Video Monument istoric, distrus la ordinul primarului: Motivul pentru care mai mulţi copaci au fost tăiaţi din parcul Conacului Petre P. Carp, fondatorul Junimii

Construcţia unui loc de joacă în parcul dendrologic din comuna ieşeană Ţibăneşti a agitat spiritele între Primărie, istorici şi moştenitori. Locul de unde s-a dat ordin să se taie copaci face parte din Ansamblul Petre P. Carp şi este declarat monument istoric, iar Poliţia a deschis un dosar penal.

524 afișări

Un număr de 11 copaci din parcul dendrologic din comuna ieşeană Ţibanesti au fost tăiaţi, după ce, săptămâna trecută, primarul din localitate a decis să amenajeze aici un parc de joacă pentru copii. Doar că parcul de câteva hectare în care edilul dorea să construiască spaţiul de joacă este inclus în Ansamblul Petre P. Carp, declarat monument istoric şi este motivul unui litigiu între Consiliul Local din comună şi strămoşii lui Petre P. Carp.

„Aici erau şobolani, şerpi, nu se putea circula. Am avut reclamaţii de la cetăţeni că au găsit pe trotuar şerpi şi plecau şi acasă la ei", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Aurica Cobuz, primarul comunei Ţibăneşti.

Femeia susţine că vrea să amenajeze un parc de joacă pentru copii într-o parte a parcului de şase hectare, iar pentru acest lucru era nevoie să cureţe zona. Astfel, 11 arbori din parcul dendrologic au fost puşi la pământ.

„Erau strâmbi, erau rupţi şi acesta (copacul cel mai mare – n.r.) se vede că e aplecat pentru cădere şi putea oricând să cadă, uitaţi-vă la crengile lui. (...) Am făcut solicitare către Ocolul Silvic Băceşti, parte din copaci sunt marcaţi. Sunt marcaţi mai mulţi, nu ştiu de ce nu i-au tăiat, dar în viitor, împreună cu cei de la Ocolul Silvic şi Garda Forestieră vom vedea ce este marcat şi vom tăia, pentru că prezintă pericol", a mai spus primarul din localitate.

Parcul este, însă, monument istoric. O parte care măsoară 1,5 hectare a fost retrocedată familiei Sturdza, moştenitoarea lui Petre P. Carp, iar restul este în litigiu.

„Ansamblul Petre P. Carp este monument istoric şi conţine conacul, corpul anexă gang, mausoleul familiei Carp şi biserica Duminica Tuturor Sfinţilor, iar tot parcul este şi el clasat monument istoric clasa A, cod separat în lista monumentelor istorice. O parte din ansamblu este retrocedată familiei Sturdza, moştenitoarea familiei Carp, adică 1,5 hectare, iar restul parcelei, până la 8 hectare este în litigiu", a explicat Alexandra Mihailciuc, una dintre persoanele care se ocupă de renovarea conacului şi de proiectele culturale care au loc în parcul dendeologic.

Despre acest lucru, primarul Aurica Cobuz susţine că nu ştie nimic, nici măcar că parcul este monument istoric.

„Consiliul Local nu ştie nimic de acest ordin, că ar fi monument istoric. Din câte cunosc eu, parcurile nu sunt monumente istorice, ăsta e un parc dendrologic, că sunt crescută aici. În cel mai rău caz ar putea să fie monument al naturii, dar nu monument istoric. Noi vom face o intervenţie la Ministerul Culturii, pentru că acolo se dă destinaţia de monument istoric, să vedem ce documente au stat şi cine a generat sau cine a iniţiat", a explicat Aurica Cobuz.

„Pentru că orice proiect făcut aici trebuie să aibă un aviz de la Ministerul Culturii, care nu există. (...) Aceştia sunt nişte arbori ca fiind declaraţi arbori uscaţi. Din punctul de vedere al arhitectului care se ocupă de ce se întâmplă aici ţin să precizez că e nevoie de o coerenţă a unei intervenţii, de o viziune generală care să respecte adevărul şi istoria", a explicat Alexandra Mihailciuc.

Poliţiştii au fost sesizaţi şi au deschis un dosar penal în acest caz, al arborilor tăiaţi din parcul dendrologic .

„Am fost sesizaţi prin apel unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că un bărbat taie arbori într-un parc din comuna Tibăneşti. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere ilegală de arbori şi furt de arbori, iar cercetările continuă", a declarat Ioana Bîlea, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

Situaţia a ajuns şi în atenţia Gărzii Forestiere, după o solicitare din partea poliţiei.

„Un delegat din cadrul instituţiei noastre s-a deplasat în zonă, ocazie cu care a inventariat în acel parc un număr de 11 cioate provenite de la tăierea arborilor. S-au realizat măsurători, s-au inventariat şi s-au făcut calcule pentru acele cioate, urmând ca toată documentaţia să fie transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, în vederea luării măsurilor legale ce se impun”, a declarat Robert Pintilescu, consilier Garda Forestieră Suceava, Biroul Judeţean Iaşi.

Potrivit acestuia, pentru tăierea arborilor era nevoie de o evaluare a masei lemnoase, conform prevederilor Codului Silvic, evaluare ce nu a fost realizată.

În timp ce Aurica Cobuz suştine că parcul este proprietatea Consiliului Local Ţibăneşti, urmaşul familiei Carp explică faptul că titlul de proprietate este cauza unui litigiu în instanţă.

„Există două procese de revendicare. Deoarece procesele nu s-au terminat este clar că nimic din ce depăşeşte regulamentele şi legislaţia nu poţi să întreprinzi în timp. Deci aceste tăieri din punctul ăsta de vedere sunt ilegale. Adaug la asta faptul că parcul este o zonă protejată, monument istoric categoria A, de interes naţional, şi orice intervenţie se face pe baza unui proiect, a unei documentaţii, a unui studiu istoric şi a unui aviz de la Ministerul Culturii", a explicat arhitectul Şerban Sturdza, urmaşul lui Petre P. Carp.

Cel care a revendicat ansamblul şi deţine conacul susţine că nu este prima dată când se taie copaci din parcul dendrologic.

„Nu e prima oară. Avem dovezi. Am făcut şi intervenţii. Prima oară verbale, după aceea telefonice, după aceea în scris. Avem dovezi, avem fotografii de anul trecut. Chestiunea este gravă, pentru că parcul este conceput împreună cu o serie întreagă de obiecte de arhitectură care sunt în relaţie cu parcul. Ceea ce face dânsa (primarul – n.r.) acolo nu ţine cont de absolut nimic. De fapt distruge un sit istoric. E păcat pentru că Ţibăneştiul reprezintă mai mult decât atât. Este o zonă cu vestigii importante pentru toată România, şi nu numai", a mai spus urmaşul familiei Carp.

Conacul Carp a fost construit în 1820 de tatăl lui Petre P Carp, fondatorul societăţii Junimea. În 1830 a fost amenajat şi parcul đin jurul casei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici