Video Noaptea Muzeelor 2016: Paradă cu zeci de personaje istorice la Alba Iulia - VIDEO

Sute de persoane au asistat, sâmbătă seara, la Alba Iulia, la o paradă cu zeci de personaje istorice, între care Mihai Viteazul, Horea, Regina Isabela sau Regii Ferdinand şi Maria, organizată cu ocazia Nopţii Muzeelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

560 afișări

Evenimentul a fost prezentat de istoricii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu şi Tudor Roşu, care i-au întruchipat pe Camil Velican, primul primar al municipiului Alba Iulia, şi pe Horea.

Aceştia au citit în faţa publicului scurte fragmente din ziarul ”Vestea”, tipărit la data de 21 mai 1924.

Noaptea Muzeelor a fost o noapte în care istoria a prins viaţă la Alba Iulia. Evenimentul a început în faţa Muzeului Naţional al Unirii, cu un dans al trupei romane Magna Nemesis şi a continuat cu lupte între războinicii daci şi legiunile romane, respectiv cu o paradă inedită la care au luat parte oameni preistorici şi zeci de personaje istorice, între care Garda Romană, Mihai Viteazul, Regele Maria şi Regele Ferdinand, Camil Velican, Ecaterina de Brandenburg, Regina Isabela sau Eufrosina Cârlea.

Personajele istorice au fost prezentate, succint, iar mai târziu au intrat în muzeu, unde oamenii au avut ocazia să vorbească cu ele şi să afle ”cum era pe vremea lor”, acum sute sau mii de ani.

În timp ce sute de copii, tineri şi vârstnici vizitau Muzeul Naţional al Unirii, care găzduieşte obiecte de bronz din perioada istorică, arme romane din perioada dacică, statuete romane de marmură sau obiecte care au aparţinut lui Avram Iancu, în faţa Sălii Unirii a avut loc un moment muzical, cu arii celebre interpretate de sopranele Alexia Trif, Lidia Cîrstea, Denisa Băla şi tenorul Ioan Chiciudean, acompaniaţi la pian de Valentina Popovciuc.

Totodată, în curtea muzeului s-au organizat ateliere antice, ateliere de prelucrare a lemnului sau a osului, vizitatorii fiind informaţi despre meşteşugurile străvechi.

Mai târziu, atenţia s-a mutat la Muzeul Principia, aflat la câţiva metri de Sala Unirii şi Muzeul Naţional al Unirii, unde au avut loc ateliere şi jocuri romane, mini-expoziţii cu replici după artefacte romane şi dansuri romane. Seara s-a încheiat cu lupte de gladiatori.

Cele trei obiective, Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii şi Muzeul Principia au putut fi vizitate gratuit până târziu în noapte.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) şi este organizată de aproximativ 3.000 de muzee din Europa.

La Alba Iulia manifestarea a debutat în anul 2008 şi a reuşit să atragă an de an un public tot mai numeros. Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special ”Noaptea în care istoria prinde viaţă”, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a judeţului Alba şi a municipiului Alba Iulia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici