur că eu nu pot veni cu propuneri desprinse de realitate. Nu pot veni cu propuneri decât de perfecţionare, de îmbunătăţire a activităţii, activitate care înseamnă normativă pe de op parte, de punere în aplicare a legislaţiei pe de altă parte. Cam acestea sunt coordonatele pe care probabil o să ne desfăşurăm activitatea, acestea sunt coordonatele pe care vi le voi comunica", a spus ministrul.

Tudorel Toader a ajuns luni dimineaţa la sediul ministerului pentru preluarea mandatului de la Ana Birchall, cea care a deţinut ca interimar funcţia. Fostul judecător CCR a declarat că este o misiune "foarte grea" să conducă justiţia.

"Este o misiune foarte grea dar cred că împreună cu echipa de la Ministrul Justiţiei o vom îndeplini", a declarat Tudorel Toader luni dimineaţa, la sediul ministrului.

Acesta va prelua luni mandatul de la Ana Birchall, care a fost ministru interimar al Justiţiei.

Coaliţia de guvernare l-a propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei pe Tudorel Toader, rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, fost judecător al Curţii Constituţionale din 2006 până în 2016, acesta fiind numit joi în funcţie.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici