Morar către Niţu: Ce vă califică pentru funcţia de procuror general? Niţu: Buna-credinţă

Daniel Morar, fostul şef al DNA, delegat pe funcţia de prim-adjunct al procurorului general, aceeaşi poziţie pe care a ocupat-o Tiberiu Niţu, în perioada 2007-2011, l-a întrebat pe acesta ce îl califică pentru funcţia de procuror general al României, iar el i-a răspuns că buna-credinţă.

399 afișări
Imaginea articolului Morar către Niţu: Ce vă califică pentru funcţia de procuror general? Niţu: Buna-credinţă

Tiberiu Niţu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Totodată, Morar l-a întrebat pe Niţu, candidat pntru funcţia de procuror general al României, ce dosare a instrumentat, iar acesta a refuzat spunând că nu vrea să facă diferenţe între procurori, respectiv între cei care fac urmăriri penale şi cei de judiciar.

"De ce faceţi diferenţe, domnule Morar?", l-a întrebat Niţu. "Nu ne bateţi!", i-a replicat Morar candidatului.

Niţu a precizat însă că a condus timp de şase ani o unitate de parchet de judecătorie care a înregistrat rezultate foarte bune, apoi a lucrat la o structură specializată.

Deşi i s-a reproşat la un moment dat că ar fi arogant, Niţu şi-a cerut scuze, însă tirul întrebărilor, mai ales cele venite din partea lui Morar, a sugerat o procedură părtinitoare.

În acest context, Tiberiu Niţu a declarat că trece prin cea mai grea procedură de desemnare a procurorului general al României, ceea ce l-a făcut pe Daniel Morar să-i replice râzând ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru: "De ce aţi făcut aşa grea procedura, doamna ministru?!".

"Nu aţi stat două ore în sedinţă (când a fost audiat ca procuror şef", i-a spus Niţu lui Morar, la care şeful interminar al Ministerului Public i-a răspuns zâmbind:."Asta e!".

Morar l-a întrebat câte dosare au fost soluţionate sub conducerea lui la Ministerul Public, arătând că în perioada cât a fost prim-procuror general al României s-au făcut zero rechizitorii pe conflict de interese, zero pe spălare de bani, zero pe cazuri de corupţie. Niţu i-a spus lui Morar că este bucuros că îi pune atâtea întrebări.

"Daţi-mi un motiv să fiţi procuror general!", a spus Morar. "Sunt un procuror de bună-credinţă", i-a răspuns Niţu.

Întrebat cum a obţinut cei 8.000 de metri pătraţi de teren consemnaţi în declaraţia de avere, Niţu, iritat, a spus că nu a făcut nimic ilegal, nu a fraudat nimic.

"Deci, nu ne puteţi explica", a conchis Morar.

"De ce să fac public în acest context? Ce vreţi să insinuaţi, prezumţie de necinste? Nu am fost singurul (care a primit teren-n.r.), la 78 de persoane ni s-a constituit dreptul de proprietate, sunt 78 de loturi pentru fiecare, verificaţi'", a susţinut Niţu.

Mona Pivniceru a intervenit spunând să nu îl mai streseze cu astfel de întrebări pe candidat, afirmând că şi ea se simte stresată.

Înainte de începerea şedinţei de audiere a candidaţilor pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al DNA, surse judiciare afirmau că Ioan Irimie va fi respins cu 5-0, iar Niţu cu 4-1 voturi de membri ai Consiliului.

La ieşirea din sala CSM, Niţu a declarat jurnaliştilor că a primit, în baza legii, 8.000 de metri pătraţi, ca urmare a certificatului de revoluţionar. Militarii care au participat la Revoluţia din 1989 au beneficiat, ca şi civilii, de 10.000 de metri pătraţi de teren, iar în cazul celor 78 li s-a dat câte 8.000, "că atât a putut Primăria", a precizat el.

La Revoluţie, Tiberiu Niţu era militar în termen la unitatea de la Televiziunea Română, trei dintre colegii săi fiind împuşcaţi mortal.

După încheierea audierilor, Tiberiu Niţu a refuzat orice comentariu legat de modul în care s-au desfăşurat acestea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici