Nou protest la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Nouă angajaţi au intrat în greva foamei

Peste 300 de salariaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea protestează, miercuri, din nou, în faţa pavilionului administrativ al combinatului, cerând demisia liderului sindical Mihai Diculoiu, întrucât acesta nu le mai reprezintă interesele. Nouă angajaţi au anunţat că au intrat în greva foamei, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile restante pe lunile iulie şi august, precum şi tichetele de masă.

581 afișări
Imaginea articolului Nou protest la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Nouă angajaţi au intrat în greva foamei

Nou protest la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Angajaţii cer demisia liderului sindical (Imagine: Bogdan Iordache/Arhiva Mediafa Foto)

Potrivit protestarilor, o delegaţie a salariaţilor s-a întâlnit cu managerul interimar al combinatului, Radu Olaru, dar discuţiile nu au avut niciun rezultat.

Ei spun că actualul manager nu a avut răspunsuri la revendicările lor privind restanţele salariale, locurile de muncă rămase după privaatizare sau achitarea datoriilor pe care Oltchim le are către Electrica.

"Nu are răspunsuri domnul manager, suntem şi mai nemulţumiţi acum după ce am vorbit cu el. Nu ne-a putut spune când vom lua banii de pe iulie, lichidarea, şi banii pe august, întreg salariul, dar şi tichetele de masă pe două luni, dacă locurile noastre de muncă rămân şi după privatizare. I-am spus despre firmele căpuşă din Oltchim care se aprovizionează cu electricitate din combinat şi că pe 15 septembrie ni se va opri curentul de tot dacă nu vom achita restanţele la Electrica, de 150 milioane de euro, despre faptul că vrem să ia legătura cu liderul sindical Mihai Diculoiu pentru a-şi da demisia, dar a ezitat să vorbească", a spus un protestatar.

La un moment dat, oamenii l-au huiduit pe managerul general Radu Olaru.

De asemenea, angajaţii cer ca premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, să vină la Oltchim deoarece "situaţia este tensionată şi explozivă".

"Mai mulţi angajaţi au intrat în greva foamei, sunt nouă persoane care au anunţat că au intrat în acest protest extrem şi cer demisia liderului sindical Mihai Diculoiu", a declarat un protestatar.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestul celor 300 de salariaţi continuă, iar oamenii scandează "Unitate", "Vrem să muncim" , "Jos Diculoiu" şi "Demisia."

Luni, peste 300 de angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat, cerând demisia liderului sindical Mihai Diculoiu, după ce, săptămâna trecută, timp de două zile, în 5 şi 6 septembrie, au avut loc proteste similare, salariaţii fiind nemulţumiţi că se întârzie luarea unei decizii în privinţa situaţiei unităţii, dar şi pentru că nu şi-au primit salariile de două luni, ei solicitând vizita premierului Victor Ponta.

În 5 septembrie, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers la Oltchim, unde a avut discuţii cu conducerea societăţii şi cu cea a liderilor de sindicate. Liviu Pop le-a spus salariaţilor care protestau în curtea combinatului că unitatea "nu se va lichida, ci se va privatiza". Salariaţii de la Oltchim i-au cerut ministrului ca reprezentanţi ai angajaţilor să participe la auditul care va fi făcut la combinat, solicitând "transparenţă" şi l-au acuzat pe liderul sindical Mihai Diculoiu că "a participat la prăbuşirea Oltchim", cerând demisia acestuia.

Tot în 5 septembrie, Constantin Roibu a demisionat din funcţiile de director general al Oltchim, poziţie ocupată timp de 21 de ani, şi de membru al Consiliului de Administraţie al combinatului, ca urmare a propunerii şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului de la Oltchim, ca o condiţie a asigurării capitalului de lucru pentru funcţionarea instalaţiilor societăţii şi acordarea salariilor curente către salariaţii societăţii.

Împreună cu Roibu au solicitat eliberarea din funcţii 15 directori şi contabilul-şef, printre care directorul general adjunct producţie şi investiţii, Nicolae Radu Olaru, şi directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Aceştia vor rămâne la dispoziţia companiei.

Liderul sindical Mihai Diculoiu declara, la sfâşitul săptămânii trecute, că angajaţii de la Oltchim au primit, vineri, avansul pe luna iulie, iar în această săptămână vor intra în posesia tuturor restanţelor salariale şi vor fi găsiţi şi banii necesari repornirii instalaţiilor.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici