O organizaţie non-guvernamentală a depus plângere penală împotriva Poliţiei şi Jandarmeriei

Organizaţia non-guvernamentală Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă a depus, joi dimineaţă, o plângere penală împotriva Poliţiei şi Jandarmeriei pentru modul abuziv în care au ridicat 54 de persoane, cetăţeni români şi străini, din zona Timpuri Noi din Bucureşti.

107 afișări
Imaginea articolului O organizaţie non-guvernamentală a depus plângere penală împotriva Poliţiei şi Jandarmeriei

O organizaţie non-guvernamentală a depus plângere penală împotriva Poliţiei şi Jandarmeriei (Imagine: Mediafax Foto)

Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă anunţă, într-un comunicat de presă, că a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva Jandarmeriei Romane şi Poliţiei Române şi împotriva funcţionarilor celor două instituţii, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, cu consecinţe deosebit de grave.

"Asociaţia a făcut toate demersurile posibile pentru a sesiza şi a apăra drepturile tinerilor care au fost reţinuti, bătuţi şi cărora li s-au încălcat drepturile cu privire la libertatea şi siguranţa personală, dreptul persoanei de a-i fi examinată cauza în mod echitabil, dreptul la libertatea de gândire şi de conştiinţă, dreptul la libertatea de expresie şi dreptul la libertatea de asociere şi de reuniune paşnică", se arată în comunicatul de presă.

Reprezentanţii asociaţiei menţionează şi că au solicitat, în cursul zilei de miercuri, Jandarmeriei şi Poliţiei să oprească abuzurile şi să elibereze persoanele reţinute ilegal şi abuziv.

Şi fundaţia Millennium For Human Rights protestează faţă de reacţia Poliţiei Române în cazul manifestanţilor anti-NATO, într-un comunicat de presă remis joi agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele asociaţiei, Radu Sorin Daniel, semnatarul comunicatului de presă, consideră că reacţia forţelor de ordine "a umbrit eforturile preşedintelui şi a celor care au muncit serios ca această întâlnire (summit-ul NATO - n.r.) să aibă loc în condiţii foarte bune". De asemenea, reprezentantul asociaţiei consideră că autorităţile au încălcat cele mai elementare drepturi câştigate la revoluţia din 1989.

Mirecuri seară, şi Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), una dintre cele mai importante organizaţii non-guvernamentale româneşti implicate în promovarea Drepturilor Omului, a criticat dur intervenţia forţelor de ordine împotriva câtorva zeci de tineri, activişti anti-NATO, calificând-o drept un "abuz grosolan" săvârşit "complet disproporţionat" şi apreciind, prin vocea directorului executiv Diana Hatneanu, că nu a fost generată de absolut nimic.

Potrivit acesteia, acţiunea de miercuri a forţelor de ordine transformă democraţia românească a anului 2008 într-o Românie a anilor 1980, situată geografic în apropiere de Congo.

Zeci de jandarmi au intervenit, miercuri, în jurul orei 14.00, la evacuarea a 54 de persoane, cetăţeni români şi străini, din zona Timpuri Noi din Bucureşti, unde închiriaseră o hală. Aceştia au fost duşi la Secţiile de Poliţie 10, 11, 12 şi 23, din sectorul 3 al Capitalei, unii dintre ei fiind ţinuţi chiar şi aproape zece ore. Câţiva au reclamat chiar că au fost bătuţi, arătând presei urmele unor lovituri recente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici