O nouă expertiză tehnică, cerută de procuror în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi MAp

Procurorul care se ocupă de dosarul schimbului de terenuri dintre Ministerul Apărării (MAp) şi Gigi Becali a decis că este necesară efectuarea unei noi expertize tehnice, din cauza unor neclarităţi privind datele tehnice ale terenului dat de Becali Map, potrivit unor surse judiciare.

70 afișări
Imaginea articolului O nouă expertiză tehnică, cerută de procuror în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi MAp

O nouă expertiză tehnică, cerută de procuror în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi MAp (Imagine: Mediafax Foto)

Prin noua expertiză tehnică se urmăreşte individualizarea suprafeţei de aproximativ 30 de hectare, din Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, care a făcut obiectul schimbului de terenuri dintre MAp şi finanţatorul Stelei, Gigi Becali.

"Nu sunt stabilite corect vecinătăţile, sunt suprafeţe suprapuse şi nu s-a reuşit să se ajungă la o individualizare concretă şi corectă. Terenurile ce formează suprafaţa de 30 de hectare, care face obiectul schimbului, sunt terenuri cu cadastrele date peste cap. Prin această nouă expertiză se doreşte lămurirea acestei amestecături de cadastre", au precizat sursele citate.

Odată individualizată suprafaţa, trebuie făcută evaluarea terenului respectiv pentru a se constata dacă este echivalent cu terenul primit la schimb de Becali de la MAp.

Cele 30 de hectare care urmează a fi expertizate sunt formate din terenuri achiziţionate de la mai multe persoane, potrivit surselor citate.

Avocaţii celor implicaţi în acest dosar au fost chemaţi, săptămâna viitoare, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru discutarea obiectivelor expertizei ce se va derula în acest caz.

În acest dosar, Victor Babiuc - ministru al Apărării în perioada în care s-a făcut schimbul - este învinut, alături de 11 generali, dar şi oficiali ai MAp. Acuzaţiile care le sunt aduse se referă la abuz în serviciu în formă calificată. Tot în acest dosar a fost pus sub învinuire şi finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

În 27 februarie, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc a fost audiat de procurorii anticorupţie, după ce conducerea DNA a cerut, în 19 septembrie 2007, Comisiei speciale de la Cotroceni aviz pentru declanşarea urmăririi penale împotriva fostului demnitar.

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a fost audiat, la sfârşitul lunii martie, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în dosarul privind schimburile de terenuri. Atunci, Becali a cerut schimbarea procurorului care îl cercetează în dosarul schimbului de terenuri dintre el şi Armată, întrucât a refuzat ca DNA să ceară Ministerului Finanţelor depunerea titlului de proprietate al statului ca parte prejudiciată.

Cererea de recuzare a procurorului care îl cercetează pe Gigi Becali a fost respinsă la începutul lunii aprilie, soluţia fiind comunicată de către Direcţia Naţională Anticorupţie învinuitului şi avocatului acestuia.

În 2 iunie 1999, Gigi Becali şi reprezentanţii Ministerului Apărării au semnat un proces-verbal prin care schimbau două suprafeţe de pământ. Becali ar fi primit de la MAp un teren de 20,9 hectare în zona Băneasa-Pipera, în schimbul unuia de 21,5 hectare în satul Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov. Deşi relativ egale ca suprafaţă, cele două terenuri ar avea valori disproporţionate, date de preţul de piaţă, se susţine în raportul oficial al MAp. În timp ce, la Băneasa, metrul pătrat de pământ se vindea cu 20-25 de dolari, la Ştefăneşti preţul era de numai şase-şapte dolari. Diferenţa de preţ ar fi de aproximativ 3,3 milioane de dolari în favoarea lui Becali, care ar fi primit un teren în valoare de 4,7 milioane de dolari cedând unul de numai 1,4 milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici